Skip to main content

Niciunul dintre noi nu a văzut dinozauri vii. Ați fi surprinși dacă ați afla că printre noi există cineva care ar fi putut să îi fi văzut. Puteți crede? Vă rugăm să faceți cunoștință cu Aspretele, peștele cu ochi uriași hipnotizanți venit din adâncurile timpului. Aspretele este o ființă cu adevărat străveche, ce ar fi putut fi contemporană cu ultimii dinozauri care au mers pe acest pământ. După unele estimări, are o vârstă de peste 65 de milioane de ani. Arealul cunoscut până de curând al Aspretelui era restrâns la o „capsulă a timpului” de numai 5 kilometri pe cursul râului Vâlsan din Munții Făgărașului.

Asprete in Vâlsan river_foto Daniel Mîrlea_Alex Găvan Foundation

Biologii spun că, dacă măsurile potrivite nu vor fi imediat luate, Aspretele va dispărea complet în următorii câțiva ani. Cursa contra timp pentru a salva Aspretele, cel mai rar pește din Europa și, probabil, din lume, este în desfășurare. „Aspretele Trăiește”, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, este dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan, alpinistul român care a cucerit fără oxigen suplimentar vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine din Himalaya, în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume (1903).

Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al văii Vâlsanului. Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre Asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape. Aspretele era puțin cunoscut în afara cercurilor științifice și ale localnicilor. În iulie 2019, Alex a făcut cunoștință lumii întregi cu Aspretele de pe vârful Gasherbrum 2, de la 8035 metri altitudine, din Himalaya, a șaptea lui ascensiune pe un munte de peste 8000 de metri realizată fără oxigen suplimentar.

Haideți să descoperim povestea mai departe și să aflăm mai multe despre Casa Aspretelui.

În 1956, când Aspretele a fost descoperit de studentul la biologie Nicolae Stoica, acesta cutreiera încă în apele a două râuri: Argeș și Doamnei. Acum a dispărut complet din acestea. Arealul său cunoscut până de curând era restrâns la o capsulă a timpului de numai 5 kilometri pe cursul superior al râului Vâlsan, în zona satului Brădetu (Județul Argeș), din munții Făgărașului.

Aspretele - Romanichthys valsanicola, identificat la Brăduleț_foto Alex Găvan

Peștele a fost declarat monument al naturii și este inclus pe lista speciilor pe cale critică de dispariție, habitatul său fiind sub 2 forme de protecție legală: sit-ul de importanță comunitară Natura 2000 Valea Vâlsanului și Rezervația Naturală Valea Vâlsanului.

  • Dar cu toate acestea, din cauza distrugerii habitatului său și a exploatării hidroenergetice nesustenabile a râului, dar nu exclus la asta, Aspretele se află acum în ultima clipă a existenței sale pe pământ, arată Fundația Alex Găvan.

Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete numără între numai 10 și 15 exemplare.

Viziunea Fundației Alex Găvan pentru a conserva Aspretele și a-l salva de la extincție se sprijină pe patru piloni:

  • Crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul râului Vâlsan, la Galeșu – baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate. Ea va servi și ca un centru de vizitare experiențial și sustenabil, cât și ca un hub comunitar.
  • Reconstrucția ecologică a râului Vâlsan, urmată de cea a râului Argeș și a râului Doamnei, în vederea reintroducerii Aspretelui în arealul său istoric (prin restaurarea habitatelor acvatice, refacerea conectivității râului, etc.).
  • Advocacy ferm și eficient pentru cauza Aspretelui, într-o manieră încărcată de bunătate iubitoare. Oferirea de sprijin instituțiilor statului român, la toate nivelurile, pentru a se asigura că legislația de mediu este respectată și pusă în aplicare.
  • Educarea continuă, implicarea și împuternicirea comunităților locale. Conștientizarea faptului că prezența Aspretelui în zonă și existența ariei protejate sunt un privilegiu și reprezintă cheia de boltă către regenerarea și dezvoltarea durabilă a văii Vâlsanului.

Încă de la începutul proiectului nostru în primăvara anului 2019, am avansat construind pe toți cei patru piloni și investind nenumărate ore în planificare, muncă de teren și advocacy”, se arată pe site-ul proiectului Aspreteletraieste.ro.

