Skip to main content

Cu o capacitate instalată de 3.000 MW, centralele eoliene nu produceau nimic în această dimineață, ci dimpotrivă, consumau energie. Astfel, România importa în această dimineață aproape 9% din consumul de electricitate, conform datelor în timp real ale Transelectrica.

De la oprirea reactorului 2 de la Cernavodă, pe 3 mai, pentru revizii planificate, România a devenit din nou importator net de energie, ca în timpul iernii. Cantitățile cumpărate din import au crescut semnificativ, pentru a asigura necesarul intern, depășind chiar și 600 MW.

În această dimineață, la ora 10.00, consumul era de 6.549 MW, iar producția de 5.981 MW, diferența de 569 MW fiind acoperită din import.

Energia fotovoltaică ocupa locul patru în clasamentul surselor de producție, iar cea eoliană – ultimul loc, fiind pe minus, deși împreună cele două tipuri de instalații dețin peste 4.000 MW instalați în România.

  • Deși România deține pe hârtie o capacitate de producție a energiei de peste 20.000 MW, situația din această iarnă, dar și cea de acum, cu un reactor de 700 MW oprit, arată care este de fapt starea reală a sistemului și pe ce unități ne putem baza. 

ARTICOLE SIMILARE:

Fotovoltaicele compensează oprirea Unității 2 de la Cernavodă, dar tot importăm energie

Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”

Statul vrea să acorde noi subvenții majore pentru regenerabile, deși tehnologiile s-au ieftinit substanțial

Plătim din greu poluarea. CE Oltenia a scumpit energia cu peste 10% din cauza certificatelor de emisii