Skip to main content

România și-a asumat să sprijine obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în 2050. Până atunci, însă, trebuie să găsim răspunsuri la criza energetică fără precedent pe care o traversăm, fără a ne îndepărta totodată de obiectivele de mediu. Care sunt soluțiile României la aceste provocări majore? NewsEnergy vă prezintă câteva dintre principalele mesaje și direcții trasate de reprezentanții autorităților și marilor companii energetice prezenți la FOREN 2022, ce a avut loc în perioada 12-15 iunie. Iar unul dintre cele mai importante dintre ele este: ne așteaptă o primăvară foarte grea, pentru care trebuie să ne pregătim cu soluții din această vară!

Dan Drăgan – secretar de stat în Ministerul Energiei: Gazele și energia nucleară, esențiale

Dan Dragan - secretar de stat în Ministerul Energiei

Dan Dragan – secretar de stat în Ministerul Energiei

Tranziția către sursele regenerabile de energie este una dintre cele mai importante provocări ale momentului. În acest parcurs, România va dezvolta noi capacități de generare bazate pe gaze naturale, flexibile și capabile să utilizeze gaze decarbonate și hidrogen. Gazele naturale vor fi un combustibil de tranziție în această schimbare de paradigmă. La finele lui 2026/începutul lui 2027, ne așteptăm ca primele gaze din perimetrul Neptun Deep să fie injectate în sistemul național.

Capacități suplimentare de 7 GW în regenerabile vor fi instalate până în 2030.

Sursele nucleare vor reprezenta o opțiune strategică pentru România. Vrem să dezvoltăm unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și în același timp suntem foarte încântați când vedem că Nuclearelectrica se uită la surse noi – reactoarele nucleare mici modulare (SMR).

În ce privește criza energetică, urmărim agenda UE de reducere a dependenței de importurile de gaze naturale, folosind mai bine resursele proprii, dezvoltând producția, folosind mai bine sursele regenerabile, sporind eficiența energetică și consolidând parteneriatele regionale și internaționale.

  • Totodată, Ministerul Energiei studiază posibilitatea ca România să poată finanța amplasarea de reactoare nucleare mici modulare (SMR) prin instrumentul Fondului de Modernizare, a declarat Dan Drăgan, conform e-nergia.ro. “Discutăm cu Comisia Europeană, cu cei de la DG Clima, dacă putem utiliza fondurile din Fondul de Modernizare pentru aceste capacități foarte flexibile din domeniul nuclear”, a spus Drăgan. El nu a dat mai multe detalii și a repetat că este doar o discuție, momentan informală și nu a fost depusă o solicitare oficială în acest sens la Comisie.

Drăgan a explicat că, în contextul tranziției energetice și a apariției de capacitate suplimentară în regenerabil, este nevoie de capacitate suplimentară flexibilă pentru a echilibra sistemul, iar, alături de centralele pe gaze, și reactoarele mici modulare sunt o soluție.

Sorin Gal – președinte interimar ANRM: Vom lansa în curând runda a 11-a pentru Marea Neagră

Sorin Gal - președinte interimar ANRM

Sorin Gal – președinte interimar ANRM

În ceea ce privește perspectivele Mării Negre, există posibilitatea de a crește producția cu 10 miliarde metri cubi, peste 5 ani.

  • În curând, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va relansa cea de-a 11-a rundă de licitații pentru perimetrele petroliere din Marea Neagră. Sper să atragem investitori care să crească producția.

De asemenea, vom lansa o nouă rundă pentru apă geotermală. Avem semnate peste 15 licențe de explorare a apelor geotermale, acordate autorităților locale.

O altă preocupare a ANRM este de a identifica situri și de a face schimbările legislative necesare pentru captarea și stocarea carbonului (CCS). Avem nevoie de energie verde și aceasta poate fi produsă inclusiv din cărbune și alți combustibili fosili, folosind locurile și resursele României pentru CCS. ANRM are deja un parteneriat inițiat de FPPG pentru a identifica o primă locație și ar putea începe în 2023 un proiect pilot pentru stocare onshore. Apoi, e nevoie de studii pentru potențialul offshore de stocare a carbonului, care să ne aducă o capacitate de stocare de 5-10 milioane tone de CO2 pe an.

Gabriel Andronache – președintele Directoratului Transelectrica: Vom închide povestea fără sfârșit a inelului de 400 kV

Gabriel Andronache - președintele Directoratului Transelectrica

Gabriel Andronache – președintele Directoratului Transelectrica

Avem capacități instalate de producere a energiei de 18.000 MW,  mai putem instala încă 9.300 MW. Avem în prezent emise permise de racordare pentru 2.800 MW în regenerabile (eolian și fotovoltaic), cereri de racordare de peste 18.000 MW. Conform obligațiilor asumate, România va dispune la finalul lui 2030 de capacități de producere a energiei de peste 33.000 MW.

Lucrurile sună foarte bine, dar e nevoie și de stocare, avem nevoie de capacități de stocare care să creeze echilibru. Investitorii solicită și capacități de stocare. Chiar dacă nu e reglementată ca obligație, ei și-au dat seama că e necesar. În urmă cu 10 ani, costurile de stocare pe MW erau de aproximativ 2.800 euro, costurile au scăzut acum la jumătate, ceea ce face proiectele interesante pentru investitori.

Avem proiecte de modernizare de 476 de milioane de euro. Toți ne doream să închidem inelul de 400 kV al României. Lucrurile merg mai departe si vom închide și acea poveste fără sfârșit.

În zona de offshore, în viitor vor fi instalați peste 3.000 MW în eolian și trebuie să fim pregătiți că vor intra în sistem în zona Dobrogei, unde știm ca e congestie. De aceea, căutăm soluții tehnice, luam în calcul  inclusiv să facem evacuarea în Bulgaria.

În prezent, avem o capacitate de export de 2.500 MW, respectiv de 3.000 MW la import. În 2030, vom ajunge la 6.000 MW, conform angajamentelor noastre la nivel european.

Constantin Bălășoiu – director CE Oltenia: Putem dubla capacitatea de producție la iarnă

Complexul Energetic (CE) Oltenia își poate dubla capacitatea de producție în perioada de iarnă, până la 2.300 MW, a declarat Constantin Bălășoiu, director în cadrul companiei, prezent la forumul energetic regional FOREN, potrivit e-nergia.ro.

El a răspuns unei întrebări a presei referitoare la capacitatea grupurilor pe cărbune ale CE Oltenia de a suplini centralele electrice pe gaze în scenariul în care la iarna va avea loc o întrerupere a fluxurilor de gaze, iar planurile de urgență pot ajunge până la oprirea unor centrale electrice pe gaze pentru a se favoriza alimentarea clienților casnici.

Carlo Pignoloni – CEO & Country Manager ENEL România: 

Carlo Pignoloni - CEO & Country Manager ENEL Romania

Carlo Pignoloni – CEO & Country Manager ENEL Romania

Criza actuală dovedește că decizia de a ne îndrepta spre tranziția energetică a fost corectă. În contextul electrificării, sistemul energetic va fi mai descentralizat. Deși nu exclusive, cuvintele-cheie sunt: prosumatori, cerere-răspuns, generare distribuită, stocare energie, digitalizare, reconectare.

Cadrul de reglementare și legislativ vor juca un rol-cheie în atingerea țintelor României și încă sunt pași importanți de făcut: de exemplu, în regenerabile, implementarea Directivei privind energia regenerabilă.

Enel oferă câteva exemple de măsuri care trebuie luate: de exemplu, creșterea ponderii regenerabilelor în sistemul energetic, profitând de avantajul resurselor naturale excelente ale României, pentru a înlocui capacitățile vechi de generare, ceea ce va conduce la reducerea semnificativă a costului final al energiei, în acord cu regulile de piață; creșterea flexibilității și scăderea costurilor de echilibrare a sistemului prin definirea unei noi reglementări care să promoveze stocarea energiei și flexibilitatea cerere-răspuns; promovarea eficienței energetice în diverse sectoare, precum izolarea clădirilor; producția descentralizată de energie.

În acest moment, suferim de o criză uriașă. În ceea ce privește furnizorii de energie, riscul de insolvență este destul de concret, din cauza sumei de bani care trebuie rambursată în viitor de către stat. De asemenea, ar trebui să începem să discutăm ce se va întâmpla din trimestrul doi al anului viitor, când presupun că sprijinul acordat consumatorilor prin OUG va dispărea. În mod evident, nu putem susține șocul prețurilor la energie, la acea vreme vor fi în orice caz semnificativ mai mari decât cele pe care le avem acum. Așadar, nu vreau să fiu pesimist, dar avem multă treabă de făcut.

Raffel VOLKER – General Director E.ON Romania: Vara aceasta este decisivă pentru primăvara viitoare!

Raffel VOLKER - General Director E.ON Romania

Raffel VOLKER – General Director E.ON Romania

Moscova folosește energia ca pe o armă în acest moment. Ar trebui să stăm toți împreună, pentru a gestiona situația, și nu ar trebui să ne atacăm unii pe alții cum a fost cazul iarna trecută. Haideți să rezolvăm problema împreună și să nu ne luptăm unii cu alții. Și noi, operatorii, vrem să contribuim cu soluții, haideți să le aplicăm împreună.

Trebuie să rezolvăm trecutul. Din octombrie, când s-a stabilit schema de sprijin pentru consumatori, nici astăzi banii nu sunt încă rambursați operatorilor și asta nu e în regulă. Trebuie să rezolvăm trecutul, pentru a ne concentra pe prezent și pe viitor.

Operatorii de distribuție operează o rețea de infrastructură critică. Nu sunt de acord cu ideea de a îngheța tarifele sau cel puțin avem nevoie de claritate pentru ce urmează, altfel nu e fezabil să menținem investițiile la nivelul necesar. Iar investițiile sunt necesare.

Eficiența energetică este cheie, pentru că se poate implementa destul de rapid și nu e în regulă să risipim energia când nu avem destulă. Așadar, haideți să ne concentrăm împreună mai mult pe eficiență energetică. Dacă nu o vom face, România va ajunge în primăvara lui 2023 țara cel mai puțin pregătită din UE. E nevoie de mai multă concentrare în această vară pe măsuri de eficiență energetică.

M-am săturat să fiu acuzat în această industrie într-un mod foarte generalist. Suntem aici pe termen lung, operăm o infrastructură pe termen lung, investim pe termen lung, așadar suntem foarte conștienți că merităm încredere. De aceea, hai să lucrăm împreună la reguli ca acest lucru să se întâmple. Și hai să facem regulile ca impostorii să nu se mai întoarcă pe piață. Am văzut iarna trecută companii abandonându-și clienții. Aceasta nu trebuie să se mai permită să se întâmple: companii care vin să speculeze și să fugă când vine criza.

  • Vara aceasta este decisivă pentru a crea regulile pentru ce se va întâmpla primăvara viitoare. Haideți să avem claritate în această vară și să nu așteptăm până în martie anul viitor!

Eric Stab – Chairman & CEO ENGIE Romania: Securitatea energetică nu mai este un dat

Eric Stab - Chairman & CEO ENGIE Romania

Eric Stab – Chairman & CEO ENGIE Romania

Multe lucruri s-au schimbat destul de dramatic în ultimul an: prețul angro al energiei a crescut dramatic la un nivel fără precedent și nesustenabil, generând o criză a prețurilor la energie. Redescoperim că prin acest război de la graniță, securitatea energetică nu mai este un dat.

Toți au intervenit asupra prețurilor în Europa și conceptul de piață liberă a fost pus în așteptare.

Criza prețurilor a condus la o accelerare a tranziției energetice. Există un focus mai mare decât înainte pe dezvoltarea regenerabilelor și eliminarea combustibililor fosili, pe îmbunătățirea eficienței energetice. Trebuie să facem mai mult pe zona de eficiență energetică, dar și să asigurăm mai multe solidaritate între statele din Europa.

Această criză este resimțită acut de unele companii din energie, care sunt destabilizate masiv de ceea ce se întâmplă. Încă avem de investit sume uriașe de bani pentru a realiza tranziția energetică. De aceea, toți stakeholderii – autorități, guvern, companii energetice, consumatori – trebuie să lucreze împreună, pentru a încerca să găsească soluțiile potrivite. Există un proverb din Senegal care spune că un singur deget nu poate apuca o piatră. Cu două, trei, patru sau cinci e mult mai bine. Deci trebuie să lucrăm împreună.

DESPRE FOREN

Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2022 s-a desfășurat anul acesta cu tema „Tranziția energetică are nevoie de cooperare regională” și a avut loc între 12 și 15 iunie 2022, la Costinești. FOREN 2022, eveniment bienal, de tradiție, organizat de către Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), cu sprijinul Consiliului Mondial al Energiei, s-a aflat la cea de-a 16-a ediție.

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS – Anca Sinea, ORSE: Sărăcia energetică extremă s-a dublat ca amploare în România

Black Sea Oil & Gas a început producţia de gaze din zăcămintele Ana şi Doina, în Marea Neagră

Cel mai amplu pachet legislativ climatic, la vot în Parlamentul European săptămâna viitoare. Elemente-cheie și noutăți

Legea Offshore, adoptată în Parlament – un pas important pentru securitatea energetică a României

Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU. Măsuri fără precedent pentru eliminarea dependenței de Rusia și accelerarea tranziției verzi

Președintele Comisiei pentru apărare: Aș vrea să văd cele 7 miliarde euro promise la Cernavodă cât mai repede puse pe masă