Distrigaz Sud Rețele a realizat în anul 2022 investiții totale în rețeaua de distribuție a gazelor naturale în valoare de 555 milioane de lei pentru a răspunde celor două obiective majore ale companiei: exploatarea în siguranță a sistemului de distribuție și dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale. Acestea au fost direcționate prioritar în modernizarea sistemului de distribuție prin înlocuirea conductelor din oțel cu cele din polietilenă (cu parametri tehnici superiori și o durată de viață mai mare) și în extinderea acestuia prin racordarea de noi clienți, a transmis compania, într-un comunicat de presă.
Compania a alocat, anul trecut, un buget de circa 220 milioane de lei pentru înlocuirea a 120 km de conducte și branșamente, a 12.000 posturi de reglare-măsurare și a 250.000 contoare de gaze naturale. Planurile de investiții anuale ale companiei, coroborate cu achiziționarea și utilizarea unor echipamente și tehnologii de ultimă generație pentru derularea activității operaționale, au condus, în decursul a 10 ani, la o reducere semnificativă, de circa 25%, a cantităților de gaze naturale destinate consumului tehnologic, precum și la diminuarea emisiilor de metan echivalente.
Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor clienților care au solicitat racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, compania a mobilizat resurse financiare importante, alocând 335 milioane de lei (reprezentând 60% din bugetul total de investiții) pentru lucrările de extindere și racordare ale acestora. Pentru cei 85.000 de clienți noi conectați la rețea, au fost puși în funcțiune 430 de km de conducte și realizate 28.000 de branșamente noi.
De asemenea, compania a pus accent pe digitalizarea serviciilor oferite clienților săi, compania fiind primul operator de distribuție a gazelor naturale care a implementat eportalDGSR, un portal electronic prin intermediul căruia pot fi accesate o serie de funcționalități online, disponibil la adresa https://racordaresd.distrigazsud-retele.ro/.
Astfel, clienții pot depune online cererea de racordare la sistemul de distribuție și documentele aferente procesului, adăuga locul de consum și transmite indexul de gaze naturale, accesa informații referitoare la data următoarei verificări/revizii a instalației de utilizare a gazelor naturale și istoricul de consum. Prin intermediul acestui serviciu digital, în anul 2022, au fost depuse 82% din totalul cererilor de racordare, 95% din totalul cererilor de punere în funcțiune a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale și 50% din totalul cererilor de avize, a mai transmis compania.
Distrigaz Sud Rețele este lider în distribuția de gaze naturale în România, cu o expertiză de peste 47 de ani în acest domeniu, având peste 2 milioane de clienți, circa 22.600 km rețea și 2.767 de angajați. Compania operează rețeaua de distribuție de gaze naturale în 1.358 de localități, pe raza a 20 județe din sudul și centrul României.
FOTO: Distrigaz Sud Retele – Sursa: ENGIE