Skip to main content

Capacitatea fotovoltaică a României este de așteptat să se tripleze în perioada 2021-2030, crescând de la 1,39 GW în 2020 la 4,25 GW în 2030. Această triplare a capacității fotovoltaice poate veni atât din parcuri fotovoltaice mari, cât și din proiect mici, la nivelul gospodăriilor. Cele din urmă reprezintă o oportunitate imensă pentru România de a atinge țintele asumate, sporind în același timp bunăstarea la nivel individual a consumatorilor de energie din România, se arată într-o analiză publicată de platforma InfoClima.ro. Citiți mai departe care sunt costurile unor astfel de sisteme, în cât timp se amortizează și cum influențează vremea performanța panourilor fotovoltaice.

  • În ultimii zece ani, prețul sistemelor fotovoltaice a scăzut de mai mult de 500 de ori, pe fondul creșterii cererilor de instalare. Dacă în anul 1975 un panou solar avea un cost de 105 dolari per watt, noua tehnologie monocristalină a adus în 2011 un preț de 1.2 dolari per watt, iar acum, în 2020 același panou are un cost de 0.2 dolari per watt. Astăzi găsim celule fotovoltaice pe sistemul de iluminat al grădinii, pe bateriile externe pentru telefoane mobile, bărci, chiar și în trenuri sau avioane.

Comparând două gospodării medii din Iași și Constanța care ar decide să-și instaleze panouri fotovoltaice, vom vedea că în condițiile curente, instalând panouri solare pe o suprafață de 25 m2 orientată spre sud, la un consum mediu de 2.857 kWh/an, gospodăria din Iași ar reuși să economisească anual 3.085 RON, iar cea din Constanța – 3.464 RON, datorită acoperii consumului casnic și a energiei furnizate în rețea*.

Investiția într-un proiect fotovoltaic de mici dimensiuni (rezidențial) se amortizează în aproximativ 7 ani prin scăderea facturilor la energie electrică, precum și datorită creșterii valorii pe piață a clădirii pe care se află. În același timp putem fi siguri că proiectul are o longevitate mai mare de 7 ani, astfel în general, producătorii de panouri fotovoltaice oferă o garanție de 10 ani și o garanție de performanță care asigură un randament de 80% din valoarea inițială pentru cel puțin 25 de ani.

Ce tipuri de panouri avem și cât costă acestea?

Tehnologia panourilor solare s-a îmbunătățit semnificativ de-a lungul anilor, astfel o gamă nouă de panouri solare inovatoare este acum introdusă pe piață. Cu toate acestea, atunci când evaluăm  opțiunile în materie de panouri solare potrivite din punct de vedere tehnologic, vom  întâlni două categorii majore de panouri: panouri solare monocristaline și panouri solare policristaline.

Când cauți panouri monocristaline de vânzare, le vei găsi poziționate ca un produs Premium. Prețul unui panou monocristalin variază în dependență de producător, însă în mare acesta se plasează între 1,700 și 2,000 RON. Producătorii de panouri solare monocristaline evidențiază estetica și eficiența superioară pentru a convinge clienții.

Eficiența panourilor solare policristaline este mai scăzută în comparație cu cele monocristaline, dar avantajul pentru clienți este că această opțiune este mai accesibilă, prețul unui panou policristalin pornește de la 500 RON. Atunci când mergeți să cumpărați panouri solare policristaline, le puteți diferenția de cele monocristaline prin nuanța albastră în comparație cu cea neagră.

Cum afectează producția de energie norii și vremea?

Una dintre multele concepții greșite în ceea ce privește efectului vremii asupra panourilor solare este că temperaturile ridicate pot crește eficiența panourilor. Oricât de ciudat ar suna, panourile solare sunt mai productive când temperaturile sunt scăzute. Temperaturile ridicate reduc puterea de ieșire a celulelor fotovoltaice din cauza căderii de tensiune. Astfel, o zi răcoroasă însorită este o condiție mult mai bună pentru funcționarea optimă a panourilor solare.

  • Avem în România suficient soare? Și care sunt zonele cu cel mai bun potențial de producere a energiei fotovoltaice? Aflați detalii din analiza realizată de Mădălina (Nechifor) Roman, doctorand la ”Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată”, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. CITIȚI ANALIZA COMPLETĂ AICI.

Notă* – Calculele și estimările sunt făcute în baza prețurilor și a consumului în mai 2022. Detalii despre metodologie și date pot fi găsite în analiza completă publicată de InfoClima.ro, cifrele indicate mai sus reprezintă estimări în baza costurilor, consumului și iradierii.

ARTICOLE SIMILARE:

EM360 TALK: Cum putem păstra tradițiile cu ajutorul energiei curate

Eurodeputații au votat pentru mai multă energie regenerabilă și ținte mai mari de eficiență energetică

Finanțare de la bugetul de stat pentru proiecte care promovează economia circulară