Skip to main content

Prăbușirea cererii și supraoferta de țiței de pe piață ar putea determina anumiți producători de pe glob să plătească pentru a scăpa de petrolul lor. Ar fi mai ieftin decât să închidă sondele. 

Astfel, prețurile petrolului ar putea deveni negative în anumite părți ale lumii, pe măsură ce consumul continuă să cadă, Rusia și SUA fiind cei mai mari perdanți.

În regiunile fără ieșire la mare, unde păstrarea producției nu mai are sens financiar, producătorii ar putea fi forțați să plătească doar pentru a scăpa de țiței, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, citați de The Telegraph. Ar fi mai ieftin decât să închidă sondele, au adăugat aceștia.

În toată lumea, producătorii limitează sau opresc producția, pentru că nu mai au unde să o trimită. Prețurile mici au forțat producătorii să închidă sondele de petrol la cea mai mare rată din ultimii 35 de ani, mai arată sursa citată.

Pandemia COVID-19 și războiul prețurilor între Rusia și Arabia Saudită au coborât cotațiile petrolului Brent de la circa 70 dolari pe baril, vârful atins în luna ianuarie, la aproape 20 de dolari pe baril, cel mai mic nivel din ultimii aproape 20 de ani.

Petroliștii, în „modul de supraviețuire”. Cotația ar putea ajunge la 10 dolari/baril

Analiști citați de The Guardian spun că sectorul de petrol și gaze nu va mai fi niciodată la fel. Prăbușirea cererii pe fondul pandemiei, combinată cu un război sălbatic al prețurilor a zdrobit industria, punând-o în „modul de supraviețure”, spune Valentina Kretzschmar, Director of Corporate Research la Wood Mackenzie. Industria se confruntă acum cu cea mai gravă provocare în istoria sa de 100 de ani, una care o va schimba definitiv.  

  • Fără dubiu, este un carnaj în sector, mai notează publicația britanică. Cel puțin două treimi din investițiile anuale de 130 miliarde de dolari au fost abandonate și zeci de mii de joburi pierdute.

Sonde de petrol responsabile pentru circa un milion de barili pe zi au fost deja închise, pentru că prețul petrolului este acum mai mic decât costul transportului, potrivit băncii americane Goldman Sachs, iar numărul celor care se închid crește „oră de oră”.

Cererea pentru petrol s-a prăbușit pentru că pandemia îi ține pe oameni în casă, iar avioanele stau la sol.

Randamente similare proiectelor solare sau eoliene

Regenerabile, eolian, fotovoltaic - Pixabay

Regenerabile, eolian, fotovoltaic – Pixabay

Prăbușirea petrolului a anulat și profiturile proiectelor de explorare cu care investitorii au fost obișnuiți. Wood Mackenzie a arătat, într-o analiză, că și la 35 de dolari pe baril, 75% dintre proiecte nu își acoperă costurile de capital (de investiții – n.r.): „E un tablou foarte, foarte urât”, a apus Valentina Kretzschmar.

  • La acest nivel, ratele de câștig pentru proiectele în petrol și gaze s-au prăbușit de la circa 20% la 6%, ajungând „în linie cu ceea ce poți obține din proiectele solare și eoliene”, a adăugat ea.

La un preț de 20 de dolari pe baril, industria va fi decimată, mai ales în contextul în care oricum industria petrolieră era deja sub presiunea investitorilor îngrijorați de criza climatică și a reglementărilor tot mai mari ale guvernelor de reducere a emisiilor. Citiți analiza completă AICI. Unele estimări indică însă că, pe fondul lipsei capacităților de stocare, cotațiile ar putea coborî la 10 dolari/baril. Detalii, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Iulian Fota: Rusia și China, speculanții crizei generate de COVID-19

Coronavirusul și războiul prețurilor dintre Rusia și OPEC ar putea duce petrolul la 20 dolari pe baril

UPDATE. Macron: „Suntem în război!” Măsuri fără precedent în Franța, care suspendă plata facturilor la energie

Starea de urgență, instituită la nivel național. Prețurile la utilități pot fi plafonate. Ce alte măsuri vizează sectorul energetic

UPDATE. Măsură fără precedent cauzată de coronavirus: personalul esențial de la centrala Cernavodă intră în izolare preventivă

Economist ONU: COVID-19 ar putea costa economia globală 1 trilion de dolari în 2020. Europa e în fața recesiunii