Skip to main content

Peste jumătate dintre orașele românești cu peste 50.000 de locuitori și-au arătat deja interesul pentru a deveni parte din proiectul M100, misiunea oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”. Astfel, mai mult de 60 de reprezentanți ai administrațiilor locale și ai zonelor metropolitane au participat, luna aceasta, la primele două sesiuni colective de suport online pentru a fi îndrumați în procesul de aplicare pe platforma www.m100.ro, pentru Apelul de selecție lansat de Mirror Mission Cities Hub România.

Prin intermediul M100 și cu sprijinul partenerilor din Norvegia și Islanda, 10 orașe din România vor fi capacitate pentru a crea planuri concrete de reducere a emisiilor de carbon până în 2035 și de a lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat de presă al inițiatorilor proiectului.

Aplicanții mai au la dispoziție o a treia sesiune de suport online, pe teme de planificare urbană și arhitectură asociată neutralității climatice, care va fi susținută la sfârșitul lunii iulie (31.07) de către reprezentanții Ordinului Arhitecților din România.

Pe lângă sesiunile colective de suport online, M100 vine în întâmpinarea orașelor interesate și cu o adresă de email dedicată, [email protected], la care administrațiile pot adresa întrebări punctuale sau pot solicita sesiuni individuale de suport pentru a-și crește șansele de a fi selectate printre cele 10 orașe.

De asemenea, Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România, aduce proiectul mai aproape de orașele eligibile din toată țara, prin intermediul Caravanei Neutralității Climatice – o serie de evenimente, workshopuri și conferințe adresate atât administrațiilor publice, cât și specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, sau organizațiilor care contribuie prin proiectele lor la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.

După Brașov, Timișoara și Buzău, Caravana M100 va ajunge pe 29 și 30 iulie la Iași, cu o primă zi de citizen engagement, care va include o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și workshop-ul de educație pentru liceeni și studenți “Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 – Ordinul Arhitecților din România. A doua zi a Caravanei va fi dedicată Conferinței M100. Turul național M100 se încheie pe 13 august, la Constanța.

  • Orașele românești mai au timp să aplice până la 15 septembrie 2024 pentru a se alătura inițiativei M100. După închiderea aplicațiilor, va urma un proces complex de evaluare care urmează pașii definiți de Comisia Europeană pentru desemnarea orașelor participante la Misiunea UE și care este coordonat de un juriu internațional format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică și dezvoltarea durabilă.

Numele celor 10 orașe selectate vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, la Mina Museum.

Mai multe detalii despre M100, precum și despre Apelul pentru Orașe găsiți pe site-ul www.m100.ro.

Despre M100

Inițiativa „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” are ca obiectiv general sprijinirea orașelor, în special a celor din regiunile mai puțin dezvoltate și a orașelor mici și mijlocii, în planificarea tranziției către neutralitatea climatică. Proiectul este finanțat din granturi SEE și Norvegiene prin Fondul pentru Relații Bilaterale și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.

HUB-ul M100 este un demers național dedicat coordonării eforturilor pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică, coordonat de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), având secretariatul asigurat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

HUB-ul M100 susține atât cele trei orașe românești selectate deja în Misiunea UE – Cluj-Napoca, București – Sector 2 și Suceava, cât și alte orașe care vor să atingă neutralitatea climatică.

Mai multe detalii despre M100, precum și despre Apelul pentru Orașe găsiți pe site-ul www.m100.ro.

CITEȘTE ȘI:

SUSTENLANDIA CEO FORUM: „The Godfather of Sustainability” vine la București, pe 9 octombrie

Soluții pentru un viitor mai verde la Climate Change Summit 2024