Skip to main content

Grupul Enel și compania newcleo, specializată în tehnologii nucleare inteligente, au semnat un acord de cooperare prin care vor colabora în cadrul proiectelor de tehnologie nucleară de generația a IV-a dezvoltate de newcleo, care au ca scop furnizarea unei surse de energie sigură și stabilă, precum și reducerea semnificativă a volumelor existente de deșeuri radioactive care urmează să fie utilizate drept combustibil pentru reactoare, a anunțat grupul Enel, într-un comunicat de presă.

În baza acestui acord, Enel va colabora cu newcleo în proiectele legate de această tehnologie nucleară avansată, oferind expertiză specializată cu ajutorul unui grup comun de personal calificat.

Având în vedere sprijinul oferit, newcleo s-a angajat să îi asigure Enel opțiunea de a fi primul investitor în prima sa centrală nucleară, pe care o va construi în afara Italiei.

Inovarea este crucială pentru dezvoltarea de tehnologii care pot asigura o energie curată, fiabilă, accesibilă și cât mai independentă de factorii geopolitici. Din acest motiv, continuăm să exploatăm orice segment al spectrului energetic”, a declarat Francesco Starace, CEO al Enel. „Această colaborare cu newcleo este cel mai recent exemplu al căutării noastre neîncetate a celor mai bune companii care să ni se alăture în călătoria noastră spre un viitor curat și așteptăm cu nerăbdare să sprijinim newcleo în demersul său ambițios, dar promițător, de a furniza energie electrică cu emisii zero într-un mod sigur, accesibil și sustenabil.”

„Tehnologia reactorului rapid newcleo este pasul necesar în industria nucleară pentru a permite reciclarea multiplă a uraniului deja extras și reducerea masivă a deșeurilor nucleare. În plus, utilizarea plumbului deschide posibilitatea operării unor reactoare mai sigure și cu costuri de operare mai mici„, a declarat Stefano Buono, CEO al newcleo.  

Grupul Enel are o expertiză solidă în domeniul tehnologiei nucleare și deține în prezent o capacitate nucleară de peste 3,3 GW în Spania, precum și o participație de aproximativ 33% în compania slovacă Slovenské elektrárne, care a conectat recent la rețea primul dintre cele două generatoare de turbină ale Unității 3 a centralei nucleare de la Mochovce, a doua centrală nucleară nou construită care a fost conectată la rețeaua europeană în ultimii 15 ani.

newcleo lucrează pentru a livra reactoare inovatoare, care reduc semnificativ volumele existente de deșeuri radioactive și plutoniu, precum și pentru a stopa necesitatea de a mai extrage uraniu, în beneficiul pe termen lung al comunităților și al mediului.

  • Prima etapă din planul de livrare al newcleo va fi proiectarea și construcția primului mini-reactor LFR (reactor rapid cu plumb) de 30 MWe, care va fi implementat în Franța până în 2030, urmat rapid de o unitate comercială de 200 MWe în Regatul Unit. În același timp, newcleo va investi direct într-o uzină MOX (oxid mixt de uraniu / plutoniu, fabricat din deșeuri nucleare existente) pentru a-și alimenta reactoarele.

Despre Enel

Enel este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile. La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de rețea în funcție de numărul de utilizatori finali și cel mai mare operator de retail în funcție de baza de clienți. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie (demand response) și cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente [1].

[1] Poziția de lider a Enel în diferite categorii este definită prin comparație cu datele estimate pentru anul 2021 ale concurenților. Operatorii publici nu sunt incluși.

Enel activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 90 GW.

Despre newcleo

Cu finanțare privată și cu sediul central la Londra, newcleo a fost lansată în 2021 – și de atunci a strâns un total de 400 de milioane de euro – pentru a fi un deschizător de drumuri în domeniul energiei nucleare. Misiunea sa este aceea de a genera energie sigură, curată, economică și practic inepuizabilă pentru întreaga lume, printr-o combinație inovatoare de tehnologii existente și accesibile.

newcleo se bazează pe treizeci de ani de activitate de cercetare și dezvoltare în domeniul reactoarelor rapide, răcite cu metal și al sistemelor de răcire cu plumb lichid. newcleo lucrează, de asemenea, pentru a investi semnificativ în producția de combustibil MOX în țările dezvoltate, extrăgând energie din subprodusele actuale ale industriei nucleare.

(FOTO: Energie nucleara – sursa: Asociatia Energia Inteligenta)