Skip to main content

Colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, cel care a coordonat intervențiile extrem de violente asupra manifestanților pașnici la protestul din 10 august 2018, fiind poreclit „Fantoma albă”, este acum șeful dispozitivului de pază asigurat de jandarmi la centrala nuclearelectrică Cernavodă.

Aducerea jandarmilor la centrală a fost unul dintre proiectele importante ale directorului general al Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghiță, care a preluat această funcție după ce fusese consilierul premierului Sorin Grindeanu – cel care a aprobat, în ianuarie 2017, celebra OUG 13 de favorizare a infractorilor, stârnind proteste de amploare în toată țara.

Cosmin Ghiță - sursa: Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță – sursa: Nuclearelectrica

  • Reamintim că Ghiță a preluat conducerea SNN în august 2017, când avea doar 28 de ani, devenind astfel cel mai tânăr șef de companie de stat din România, deși nu avea experiență în management, cel puțin nu pentru o companie de asemenea talie ca Nuclearelectrica.

El a fost numit în fruntea acestei companii strategice a statului după ce anterior, în aprilie 2017, încă în plin scandal public legat de OUG 13, devenise consilier al premierului Sorin Grindeanu, Cosmin Ghiță fiind absolvent de Științe politice la un colegiu din SUA, cu o parte din studii efectuate și în Rusia.

Ghiță: Noua structură de asigurare a securităţii a avut nevoie de câteva investiţii suplimentare

De altfel, directorul general al SNN a declarat, în luna august a acestui an, că paza centralei nucleare de la Cernavodă este asigurată de Jandarmerie şi nu de firme private de pază, ca până acum. El a explicat că acest serviciu este gratuit, iar societatea se aliniază astfel unei tendinţe la nivel global referitoare la introducerea pazei militarizate la obiectivele nucleare. Ghiță a dat exemplul Marii Britanii.

  • Noua structură de asigurare a securităţii a avut nevoie de câteva investiţii suplimentare, însă reprezentanţii Nuclearelectrica nu au putut oferi mai multe detalii, pe motiv că informaţiile sunt secrete, conform e-nergia.ro. Nuclearelectrica nu a precizat dacă dispozitivul de jandarmi se ocupă și de paza sediului central din Capitală, de pe Strada Polonă.

Nuclearelectrica este o companie deținută majoritar de Ministerul Energiei, dar în structura acționariatului există și acționari privați precum Fondul Proprietatea, societatea fiind listată la BVB. Compania a obținut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de aproape 416 milioane lei, în creștere cu circa 30% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în mare parte în urma scumpirii electricității.

Asaltul condus de „Dirijorul în alb” a făcut peste 700 de victime

„Fantoma alba” - sursa foto: B1.ro

„Fantoma albă” – sursa foto: B1.ro

Șeful dispozitivului de pază al jandarmeriei la centrala Cernavodă a devenit Cătălin-Răzvan Paraschiv, cel care, din poziția de șef al Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, a coordonat intervenţia extrem de violentă asupra manifestanților pașnici de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018.

  • Acesta a condus represiunea îmbrăcat civil în alb, iar acest lucru i-a adus poreclele de “Dirijorul în alb” sau “Fantoma albă” de la protest. Cu toate că a fost la comanda intervenţiei, acesta nu se regăseşte şi în dosarul penal în care au fost puşi sub urmărire penală şefii Jandarmeriei, conform Digi24. La un an de la evenimentele violente din faţa Guvernului, acesta se afla tot în funcţia de comandant la Brigada Specială de Intervenție “Vlad Țepeș”.

Liderul PSD la acea vreme Liviu Dragnea a declarat atunci că „instituţiile statului n-au greşit cu nimic, n-au acţionat ilegal, jandarmii şi-au făcut datoria” în timpul intervenției – deși peste 700 de oameni au făcut s-au plâns procurorilor că au avut de suferit – și a vorbit de o „organizare de tip paramilitar”.

De altfel, ideea de tentativă de lovitură de stat a fost intens promovată de liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, de către fostul premier Viorica Dăncilă sau fostul ministru al Internelor Carmen Dan.

Grindeanu, OUG 13 și „Altă întrebare!”

Sorin Grindeanu - sursa: Facebook

Sorin Grindeanu – sursa: Facebook

Manifestația din august 2018 venea după o serie de alte proteste de amploare generate de Ordonanța 13, aprobată în iarna lui 2017 de cabinetul Grindeanu și care modifica Codul Penal  și Codul de Procedură Penală, unul dintre marii beneficiari ai acestui act normativ fiind Liviu Dragnea, care scăpa astfel de procesul lui penal de instigare de abuz un serviciu.

Sorin Grindeanu a fost demis în iunie 2017. Întrebat ce le transmite la finalul mandatului său oamenilor care au contestat OUG 13/2017 prin proteste de amploare la începutul anului, acesta a răspuns: „Au făcut bine! Altă întrebare”.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, în prezent fiind în detenție.

Dan Barna: Am votat pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat

Dan Barna - sursa: Facebook, pagina personală

Dan Barna – sursa: Facebook

Președintele USR, Dan Barna, a făcut ieri o declarație surprinzătoare legată de protestul din 10 august, după ce votat în turul 2 al alegerilor prezidențiale. El a declarat, la ieșirea din secția de votare, că a pus ștampila pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat și pentru ca România să continue direcția spre Europa.

Am votat pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat, pentru ca România să continue direcția spre Europa, spre bunăstare și direcția spre un stat civilizat și modern. Doar unul dintre cei doi candidați oferă această speranță”, a spus președintele USR.

Mai multe detalii despre declarațiile acestuia, AICI.

(Sursa foto main: B1.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

Directorul Direcției de Dezvoltare și Investiții al Nuclearelectrica, condamnat la închisoare pentru măsluirea unui concurs de angajare

Bugetar de lux cu circa 18.000 euro pe lună, șeful ANRE scapă de grija răspunderii pentru gravă neglijență în serviciu

Transelectrica recrutează un nou Consiliu de Supraveghere. La o zi de la revocarea lui Carașol, un fost deputat PSD absolvent în turism a fost numit membru provizoriu