O echipă de antreprenori formată dintr-un olandez și patru români va lansa, în luna martie, prima cooperativă de energie verde din România, un model de business cu tradiție în țări ca Olanda, Spania sau Franţa. La început, „Cooperativa de energie” va fi doar furnizor, urmând ca în timp să se extindă și în zona de producție de energie din surse regenerabile.
„Preconizăm că vom lansa cooperativa de energie verde în luna martie 2019 și că va fi complet operațională la 1 ianuarie 2020”, a declarat, pentru NewsEnergy, Victor Iancu, unul dintre fondatorii „Cooperativei de energie”.
Pentru început, cooperativa se va concentra pe București şi pe zona de sud a țării, ca ulterior să își extindă activitatea în orașele mari.
Cooperativa va concura cu furnizorii tradiționali
Cooperativa de energie va îmbrăca modelul cooperatist de organizare a activității, care presupune participarea directă și activă a comunității locale în proiect. Fiecare client devine membru cooperator cu putere decizională.
„Ceea ce caracterizează o cooperativă este faptul că ea lucrează în folosul membrilor cooperatori, adică pentru clienții (și „acționarii”) ei: fiecare client devine membru cooperator cu putere decizională: 1 membru, 1 vot. De aceea, foarte importantă va fi transparența totală în ceea ce privește costurile descrise în factura de energie electrică și faptul că aceasta nu va cuprinde nicio clauză ascunsă / abuzivă. Vom construi o relaţie de încredere cu clienții / „acționarii” cooperativei, toate costurile și cheltuielile raționale / eficiente ale cooperativei fiind făcute publice”, ne-a explicat Victor Iancu.
Întrebat cum va putea concura cu furnizorii tradiționali, care, în baza OUG 114/2018, vor putea oferi prețuri reglementate mai mici populației, Victor Iancu a răspuns că „din păcate, piața din România își schimbă regulile destul de des, dar suntem obișnuiți cu un astfel de mediu legislativ volatil. Vom încerca să oferim energie verde la același preț ca și furnizorii tradiționali”.
Consumatorul devine investitor
Victor Iancu a mai explicat că viziunea de business este pe termen lung și că presupune construirea unei comunități de valori, o comunitate de tip „grassroot”, care să fie viabilă din punct de vedere economic.
„Modelul cooperatist are avantajul ca fiecare consumator/client devine membru cooperatist, adică are drept de vot în organele statutare ale cooperativei, drept la dividende etc. De asemenea, faptul că este membru nu numai al cooperativei, dar și al unei comunități de valori, dă consumatorului acces la diverse produse și servicii ale unor furnizori din zona green/eco/bio, atent selectați. Consumatorul devine practic din <<prizonier al furnizorului>> un partener al acestuia, un investitor nu numai într-un business, dar și într-un viitor mai puțin poluat pentru generațiile următoare”, a mai spus Victor Iancu, pentru NewsEnergy.
Membrii fondatori ai cooperativei
Gijsbert Huijink lucrează din 1995 în Romania, unde a construit o fabrică de mobilă. Din 2010 până în mai 2018, Gijsbert a fost co-fondator și manager general al SomEnergia, prima cooperativă energetică din Spania. Din 2015, Gijsbert a început să investească în proiecte solare off-grid în mai multe țări în curs de dezvoltare.
Victor Iancu are o experiență vastă în domeniul energiei, fiind de 10 ani dealer OMV Petrom. Victor este Partener în proiectul Pukka Food (primul magazin BIO din Romania, 2008) și Partener la Pukka Tukka (primul restaurant BIO, 2015).
Adrian Munteanu este student în ultimul an la Universitatea Politehnică din București. Lucrează de peste 3 ani în atragere de fonduri, coordonând echipe și campanii din teren. Are experiență în managementul echipelor și este pasionat de tot ce înseamnă energie verde și inovație.
Dinu Drog are o experiență de 10 ani în domeniul avocaturii. În prezent, coordonează activitatea de comunicare și de marketing la Stoica & Asociații. Dinu este unul dintre membrii fondatori ai asociației Incotroceni – Oameni, Idei, Povești, o inițiativă civică din cartierul Cotroceni.
Marius Marin este Business Intelligence Consultant și de peste 14 ani lucrează în proiecte complexe de IT (Business Intelligence, ITSM, custom solutions). Din 2005, este implicat în Business Intelligence, Data Warehouse, IT Service Management în domeniul IT&C, Pharma, Financial Services, Manufacturing, Public Sector, Oil&Gas. În 2008, a înființat propria companie, MMX Solutions.
Argumentele din spatele acestei inițiative
„Pe de o parte, ca mulți alți români, suntem îngrijorați de grava și constanta degradare a mediului înconjurător, generată, printre altele, de poluare, de fenomenul încălzirii globale și de exploatarea extensivă a resurselor fosile. Este deja un truism dacă spui că toate acestea ne afectează direct calitatea vieții, mai ales în orașele mari”, ne-a explicat Victor Iancu, motivația care a stat la baza inițiativei de a înființa și în România o cooperativă de energie verde.
El a adăugat că, un alt argument este că, deși piața de energie a fost liberalizată complet și, prin urmare, consumatorul își poate schimba ușor furnizorul, în continuare foarte mulți sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor marilor furnizori, în special din cauza lipsei de transparență și a problemelor de „customer service”.
„Credem că acum oamenii, mai mult decât prețuri scăzute, își doresc o relație de încredere cu furnizorii lor de servicii, încredere bazată pe un set de valori comune”, a conchis Victor Iancu.
- Proiectul primei cooperative de energie verde din România a fost inspirat de întâlnirile dintre inovatori sociali români și fondatorul SomEnergia, Gijsbert Huijink, organizate de Ashoka România în 2017. Prin Ashoka Localizer, program de susținere a transferului de soluții inovatoare în România, echipa Cooperativei de energie verde beneficiază de sprijin în dezvoltarea strategiei, modelului de afaceri și provocărilor legale.
Exemple din alte țări
În Europa există în prezent peste 3.400 de cooperative de energie verde, ori, așa cum sunt definite în directivele UE, „comunități energetice locale”, potrivit datelor Federației Cooperativelor Energetice Verzi din Europa. Peste un milion de cetățeni europeni s-au reunit în aceste REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile și eficiență energetică.
- SomEnergia este prima cooperativă de energie verde din Spania. În 7 ani, Som Energia a ajuns la un număr de 52.000 de membri și 83.000 de contracte de furnizare a energiei electrice și investiții de 10 milioane de euro în proiecte solare, hidro și de biogaz.
Germania: https://www.greenpeace-energy.de/privatkunden.html
Spania: https://www.sommobilitat.coop/, https://energeticacoop.es/
UK: http://westmillsolar.coop/
Franța: https://www.enercoop.fr/
Italia: https://www.energia-positiva.it/
ARTICOLE SIMILARE:
Corporațiile și-au dublat acordurile pentru achiziția de energie verde, în 2018
OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an
Din 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă consum aproape zero de energie
Trei povești de succes în domeniul sărăciei energetice și deșeurilor din Peru, Portugalia și Mexic