Skip to main content

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European dorește să accelereze substanțial implementarea energiei regenerabile și reducerea consumului de energie până în 2030. Astfel, europarlamentarii au revizuit două legi importante – Directiva privind energia regenerabilă și Directiva privind eficiența energetică – pentru a combate schimbările climatice și pentru a spori securitatea energetică, a transmis ieri instituția, într-un comunicat de presă.

Miercuri, 13 iulie, europarlamentarii au votat pentru creșterea ponderii surselor regenerabile în consumul final de energie al UE la 45% până în 2030 (față de ținta anterioară de 32% – n.r.), în conformitate cu revizuirea Directivei privind energia regenerabilă (RED) – un obiectiv susținut și de Comisia Europeană în cadrul pachetului „RepowerEU”.

Deputații au dublat numărul de proiecte transfrontaliere pentru extinderea energiei electrice verzi la două proiecte per stat membru. Statele membre cu cel mai mare consum anual de energie electrică vor fi obligate să adopte un al treilea proiect până în 2030.

Comisia solicită, de asemenea, statelor membre să stabilească un obiectiv indicativ pentru energie din surse regenerabile prin tehnologie inovatoare de cel puțin 5% din capacitatea de energie regenerabilă nou instalată.

Deputații europeni au insistat, de asemenea, asupra transparenței componentelor electricității verzi și asupra simplificării procesului de accelerare a hidrogenului, inclusiv asupra unui sistem mai simplu de garantare a originii acestuia.

  • În sectorul transporturilor, implementarea surselor regenerabile ar trebui să conducă la o reducere cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea unor cote mai mari de biocombustibili avansați și o cotă mai ambițioasă pentru combustibilii regenerabili de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul.

Economii de energie

Într-un vot separat de miercuri, europarlamentarii au susținut revizuirea Directivei privind eficiența energetică (DEE), legea care stabilește obiective de economisire a energiei atât în ​​ceea ce privește consumul de energie primară, cât și cel final în UE.

Deputații europeni au majorat obiectivul UE de reducere a consumului de energie finală și primară: statele membre ar trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie cu cel puțin 40% până în 2030 în consumul final de energie și 42,5% în consumul de energie primară, comparativ cu proiecțiile din 2007. Statele membre ar trebui să stabilească contribuții naționale obligatorii pentru a atinge aceste obiective.

„Doar dezvoltarea energiei regenerabile înseamnă o adevărată independență. Votul nostru demonstrează un sprijin puternic pentru ținta de 45% pentru 2030. În același timp, confirmăm necesitatea unei mai mari cooperări transfrontaliere pentru a extinde utilizarea energiei regenerabile și solicităm o strategie diversificată de import pentru hidrogen. De asemenea, am ridicat cerințele pentru durabilitatea biomasei și a combustibililor, arătând în același timp modalități prin care materialele biogene pot aduce o contribuție economică reală la tranziția energetică”, a spus Markus Pieper (PPE, Germania), europarlamentar principal pentru Directiva privind energia regenerabilă.

Țintele ar trebui atinse prin măsuri la nivel local, regional, național și european, în diferite sectoare – de ex. administrație publică, clădiri, afaceri, centre de date.

Niels Fuglsang (S&D, Danemarca), raportor pentru Directiva privind eficiența energetică, a declarat: „Sunt bucuros că avem un sprijin politic larg pentru eforturi mai mari pentru eficiența energetică în Parlamentul European. Ne aflăm într-o criză în care Putin oprește gazul către UE. Unul dintre răspunsurile noastre cele mai eficiente la acest lucru este eficiența energetică. Prin urmare, este esențial ca în comisia de astăzi să se fi votat pentru obiective de eficiență energetică înalte și obligatorii pentru UE în ansamblu și pentru statele membre individuale.”

Pașii următori

Deputații au adoptat raportul privind RED cu 54 de voturi pentru 14 împotrivă, cu 6 abțineri, și pentru EED cu 50 de voturi pentru, 7 împotrivă și 13 abțineri. Ambele dosare vor fi supuse votului plenului Parlamentului în sesiunea plenară din 12-15 septembrie de la Strasbourg, se mai arată în comunicatul Parlamentului European.

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS – Radu Dudău, coordonator România Eficientă: Fiecare kWh nerisipit este foarte important

Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU. Măsuri fără precedent pentru eliminarea dependenței de Rusia și accelerarea tranziției verzi

Cel mai amplu pachet legislativ climatic, la vot în Parlamentul European săptămâna viitoare. Elemente-cheie și noutăți

SPECIAL: Tranziția energetică și noile provocări de securitate sau stabilitate – BETD 2022

Îmi fac rolul: Cum să economisesc bani, să sprijin Ucraina și să ajut planeta, consumând mai puțină energie