Skip to main content

Majoritatea românilor consideră că bolile respiratorii (85% dintre respondenți), astmul (84%) și bolile cardiovasculare (88%) sunt probleme grave în țară cauzate de poluarea aerului, reiese dintr-un sondaj Eurobarometru special publicat luni, 24 octombrie, de Comisia Europeană. De asemenea, mulți români sunt în continuare slab informați cu privire la standardele UE existente în materie de calitate a aerului, întrucât doar o mică parte dintre respondenți (26%) au auzit de ele. Totuși, 55% dintre cei care cunosc standardele UE privind calitatea aerului afirmă că acestea ar trebui consolidate.

Totodată, românii afirmă într-o proporție covârșitoare că nu prea dețin informații în ceea ce privește problemele de calitate a aerului. Astfel, 54% consideră că nu prea sunt informați (46% media UE), iar 23% – deloc informați (14% media UE), aceste procente fiind în creștere față de 2019. Bine informați sunt doar 21% dintre respondenți (35% media UE), iar 2% – foarte bine informați (4% media UE).

Românii sunt, de asemenea, îngrijorați de problemele de mediu cauzate de poluarea aerului în corpurile de apă (71% vs 83% media UE), cum ar fi acidifierea (cunoscută ca ploaia acidă, care afectează pădurile etc.) și eutrofizarea (creșterea materiei organice dintr‐un ecosistem, cum este, de exemplu, creșterea excesivă a algelor care duce la moartea peștilor din râuri sau lacuri).

Percepția potrivit căreia calitatea aerului s-a înrăutățit

38% dintre respondenții români (47% media UE) sunt de părere că în ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat.

Sprijin pentru mai multe acțiuni de promovare a calității aerului, în special la nivel internațional

50% dintre respondenții români consideră că poluarea aerului ar trebui abordată la nivel național, apoi la nivel internațional (39%), regional și local (31%) și, în cele din urmă, la nivelul UE (30%). 9% dintre respondenții români consideră, de asemenea, că acțiunile ar trebui întreprinse simultan la toate nivelurile.

Acțiuni individuale de reducere a emisiilor nocive

În ceea ce privește rezultatele la nivelul UE, majoritatea europenilor consideră că instalațiile industriale mari, producătorii de energie pe bază de combustibili fosili, autoritățile publice și angajatorii nu depun suficiente eforturi pentru a promova calitatea aerului.

Cei mai mulți consideră, de asemenea, că sectorul gospodăriilor depune suficiente eforturi în acest sens. Probabilitatea ca respondenții să fi luat unele măsuri pentru a reduce ei înșiși emisiile în acest an este mai mare decât era în 2019.

  • Utilizarea mijloacelor de transport public, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos sunt metodele la care recurg cel mai des europenii pentru a reduce emisiile nocive în aer.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Oamenii ne spun că doresc să respire aer curat. Cei care trăiesc în orașe, cei care suferă de astm și cei care locuiesc în apropierea unor instalații industriale sunt cu toții îngrijorați și ne cer să luăm măsuri. Comisia va deschide calea în acest sens printr-o propunere ambițioasă de consolidare a standardelor UE privind calitatea aerului.”

Astfel cum s-a anunțat în Pactul verde european, ca parte a obiectivului ambițios de reducere la zero a poluării pentru un mediu fără substanțe toxice, Comisia este pe punctul de a propune o revizuire a standardelor actuale ale UE privind calitatea aerului. Scopul acestei revizuiri este o mai bună aliniere la cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consolidând astfel dispozițiile pentru a ajuta autoritățile locale să asigure un aer mai curat. Propunerea revizuită se va concentra, de asemenea, pe o mai bună punere în aplicare, pentru a contribui la transpunerea acestor standarde în practică.

Context

Sondajul special Eurobarometru a fost realizat între 21 martie și 20 aprilie 2022. Aproximativ 26 509 respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați în limba lor maternă, în numele Comisiei Europene.

Acest sondaj Eurobarometru special este urmarea unui sondaj Eurobarometru special din 2019 privind atitudinea europenilor față de calitatea aerului. Multe dintre întrebările din sondajul Eurobarometru din 2019 s-au repetat în prezentul sondaj Eurobarometru pentru a permite o comparație a tendințelor.

Mai multe informații – inclusiv fișa de țară pentru România – găsiți în comunicatul de presă al Comisiei Europene, disponibil AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

Poluarea industrială a aerului în Europa a costat societatea 277 – 433 miliarde euro, într-un singur an

InfoClima // Din Copenhaga la Brașov și înapoi cu mașina electrică – jurnal de călătorie