Skip to main content

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi Legea privind energia eoliană offshore. În 30 de zile, pe data de 30 mai, legea va intra în vigoare. Astfel, România este prima țară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore, a transmis Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă. 

Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore este un demers vital în asigurarea independenței și rezilienței energetice a României. Totodată, prin legea promulgată astăzi, România marchează îndeplinirea unui alt jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „De astăzi intrăm în linie dreaptă, iar până în 2032 vom avea în Sistemul Energetic Național primii MW de energie electrică produși prin utilizarea resurselor de vânt din Marea Neagră. Sunt onorat că, în mandatul meu de ministru al Energiei, România face primii pași pentru exploatarea potențialul său eolian din Marea Neagră: 76 GW putere instalată. În perioadă următoare, pentru Ministerul Energiei este prioritară demararea în cel mai scurt timp a activităților premergătoare licitației de atribuire a perimetrelor eoliene offshore”.

Pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune. Tot până la momentul 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

Ca urmare a acestui studiu, perimetrele care vor fi scoase la concesiune vor fi deja validate ca fiind conforme pentru exploatarea energiei eoliene offshore, și anume:

(a) se află într-o zonă cu potențial eolian ridicat;

(b) amplasarea perimetrului permite evacuarea energiei electrice;

(c) nu afectează biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor a păsărilor;

(d) poziționarea perimetrelor nu interacționează cu alte activități economice sau militare din spațiul românesc al Mării Negre.

Implementarea în România a proiectelor de producere a energiei eoliene offshore implică nu doar concursul Ministerului Energiei, dar și pe cel al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor (aflată sub SGG, cea care va emite aprobările de dezvoltare), Ministerului Mediului, Transelectrica, ANRE, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră etc.

(Sursa foto: Pixabay.com)