Comportament de camuflaj la asprete_foto Daniel Mîrlea_Fundația Alex Găvan

Momentul de cotitură a venit în toamna anului 2020, atunci când membrii echipei Fundației Alex Găvan au reconfirmat existența Aspretelui în râu, identificând nu mai puțin de 12 exemplare. Descoperirea a fost de o asemenea importanță, încât știrea a ajuns pe prima pagină a BBC. Zece alte exemplare au fost găsite tot de către ei, în anul următor.

Planul Național de Acțiune al Speciei

De asemenea, Fundația Alex Găvan, cu ajutorul partenerilor, a dezvoltat Planul Național de Acțiune al Speciei, un document de importanță critică ce va fi în curând aprobat prin ordin de ministru de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cele 200 de pagini au la bază cei patru piloni menționați mai sus și conturează drumul oficial prin care Aspretele va fi salvat.

În urmă cu câteva zile, pe 17 octombrie 2022, Alex Găvan a mai făcut un anunț extrem de încurajator: un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.

În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi. Echipa noastră, care a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific (anterior realizându-se un maximum de 8 stații per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele.

Inventarierea aspretelui prin pescuit științific în râul Vâlsan_Foto Alex Găvan

Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut”, a scris Alex Găvan, pe pagina sa de Facebook.

O altă veste minunată este că acea capsulă a timpului de numai 5 km în care ne așteptam să regăsim aspretele s-a triplat în urma cercetării noastre. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Încă de la început, am lucrat la îmbunătățirea condițiilor de habitat ale aspretelui. Între timp, am reușit să stopăm o mare parte din distrugerile care se petreceau pe Vâlsan, cum ar fi tăierea vegetației de pe maluri sau furtul bolovanilor din râu. În același timp, acțiunile noastre au dus la reducerea intensității factorilor de poluare, iar debitul de apă al râului se apropie acum de valoarea optimă, fiind pe cale să rezolvăm permanent acest aspect”, a mai anunțat Alex Găvan. Citește anunțul complet AICI.

O poveste despre relația noastră cu planeta

Povestea Aspretelui, fosila vie care se află acum în ultima clipă a existenței sale pe pământ, nu este însă una despre pești, ci mai degrabă o poveste despre noi toți și despre relația noastră cu planeta.

  • De la peste 8.000 de metri altitudine în 2019, Alex Găvan a spus această poveste la începutul lunii octombrie a acestui an, pe scena Teatrului Odeon, la Climate Change Summit – primul summit internațional dedicat soluțiilor la schimbările climatice organizat la București, de către Social Innovation Solutions în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.

Cu tălpile goale în iarba verde și proaspătă care îmbrăca scena Teatrului Odeon, Alex Găvan a vorbit cu pasiune despre legendarul și enigmaticul asprete care trăiește în România și a cărui descoperire a fost considerată atât de specială, încât i s-a dat numele acestei țări: Romanichthys valsanicola.

Alex Găvan, pe scena Teatrului Odeon, la Climate Change Summit (05 octombrie 2022)

Vă redăm, în continuare, câteva mesaje memorabile din discursul acestuia:

„Niciunul dintre noi nu a văzut dinozauri vii. Ați fi surprinși dacă ați afla că printre noi există cineva care ar fi putut să îi fi văzut. Puteți să mă credeți? Vă rog să faceți cunoștință cu fratele nostru: aspretele, venit din adâncurile timpului, cu ochi uriași hipnotizanți. Aspretele este o ființă cu adevărat străveche, ce ar fi putut fi contemporană cu ultimii dinozauri care au mers pe acest pământ. După unele estimări, are o vârstă de peste 65 de milioane de ani.

Aspretele este barometrul fragil și neprețuit al sănătății societății noastre și al sănătății civilizației noastre. El a fost martor al nașterii noastre ca specie pe această planetă și acum, în tăcere deplină, este un martor al ceea ce ar putea fi propria noastră dispariție.

