Skip to main content

Astăzi, Comisia Europeană acordă aproape 720 de milioane EUR pentru șapte proiecte câștigătoare privind hidrogenul verde în Europa, selectate prin intermediul primei proceduri de ofertare concurențiale în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen. Interesul pentru această licitație a fost uriaș: s-au depus 132 de oferte din partea a 17 de țări europene, solicitând de peste 15 ori bugetul disponibil în valoare de 800 milioane EUR.

Fondurile pentru această licitație provin din veniturile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, a transmis Executivul de la Bruxelles.

Ofertanții câștigători vor produce hidrogen din surse regenerabile în Europa și vor primi o subvenție pentru a reduce diferența de preț dintre costurile lor de producție și prețul de piață al hidrogenului, care este determinat în prezent de producătorii de energie din surse neregenerabile. Prin urmare, Banca Europeană pentru Hidrogen contribuie la extinderea utilizării combustibililor mai ecologici, ceea ce va contribui la decarbonizarea industriei europene. Hidrogenul verde pe care îl produc va fi utilizat în sectoare precum oțelul, produsele chimice, transportul maritim și îngrășămintele, arată Comisia.

Interes uriaș pentru prima licitație a Băncii Europene pentru Hidrogen

Cele 7 de proiecte selectate au fost câștigătorii unei licitații suprasubscrise, care a atras în total 132 de oferte.

  • Împreună, ofertanții câștigători intenționează să producă 1.58 milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile pe o perioadă de zece ani, evitând peste 10 milioane de tone de emisii de CO2.
  • Proiectele selectate sunt situate în 4 țări europene. Aceștia au depus oferte cu o valoare cuprinsă între 0,37 și 0,48 EUR pe kilogramul de hidrogen din surse regenerabile produs și au îndeplinit, de asemenea, celelalte cerințe de calificare.
  • Subvenția pe care o vor primi cele 7 de proiecte variază între 8 milioane EUR și 245 milioane EUR.

Acestea sunt proiectele selectate:

Proiecte castigatoare la prima licitatie organizata de Banca Europeana pentru Hidrogen - sursa: Comisia Europeana

Proiecte castigatoare la prima licitatie organizata de Banca Europeana pentru Hidrogen – sursa: Comisia Europeana

În plus, prin intermediul noului mecanism de „licitații ca serviciu”, Germania a pus la dispoziție fonduri naționale în valoare de 350 de milioane EUR pentru cele mai bine clasate proiecte din Germania care nu s-au calificat pentru sprijin la nivelul UE, dar care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Autoritățile germane vor selecta și vor comunica proiectele câștigătoare. Schema „licitații ca serviciu” este deschisă tuturor statelor membre, permițându-le să beneficieze de platforma de licitație la nivelul UE și să acorde finanțare națională unor proiecte suplimentare. Comisia invită alte state membre să profite de acest serviciu pentru viitoarele licitații.

Etapele următoare

Cele șapte proiecte selectate vor începe acum să își pregătească acordurile individuale de grant cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Se preconizează că aceste acorduri vor fi semnate până cel târziu în noiembrie 2024, mai arată Comisia Europeană.

  • Proiectele selectate vor trebui să înceapă să producă hidrogen din surse regenerabile în termen de maximum 5 ani de la semnarea acordului de grant. Aceștia vor primi subvenția pentru prima fixă acordată pentru o perioadă de până la 10 ani pentru producția certificată și verificată de hidrogen din surse regenerabile.
  • Comisia intenționează să lanseze o a doua licitație a Băncii Europene pentru Hidrogen până la sfârșitul acestui an. Aceasta se va baza pe lecțiile învățate în urma acestei licitații-pilot și, de asemenea, va consulta în continuare părțile interesate înainte de lansarea următoarei licitații.

Banca Europeană pentru Hidrogen, anunțată de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii Europene din 2022, este o inițiativă menită să faciliteze producția internă a UE și importurile de hidrogen din surse regenerabile. Scopul său este de a debloca investițiile private în UE și în țările terțe prin abordarea provocărilor în materie de investiții, prin eliminarea deficitului de finanțare și prin conectarea viitoarei aprovizionări cu hidrogen din surse regenerabile a consumatorilor.

Prima licitație a Băncii Europene pentru Hidrogen a primit 132 de oferte din partea a 17 de țări europene, solicitând de peste 15 ori bugetul disponibil în valoare de 800 milioane EUR. 119 de propuneri au fost considerate eligibile și admisibile, fiind apoi clasificate în funcție de prețul lor de ofertă și evaluate de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Ofertele depuse au variat între 0,37 EUR și 4,5 EUR pe kilogram de hidrogen din surse regenerabile produs.

Mai multe informații găsiți pe site-ul Comisiei Europene.

Un raport cu detalii despre rezultatul licitației aflați AICI.

(FOTO MAIN: Fabrica hidrogen verde MOL – sursa foto: MOL)

ARTICOLE SIMILARE:

România, gazda unui turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen