Skip to main content

O tranziție completă la iluminatul cu LED în doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice cu până la 150 de milioane de euro în fiecare an, la nivel național. Totodată, scăderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce în diminuarea amprentei de carbon cu peste 510.000 de tone  – echivalentul cantității pe care 23 de milioane de copaci  o pot absorbi în decursul unui an.

Toate aceste informații sunt atestate de studiul desfășurat de Signify (fostul Philips Lighting, Euronext: LIGHT), liderul mondial în iluminat, arată compania, într-un comunicat de presă.

Derulat la începutul anului 2021, studiul evaluează piața de iluminat din 11 state est-europene – România, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Acesta analizează potențialul beneficiilor în trei domenii specifice de aplicare:

  • iluminatul rutier și stradal
  • unitățile din sectorul medical
  • segmentul educațional

Beneficiile trecerii la iluminatul cu LED

„Odată cu creșterea populației și a urbanizării, cererea pentru serviciile de iluminat este în creștere. Implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent și a sistemelor conectate generează economii energetice și oferă beneficii pe toate planurile – economie, cetățeni și mediu. Pe fondul preocupării pentru sustenabilitate, aș dori să atrag atenția și asupra modernizării clădirilor și a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie să dețină un loc important. Cred că acum, în contextul Green Deal și PNRR, este un moment decisiv pentru România”, declară Răzvan Copoiu, CEO Signify România și Europa de Sud-Est.

Tranziția la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiții mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiției și costuri reduse de întreținere. În 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrică se datora iluminatului stradal convențional (lămpi fluorescente, cu sodiu sau incandescență). În urma trecerii treptate la soluțiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 și se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de „LED-ificare” și a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.

Doar unul din patru becuri de pe străzile din România a fost înlocuit cu tehnologie LED

Iluminat, becuri - sursa: Pixabay

Iluminat, becuri – sursa: Pixabay

Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640 de mii de corpuri de iluminat convenționale care trebuie actualizate.

Signify, neutră în privința emisiilor de carbon

Signify (Euronext: LIGHT) este lider global în domeniul iluminatului pentru piaţa profesională şi de consum şi al iluminatului care utilizează Internetul Lucrurilor. Cu vânzări de peste 6,5 miliarde de EUR în 2020, compania are aproximativ 38.000 de angajați în peste 70 de țări. Compania a fost inclusă în Indicele de Sustenabilitate Dow Jones pentru al patrulea an consecutiv și a fost desemnată Liderul Industriei în 2017, 2018 and 2019.

Din 2020, Signify are amprentă neutră de carbon pentru toate operațiunile sale și utilizează energie 100% regenerabilă. Mai mult decât atât, compania a evitat generarea deșeurilor în facilitățile de producție și a redus treptat plasticul din ambalajele produselor sale, urmând ca până la finalul lui 2021 să îl elimine complet.

ARTICOLE SIMILARE:

Analiză AIE: Pentru atingerea țintei „net-zero” e nevoie de progres major în eficiență energetică

RESInvest, program pentru dezvoltarea lanțului de producție în sectorul energiei regenerabile în România

România, pe harta inovației sustenabile. Bucureștiul va fi gazda Solar Decathlon Europe 2023, olimpiada internațională a caselor solare

Enel introduce soluția inteligentă pentru locuințe „Homix” pe piața din România