Ministrul Energiei Virgil Popescu a avut, astăzi, o întâlnire cu reprezentanți ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), pentru a discuta despre blocajul creat de numărul prea mare al cererilor de racordare gratuită la rețeaua de distribuție a gazelor naturale sau electricitate, conform legislației în vigoare.
În timp ce asistăm la explozia numărului de cereri de racordare „gratuite”, ce vor fi plătite în final de toți consumatorii în facturi, prin tariful de distribuție, România are încă la dispoziție fonduri europene uriașe pentru extinderea rețelelor, care riscă să rămână neaccesate.
“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum. Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Acum, instituția a propus instituirea unui grup de lucru care să identifice problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați.
„Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, a mai spus ministrul Energiei, conform declarațiilor publicate pe pagina oficială de Facebook a instituției.
La întâlnire au participat și Secretarii de Stat ai ministerului Energiei, Dan Drăgan, George Niculescu și Vlad Sinca.
Haosul legislativ, suportat tot de către consumatori
Conform Ordinului ANRE numărul 178 din octombrie 2020 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție al gazelor naturale, racordarea tuturor consumatorilor este gratuită pentru consumatori și trebuie efectuată în termen de 90 de zile de la momentul obținerii autorizației de construire. Cheltuielile sunt suportate de distribuitori și recuperate din tarifele de distribuție incluse în facturile tuturor consumatorilor.
- Această modificare legislativă – care a transpus prevederile din Legea 155/2020 prin care s-a modificat vechea lege a energiei electrice și gazelor – a creat blocaje de ambele părți: atât pentru companiile distribuitoare, cât și pentru consumatori. Mai mult, nici cei dispuși să își plătească singuri racordarea, pentru a grăbi procesul de racordare, nu puteau face acest lucru.
ANRE a recunoscut blocajul la scurt timp după aprobarea ordinului. La nici două luni după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 178 (pe 14 octombrie) privind Regulamentul de racordare, ANRE a publicat pe site un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea celui precedent.
În nota de prezentare a deschiderii procesului de consultare publică pe marginea proiectului de Ordin pentru modificarea Ordinului 178/2020, ANRE spune că intenționează să facă aceste modificări „având în vedere:
– operatorii de distribuție au solicitat unele clarificări referitoare la aplicarea Regulamentului pentru realizarea racordării solicitanților la sistemele de distribuție a gazelor naturale, precum și la unele termene necesare pentru parcurgerea etapelor racordării;
– sesizările solicitanților transmise ANRE cu privire la abuzurile realizate în cadrul procesului de eșalonare a lucrărilor de investiții necesare racordării, și în vederea eliminării oricăror posibile interpretări ale prevederilor legii”. Găsiți detalii AICI.
- Pentru a mai reduce din blocaj, în luna martie a acestui an, ANRE a introdus posibilitatea ca beneficiarul să își poate alege operatorul economic, achitând el costurile racordării. În acest caz, distribuitorul va rambursa costurile într-un termen de 5 ani.
Peste jumătate din țară se încălzește cu lemne. Fonduri europene uriașe pentru extinderea rețelei de gaz
În România, gradul de conectare a populației la rețelele de gaze naturale este de aproximativ 40% la nivel național și doar 22% în mediul rural. Acesta este semnificativ mai redus față de țările din regiune – de pildă, Ungaria are peste 90%, arată Guvernul în Planul Național de Redresare și Reziliență, document trimis recent la Bruxelles în vederea atragerii a circa 30 miliarde de euro fonduri nerambursabile.
„România deține o rețea insuficient dezvoltată de distribuție a gazelor naturale care să asigure accesul populației la servicii adecvate”, se arată în PNRR.
Prin acest Plan, Guvernul vrea să finanțeze inclusiv dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi. Bugetul propus pentru acest obiectiv este de 600 milioane euro.
Totodată, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru instituirea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, bugetul disponibil este de 968 milioane lei – fonduri europene alocate prin Programul operațional Infrastructură mare (POIM).
- Perioada de implementare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii inteligente de distribuție a gazelor naturale sprijinite prin POIM 2014-2020 se încheie la data de 31 decembrie 2023. De asemenea, valoarea programului național pentru perioada de programare 2021-2027 este de 3,872 miliarde lei. Bugetul total disponibil este așadar de aproape 5 miliarde de lei, programul fiind adresat primăriilor.
În România, peste jumătate din populație se încălzește încă la lemne, conform statisticilor.
ARTICOLE SIMILARE:
Ce face statul cu zăcămintele petroliere în declin. O comparație România – Norvegia
Gazele naturale vor înregistra cea mai mare creștere între combustibilii fosili, până în 2035