La fiecare oră dispar 3 specii, în fiecare zi până la 150 de specii de plante, insecte, păsări, mamifere dispar pentru totdeauna, conform oamenilor de știință. Și revenind la apă și la pește, ecosistemele de apă dulce sunt cele mai amenințate ecosisteme din întreaga lume. Populațiile speciilor de apă dulce au scăzut cu 83% în ultimii 50 de ani.

Trăim pe bază de credit, dar nu-l putem refinanța și, în cele din urmă, vom deveni restanțieri fără speranță. Și poate că nici nu am fi noi cei obligați să plătim în timpul vieții noastre, ci generațiile următoare vor face asta și ele ne vor privi cu milă pentru lăcomia și ignoranța noastră colectivă.

Nimeni nu e o insulă și nici Aspretele nu este. Dacă măsurile potrivite nu vor fi luate în mod corect, probabil că va dispărea în câțiva ani. A pierde Aspretele înseamnă a ne pierde pe noi înșine. Aceasta înseamnă adâncirea deconectării de Mama noastră Pământ. Deci întrebarea este cum salvăm Aspretele, cum salvăm planeta? Răspunsul este: Aspretele nu are nevoie de salvare, noi avem nevoie. Planeta nu are nevoie de salvare, noi avem nevoie. Aspretele este un templu. Planeta aceasta este un templu, cu toate câte sunt în ea, un templu care ne include pe tine și pe mine.

Începem prin a cere iertare fiecărui copac, animal, munte, fiecărui deal și fiecărui râu. Începem prin a cere iertare aerului pe care îl respirăm și cerului cu stele, manifestând recunoștință pentru tot ce există.

În ceea ce privește eforturile noastre, am reușit să filmăm primul videoclip al Aspretelui în sălbăticie de la descoperirea lui. Fiind o specie care este activă mai ales în timpul nopții, îi place să se ascundă sub bolovani mari în timpul zilei, iar întâlnirea față în față cu aspretele în timpul zilei a fost ca și cum a ieșit special pentru noi să ne spună:

„Hei, sunt încă aici, încă sunt în picioare, arată-mă lumii, fă ce trebuie, fă ce contează cu adevărat!”

Pescuit științific pentru inventarierea aspretelui pe râul Vâlsan, la Mușătești_foto Alex Găvan

Și în timp ce vorbesc acum, există o echipă grozavă de oameni pe care am adunat-o în ajutorul Aspretelui, de la academicieni, oficiali, până la mass-media și persoane publice, ambasadori. Dar, desigur, suntem dornici să ne facem noi prieteni și să primim noi susținători, aducând cu ei dragostea pentru natură și umanitate. Visul nostru este nu numai să salvăm Aspretele, ci și ca proiectul să devină o sursă de inspirație pentru toată lumea, de a începe mai multe inițiative de mediu la nivel local, pentru a reconecta oamenii cu planeta.

Valea Vâlsanului în sectorul montan_Foto Alex Găvan

Cu toții suntem custozi ai planetei noastre, nu proprietarii acesteia, nu cuceritorii ei, iar rolul de a fi custode vine cu o mare responsabilitate. Această planetă înseamnă abundență, dar pentru ca abundența să se manifeste, fiecare dintre noi ar trebui să luăm cu atenție, ar trebui să luăm doar ceea ce este necesar, ar trebui să luăm doar ceea ce avem cu adevărat nevoie. Suntem cu toții conectați, suferința fiecărei ființe vii este suferința fiecăruia dintre noi. Bucuria fiecărei ființe vii este bucuria fiecăruia dintre noi.

Valea Vâlsanului la Brădetu_Foto Alex Găvan

Cea mai mare formă de explorare pe care o poți face nu este în vârful celor mai înalți munți și nici măcar în cele mai îndepărtate părți ale spațiului cosmic, ci explorarea propriei noastre conștiințe”.

Descoperă mai mult despre Cursa contra timp a lui Alex Găvan și a echipei sale pentru a salva Aspretele, cel mai rar pește din Europa și, probabil, din lume, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Schimbările climatice: Parlamentul European va solicita un nivel crescut de ambiție înainte de COP27

Guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice: CE solicită insistent României să transmită strategia sa pe termen lung

Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

Europa se confruntă cu o penurie de apă fără precedent, din cauza valurilor de căldură