Skip to main content

Criza petrolului din anii ’70 a adus raționalizarea în atenția oamenilor, iar folosirea în comun a unei singure mașini a devenit ceva obișnuit, fiind cea mai bună metodă de a economisi timp, bani și carburant. Astăzi, această practică s-a transformat în ridesharing. Deși conceptul este similar, s-a schimbat datorită avansului tehnologic și a nevoilor oamenilor într-o lume aflată în mișcare tot mai rapidă.  

  • Ridesharing-ul funcționează pe un principiu foarte simplu: folosind o aplicație pe smartphone, îți programezi o călătorie cu un autoturism privat. Acest lucru te ajută să economisești timp (nu mai pierzi timp căutând parcare etc.) și bani, nemaifiind nevoie să îți cumperi o mașină, în cazul cel mai bun. Cu cât folosesc mai mulți aceeași mașină în același timp, cu atât fiecare plătește mai puțin.

Dar cum ajută exact ridesharing-ul la salvarea planetei? Iată o scurtă analiză făcută de publicația HereMobility:

Mai puține mașini înseamnă mai mult timp personal

Studiile efectuate în SUA au indicat că anual congestiile în trafic înseamnă un cost de 160 miliarde de dolari și 7 miliarde de ore pierdute de oamenii blocați în trafic. La aceasta se adaugă până la 3 miliarde de galoane (11,3 miliarde litri) de carburant, la un cost de 960 de dolari pe navetist.

Un studiu al Universității din Arizona a descoperit că prin ridesharing s-au economisit peste un miliard de dolari din 2011 până în 2016, circa 33 milioane de ore și 30 milioane de galoane (113,5 milioane litri) de carburant. Mai e încă mult de lucru, dar ridesharing-ul devine tot mai utilizat.

Reduce emisiile poluante

Emisiile cu efect de seră au devenit una dintre cele mai mari probleme de mediu. Pe măsură ce tot mai mult dioxid de carbon și alte emisii se împrăștie în atmosferă, schimbările climatice se accelerează, cauzând o mulțime de probleme planetei și oamenilor.

  • Emisiile poluante din transport au depășit cantitatea de emisii cauzată de producția de electricitate în 2016: 28,5% din emisii au venit de la vehiculele pe carburant și doar 28,4% de la centrale. Astfel, reducerea emisiilor din transport a devenit extrem de importantă. Un studiu realizat de The Massachusetts Institute of Technology a arătat că ridesharing-ul poate reduce cu o treime numărul automobilelor aflate în circulație, ceea ce ar diminua cu o treime emisiile toxice.

Aduce oamenii împreună

Indiferent cât de scurtă sau lungă este călătoria, conversațiile între cei care împart aceeași mașină ajută la deschidere și la dărâmarea barierelor între diferite culturi sau clase sociale și poate schimba perspective. În plus, discutând cu oameni străini se creează mai multă încredere în societate. Dacă destinațiile depășesc granițele țării, beneficiile sunt și mai mari: poate părea nesemnificativ, dar reprezintă un pas bun către pacea globală.

Salvează vieți

Poate cel mai susprinzător beneficiu al ridesharing-ului, dar trecut cu vederea, este că salvează vieți. Condusul sub influența alcoolului ucide 29 de oameni în fiecare zi, în SUA, potrivit datelor oficiale. În 2016, circa 10.497 oameni au murit din cauza condusului în stare de ebrietate, ceea ce reprezintă 28% din decesele în trafic din SUA.

Ridesharing-ul a ajutat la reducerea cazurilor de condus sub influența alcoolului. Un studiu efectuat în acest sens a arătat că 88% dintre respondenți au spus că ridesharing-ul le-a permis să evite șofatul spre casă după ce au consumat prea mult alcool. Citește articolul complet AICI.

  • În România, ridesharing-ul a stârnit ample dezbateri și abia de curând a fost reglementat de Guvern. Pe lângă această formă de transport, mai există carsharing-ul, prin care îți închiriezi o mașină direct de pe stradă, printr-o aplicație mobilă. De asemenea, tot mai comună în marile orașe devine închirierea de trotinete sau scutere electrice.

ARTICOLE SIMILARE:

Standarde mai stricte de emisii de dioxid de carbon pentru autovehicule

GALERIE FOTO. Ce oferă Tech Expo București: de la oglinzi smart, la ride sharing cu scutere și trotinete electrice

Europarlamentarii vor ținte mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale