Skip to main content

Pentru mogâldețele din orașul constănțean Ovidiu, grădinița cea veche, tristă și cenușie a devenit un loc de poveste. Colorată, veselă, luminoasă și primitoare, numai bună să se audă în ea râsete de copii și basme spuse cu voce domoală. La fel ca în povești, grădinița Zig-Zag cea ponosită a înflorit. Însă nu printr-o magie făcută de vreo zână. Ci printr-o investiție de 1,5 milioane de euro realizată prin România Eficientă, cel mai mare program privat național dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group și finanțat de OMV Petrom.

Grădinița Zig-Zag din Ovidiu are o poveste întâlnită des în România. O clădire veche din anii ’50, aflată într-o stare avansată de uzură și cu numeroase probleme mari. De la sistemul de încălzire ineficient, la termoizolația slabă care conducea la supraîncălzirea claselor în zilele calde, ventilația deficitară și nivelul ridicat de umiditate, protecția redusă la zgomotul ridicat din exterior, iluminatul slab calitativ și chiar probleme cu infiltrațiile de apă în timpul ploilor. Pe scurt, era ca o haină veche, pe care oricât o peticeai, nu îi mai proteja pe cei mici. Pare o poveste la care nu mai aștepți un final fericit.

Iată, în imagini, care era starea clădirii, înainte de reabilitare:

Și totuși, acum grădinița Zig-Zag din Ovidiu a devenit una dintre cele mai moderne clădiri de învățământ din România. Prin programul România Eficientă, clădirea veche de peste 70 de ani și foarte ineficientă energetic a ajuns o clădire la standard nZEB, respectiv cu un consum aproape zero de energie. Un standard pe care puține unități de învățământ din România și chiar din Europa au reușit să îl atingă.

Priviți, în imagini, cum arată grădinița după reabilitare:

 

Grădinița nZEB, prietenoasă cu mediul și copiii

Ca spațiul de învățare să devină unul optim pentru cei mici, a fost făcut un efort foarte mare. Mai exact, lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:

  • Consolidarea structurii de rezistență a clădirii
  • Realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic
  • Extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă
  • Izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii
  • Montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic
  • Refacerea instalației de producere a apei calde menajere
  • Înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip LED
  • Instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură
  • Instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

De asemenea, clădirea de învățământ a devenit una sustenabilă nu doar prin lucrările de creștere a eficienței energetice, ci și prin integrarea surselor regenerabile de energie. Astfel, lucrările au mai inclus:

  • Instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală
  • Dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter.

Copiii vor învăța astfel prin modele practice beneficiile clădirilor sustenabile și responsabilitatea față de mediul înconjurător.

Această lucrare este specială, în primul rând, din perspectiva răspunsului emoțional foarte puternic pe care ni l-a trezit această nevoie a comunității, a populației tinere și dinamice din Ovidiu. Complexitatea reabilitării acestei grădinițe aflate în centrul localității a fost fără egal, implicând și construcția unui corp nou, de legătură, cu un fost punct termic dezafectat, care a fost integrat astfel în ansamblul unității de învățământ, aducând spațiu suplimentar prețios pentru activitățile educaționale. Avem toată încrederea că o nouă generație de copii va înțelege, încă de la grădiniță, avantajele unei clădiri moderne, confortabile, cu performanță energetică ridicată”, a declarat Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

Modele de replicat la nivel național pentru clădiri publice nZEB

Aceasta este cea de-a treia unitate de învățământ din țară modernizată la standardul nZEB din cadrul programului România Eficientă. Inaugurarea grădiniței a avut loc în aprilie 2024. Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022, urmată de Școala Gimnazială Liliești din Băicoi (jud. Prahova), în anul 2023.

În România, renovarea energetică aprofundată a școlilor trebuie să devină o prioritate, în contextul în care doar 15% din suprafața construită ocupată de clădirile unităților de învățământ a fost renovată până în 2020, potrivit datelor oficiale. Cele mai multe clădiri școlare sunt vechi și ineficiente, însă, în ciuda consumului ridicat de energie, nu pot asigura un mediu optim pentru învățare. Renovările reprezintă o oportunitate pentru reducerea semnificativă a consumului de energie, precum și de a crea condiții mai bune pentru performanța școlară și sănătatea elevilor și a profesorilor, după cum au semnalat experții România Eficientă.

Pe fondul deficitului de investiții, unele școli se confruntă cu probleme grave precum igrasie și mucegai, condiții improprii ce au un impact direct asupra sănătății elevilor expuși pe o perioadă îndelungată la acestea. Totodată, o analiză realizată în 2020 de EPG pe baza datelor Ministerului Educației, culese prin platforma siiir.edu.ro, a arătat că 1.874 unități școlare nu aveau apă curentă în niciuna dintre clădirile aparținând unităților respective.

Argumente pentru care creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ reprezintă o investiție vitală pentru societate aflați în articolul: Renovarea energetică aprofundată a școlilor trebuie să devină o prioritate națională.

  • Mai multe imagini foto și video care ilustrează povestea renovării grădiniței Zig-Zag din Ovidiu găsiți AICI.

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS // Modele de bună practică pentru școli eficiente energetic și sănătoase, prin România Eficientă

Coaliția europeană pentru finanțarea eficienței energetice a fost lansată

Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil