Compania Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a demara producția de gaze în perimetrul concesionat din Marea Neagră, însă nu exclude posibilitatea de a demara o acțiune juridică împotriva autorităților române, din cauza noilor modificărilor cadrului fiscal pentru proiectele offshore și restricțiilor privind prețul și libera circulație a gazelor naturale, a declarat, pentru NewsEnergy, Mark Beacom, CEO-ul BSOG.
„Deși ne-am angajat să dezvoltăm proiectul Midia Gas Development, vom realiza, în paralel, demersuri pentru restabilirea tuturor drepturile noastre în ceea ce priveşte dispoziţiile fiscale, comercializarea gazelor și alte aspecte de reglementare care, împreună, subminează viabilitatea dezvoltării proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră. Așteptăm cu nerăbdare să purtăm un dialog constructiv cu autoritățile competente în vederea soluţionarii acestor probleme, dar nu excludem posibilitatea de a urma o acțiune juridică în cazul în care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv”, ne-a precizat Mark Beacom.
El a adăugat că BSOG şi partenerii săi şi-au luat angajamentul ferm să dezvolte acest proiect offshore și că, în ultimii 10 ani, au depus eforturi susţinute și au realizat investiții considerabile, cu intenţia a lua decizia finală de investiţie în anul 2017.
„Acest lucru nu a fost însă posibil, întrucât lipsea un cadru de reglementare clar pentru operațiunile offshore. Blocajele respective au fost soluţionate (deşi nu în întregime) de Legea offshore adoptată la sfârșitul anului 2018. Din păcate, au apărut și alte schimbări, cum ar fi introducerea unor modificări împovărătoare ale cadrului fiscal pentru proiectele offshore și restricțiile privind prețul și libera circulație a gazelor naturale. Aceste schimbări neprevăzute au avut un impact negativ major asupra viabilității investiției noastre”, a mai spus CEO-ul BSOG.
BSOG, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”), a anunțat ieri aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat în zona românească a Mării Negre.
„Ţinând cont de cheltuielile efectuate până în prezent pentru această concesiune, BSOG și partenerii săi, prin luarea deciziei finale de investiţie, au decis cu bună-credință să demareze proiectul (fiind anticipat că producţia va începe în trimestrul 1 al anului 2021), şi nu să opteze pentru încetarea lui”, ne-a explicat Mark Beacom decizia de investiție în Marea Neagră.
La începutul acestei săptămâni, reprezentantul BSOG ne declarase că abilitatea de a obține decizia finală de investiţie este afectată negativ de ultimele prevederi legislative, care impun o povară de impozitare excesiv de mare. Astfel, data anunțată anterior de începere a producției, februarie 2021, a devenit incertă.
Acord cu Engie pentru vânzarea gazelor
Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producție de gaze naturale, mai puțin cota pe care producătorii sunt obligați să o vândă pe piața centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani.
- Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore SRL („GSP”). Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producție.
Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la șantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcții civile la STG și procurarea echipamentelor.
Consorțiul OMV Petrom – ExxonMobil, care a explorat zona de mare adâncime a Mării Negre cu rezultat care indică o producție medie de 6 miliarde metri cubi de gaz pe an, nu a luat încă decizia finală de investiție. Gigantul american Exxon încă nu a avut o poziție publică până acum, dar partenerii lui, da, afirmând că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde.
ARTICOLE SIMILARE:
Reacția OMV Petrom la OUG 114: Neptun Deep intră în blocaj, investițiile sunt tăiate
Comănescu a câștigat contractul de antrepriză generală pentru proiectul Midia din Marea Neagră
Reacția Ungariei la decizia OMV de a amâna producția de gaze din Marea Neagră