Skip to main content

Slăbit după ruperea coaliției cu ALDE și plecarea altor membri la partidul Pro România, PSD a pierdut astăzi un prim meci, chiar dacă doar la nivel simbolic. OUG 114/2018, cea mai toxică ordonanță pentru sectorul energetic, a fost modificată radical în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Deputații de la PNL și USR au reușit să aibă majoritate la vot pentru amendamentele care vizau anularea prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale.

PNL și USR au impus eliminarea acestor prețuri reglementate, chiar dacă au avut o majoritate fragilă dată doar de un vot în plus (5 contra 4, plus o abținere de la ALDE). Deși deputații PSD aveau majoritate în această comisie, unii au lipsit de la dezbatere sau au ajuns după ce acest amendament a fost aprobat, ne-au relatat surse din comisie.

  • Președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu (PSD) a votat împotriva abrogării Articolului 61 din OUG 114/2018 care instituie reglementarea prețurilor. În schimb, a fost de acord cu eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri, în consens și cu ANRE, instituție care încasează banii din această taxă.

Decizia de astăzi nu are un impact concret, deoarece Comisia de Industrii nu are decât rol avizator pe această lege. Comisiile de fond – cele responsabile de adoptarea formei finale a legii de aprobare a OUG 114/2018, care trebuie supusă votului plenului Camerei Deputaților – sunt cele de Buget-Finanțe, pentru Muncă și cea de IT.

  • Membrii Comisiei pentru Buget-Finanțe din Camera Deputaților au amânat astăzi întocmirea unui raport. Președintele comisiei, Sorin Lazăr (PSD), a făcut această propunere de amânare explicând că ordonanța nu poate intra în ședința de plen de miercuri, întrucât nici Comisia pentru Muncă nu s-a întrunit. OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților din aceasta săptămână.

Pe partea de energie ar putea exista totuși un consens politic ca prevederile să fie abrogate. Mai problematice sunt taxele pentru companiile de telecomunicații și bănci, dat fiind că aduc resurse importante la bugetul țării, și așa cu un deficit foarte mare. Acolo vor rămâne cel mai probabil mai multe prevederi, ne-au mai explicat sursele.

V. Popescu, PNL:  S-a ajuns în situația ca prețul reglementat a energie să fie mai mare decât pe piața liberă

Prevederile OUG 114/2018 au bulversat piața. Sub pretextul plafonării prețului la energie electrică și gaze naturale am ajuns în situația în care tariful reglementat de ANRE de 270 lei/MWh este mai mare decât tariful pe piața concurențială. De exemplu, tariful Hidroelectrica pe piața concurențială este de 255 de lei/MWh. Așa ceva mi se pare distorsionare de piață: nu poți avea tarif reglementat mai mare decât pe piața concurențială, a spus la dezbaterea din Comisia de Industrii deputatul liberal Virgil Popescu, vicepreședinte al comisiei.

Alt efect al ordonanței: odată cu plafonarea prețului la gaze, importurile din Federația Rusă au crescut cu peste 50%. „E clar că această ordonanță are efecte nocive”, a adăugat acesta. În plus, a creat probleme foarte mari și pe plan internațional, fiindcă România a ajuns să fie din nou în infringement.

„OUG 114/2018 a plafonat prețul la 68 lei/MWh pentru populație. (…) Nu a mai rămas gaz suficient pentru consumatorii industriali. A venit gaz ieftin din import, asta înseamnă că producția românească de gaze este pusă ușor-ușor pe butuci, pentru că nu o să mai fie bani pentru investiții. Iar prețul la populație, ne uităm toți în facturi, nu a scăzut cu nimic, e același preț. Înseamnă că această diferență nu se putea duce decât în acel lanț distribuitor-furnizor. Am avantajat distribuitorii și furnizorii în detrimentul producătorilor și  al populației”, a mai declarat deputatul.

  • Pe lângă acest haos legislativ, ministrul Energiei, Anton Anton, și-a dat demisia din funcție. Demisia vine în contextul în care ALDE, formațiune politică din care face parte și Anton Anton, a decis aseară să iasă din coaliția de guvernare.

ARTICOLE SIMILARE:

Ministrul Energiei, Anton Anton, a demisionat din funcție

UPDATE: Prețul reglementat la gaze și energie, eliminat azi în Parlament

ANALIZĂ. Catastrofă pe piața gazelor: factura importurilor rusești, mai mare cu peste 70%; americanii, alungați din M. Neagră; BRUA, întârziată