Temperaturile crescute schimbă tot mai mult iernile cu care eram obișnuiți acum 10-15 ani. În orașe ninge tot mai puțin spre deloc, apele nu mai îngheață ca înainte, iar gradele de afară ne fac să credem că intrăm în primăvară, nu că am fi în toiul iernii. Ce înseamnă asta pentru mediul în care trăim și cum ne schimbă calitatea vieții? Aceste întrebări, inclusiv modul în care schimbările climatice reprezintă o amenințare pentru sănătatea noastră, au fost analizate într-un articol publicat pe platforma InfoClima, din care redăm mai jos:
- Temperaturile mai calde din timpul iernii pot duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, metanul, care contribuie la încălzirea globală.
- În timpul iernilor cu temperaturi crescute, inversiunea termică poate favoriza acumularea de poluare atmosferică la nivelul solului, precum particule ultrafine PM1, PM2.5 și PM10.
Cum traducem încălzirea iernilor?
Pe măsură ce iernile se încălzesc din cauza schimbărilor climatice, în natură se eliberează cantități mari de poluanți, cum ar fi îngrășămintele folosite în agricultură. Râurile, lacurile și pânzele freatice sunt direct afectate de o cantitate foarte mare de azotați și compuși chimici, utilizați cu scop de îngrășământ pentru plante.
Din cauza temperaturilor crescute, stratul de zăpadă este din ce în ce mai mic în zonele de munte, iar în zonele de câmpie zăpada lipsește în totalitate. Ploile de iarnă spală terenurile agricole și transportă toate îngrășămintele ce aveau rolul de a servi drept hrană pentru plante în perioada de primăvară, atunci când zăpada se topește.
Un studiu realizat de mai multe universități (University of Vermont, University of Colorado, University of Kansas, and University of Michigan) și publicat în Environmental Research Letters au menționat că scurgerea nutrienților în râuri și lacuri – din cauza fosforului și azotului din îngrășăminte, gunoi de grajd, furaje și altele – afectează calitatea apei pe zeci de ani. Din punct de vedere istoric, temperaturile scăzute și un strat de zăpadă continuu înghețau nutrienții, cum ar fi azotul și fosforul, până la dezghețul bazinului hidrografic din primăvară, când plantele puteau ajuta la absorbția excesului de nutrienți.
De asemenea, calitatea aerului reprezintă principalul factor de îngrijorare, deoarece iernile din ce în ce mai calde vor favoriza acumularea sau producerea la nivelul solului de compuși poluanți, pe lângă situația precară care deja există, în special în marile orașe, cu aerul poluat – situație care a venit și cu infringements pentru România din partea Comisiei Europene.
Temperaturile mai calde din timpul iernii pot duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, metanul, care contribuie la încălzirea globală. În timpul iernilor cu temperaturi crescute, inversiunea termică poate favoriza acumularea de poluare atmosferică la nivelul solului, precum particule ultrafine PM1, PM2.5 și PM10.
Schimbarea climatică & creșterile de temperaturi observate în România
De 43 de ani măsurăm și monitorizam temperaturile din România, însă ziua de 2 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 staţii meteorologice. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 1-5 ianuarie 2023, temperatura maximă absolută a lunii a fost egalată sau depășită la 34 de stații meteorologice. Temperatura cea mai ridicată a fost înregistrată la Pătârlagele: 21,3 grade Celsius. Temperaturi extrem de mari au fost înregistrate și în următoarele 2 zile : 3 și 4 ianuarie 2023.
Într-un context mai larg, 2022 este al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, cu o temperatură medie anuală de 11,77°C și o abatere termică de 1,55°C față de media pentru perioada 1981-2010.
Încălzirea iernilor aduce o serie de schimbări majore în echilibrul specific zonal. Creșterea temperaturilor produce un dezechilibru în circuitul apei în natură, influențând modul de agregare a acesteia și umiditatea din aer. Toate acestea duc la schimbarea anotimpurilor așa cum le știm noi și trecerea de la patru anotimpuri specifice României, la două anotimpuri cu o tranziție mai lungă.
Cei mai călduroși cinci ani din 1900 până în 2022 sunt 2019, 2020, 2022, 2015 și 2007. Dintre aceștia, 2012-2022 a fost perioada cea mai călduroasă timp de 11 ani consecutiv, confirmând că tendința de creștere a temperaturii globale se poate observa și în România, inclusiv iarna.
Vara lui 2022 a fost, de asemenea, a treia cea mai caldă încă din 1961, cu o creștere de 2 grade Celsius față de media sezonieră (130 de avertismente meteo generale au fost emise în 2022, dintre care cinci cu cod roșu de căldură.). Temperaturile ridicate asociate cu lipsa precipitațiilor au exacerbat seceta solului și au afectat treptat și puternic tot mai multe zone agricole ale țării.
Estimările Administrației Naționale de Meteorologie pentru următorii ani
- Temperatura medie globală va crește până la sfârșitul secolului XXI, față de perioada 1850-1900, probabil, cu peste 1,5°C pentru cel mai optimist scenariu.
- Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului cu peste 3°C.
- Cantitatea de precipitații și configurațiile sale, la nivel global, se vor modifica până la sfârșitul acestui secol — aceasta este așteptarea, cu mari diferențieri regionale care vor accentua contrastele între regiunile umede și aride.
- Iarna anticipăm o scădere a grosimii stratului de zăpadă, o modificare a raportului dintre precipitațiile solide și lichide și o creștere a debitelor râurilor. Reducerea stratului de zăpadă primăvara ar putea favoriza incendiile forestiere în vara ce urmează.
- În același timp, debitele minime de vară vor avea o tendință de reducere. Concret, pe măsură ce în bazinele hidrografice devin dominante precipitațiile lichide, se estimează că debitele de apă vor crește iarna și vor scădea în primăvară și vară.
- Modificările ciclului anual al debitelor râurilor vor avea impact asupra agriculturii și generării de energie electrică prin hidrocentrale. Schimbarea climatică reduce resursa de apă de pe teritoriul României, mai ales în regiuni din sud, sud-est și est.
- Frecvența valurilor de căldură a crescut și va continua să crească în deceniile următoare, iar aglomerările urbane vor resimți și mai puternic stresul termic crescut, din cauza efectului de insulă urbană de căldură. Pe de altă parte, rezultatele experimentelor numerice ne sugerează că ploile vor fi din ce în ce mai frecvente mai ales în zonele de munte. În contextul deforestării accelerate, această creștere ar putea provoca o incidență crescută a inundațiilor rapide, din cauza viiturilor, a lipsei pădurilor/ vegetației care să protejeze o zonă anume.
Pentru mai multe informații, citiți analiza completă pe site-ul InfoClima, AICI.
- Pentru mai multe articole despre această temă, vă invităm să explorați secțiunea SCHIMBĂRI CLIMATICE de pe site-ul nostru.