Skip to main content

România găzduiește în luna mai cel de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de Clean Hydrogen Partnership. Țara noastră va fi urmată de Grecia, Bosnia Herțegovina și Bulgaria. Un autobuz alimentat cu hidrogen va fi testat pe străzile a nouă orașe europene, inclusiv Cluj-Napoca și Galați, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

În urma rezultatelor pozitive ale primelor două turnee de promovare în Europa Centrală și de Est prin proiectele JIVE – unul organizat în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, cu un autobuz călătorind pe o distanță totală de 1.641 km în 5 țări (Slovenia, Croația, Cehia, Slovacia și Ungaria) și al doilea organizat în perioada septembrie – octombrie 2023 în 4 țări (Polonia, Lituania,  Letonia, Estonia) pe o distanță totală de 1.450 km – acest al treilea turneu își propune să ofere oportunitatea de a prezenta în România tehnologia bazată pe hidrogen și de a permite orașelor să o experimenteze.

Inițiativele anterioare au avut un impact important asupra cererii locale, aproape toate orașele europene participante la proiecte exprimându-și oficial interesul de a-și dezvolta flota cu autobuze cu pile de combustie cu hidrogen. De asemenea, a contribuit la o mai bună înțelegere de către publicul larg a tehnologiei și beneficiilor sale.

Mirela Atanasiu, Director Executiv ad interim al Clean Hydrogen Partnership, a declarat: „Sunt mândră să văd că, prin cea de-a 3-a ediție a turneului de promovare în România, Grecia, Bulgaria și Bosnia și Herțegovina, proiectul nostru JIVE continuă să prezinte autobuzele și stațiile de alimentare cu hidrogen autorităților locale interesate din Europa de Sud-Est. Acesta urmează succesului roadshow-urilor anterioare din Europa Centrală și Țările Baltice de anul trecut, generând în același timp interes pentru comercializarea unor astfel de autobuze alimentate cu hidrogen ca prim pas în decarbonizarea transportului public în orașe.

Prin finanțarea oferită de Clean Hydrogen Partnership și colaborarea strategică suplimentară cu autoritățile regionale și partenerii industriali, JIVE este un exemplu de succes al modului în care putem poziționa UE ca lider pentru a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.”

Implicarea României și, mai ales, a celor două orașe – Cluj-Napoca și Galați – în turneul de promovare din 2024 nu este întâmplătoare: ambele municipii și-au arătat deschiderea față de tehnologia verde și și-au exprimat public dorința de a extinde flota de autobuze cu vehicule pe bază de hidrogen, pentru un mediu mai curat„, spun Cristina Păun și Andreea Gheorghe, coordonatori naționali ai proiectului.

„Suntem bucuroase să sprijinim această inițiativă și, implicit, să contribuim la promovarea tehnologiilor verzi pentru un transport public sustenabil.” 

Pe lângă testarea autobuzelor cu hidrogen în cele două orașe din România, vor fi organizate două evenimente dedicate turneului de promovare, unul la Cluj-Napoca pe 9 mai 2024 și al doilea la Galați, pe 13 mai 2024, pentru a dezbate provocările și oportunitățile în implementarea soluțiilor bazate pe hidrogen. Acestea vor găzdui reprezentanți ai Clean Hydrogen Europe, Hydrogen Europe și ERM, împreună cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România, experți și asociații de profil.

Despre JIVE 1 și JIVE 2

Proiectele JIVE și JIVE2 sunt finanțate de Clean Hydrogen Joint Undertaking în temeiul acordurilor de grant nr. 735582 și 779563. Clean Hydrogen Joint Undertaking primește sprijin din partea programelor de cercetare și inovare ale Uniunii Europene Horizon 2020, Hydrogen Europe și Hydrogen Europe Research.

Proiectele JIVE și JIVE2, care au început în ianuarie 2017 și, respectiv, ianuarie 2018, vor introduce aproximativ 300 de autobuze cu pile de combustie cu emisii zero și infrastructura asociată (în cadrul proiectului MEHRLIN) în 16 orașe și regiuni europene, ceea ce reprezintă cea mai mare acțiune de acest fel din Europa până în prezent. Autobuzele vor fi utilizate în orașe și regiuni din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Regatul Unit.

Aflați mai multe despre activitățile proiectului pe site-ul web al proiectului (fuelcellbuses.eu), precum și pe  paginile Twitter, LinkedIn și Instagram.

Despre Clean Hydrogen Partnership

Clean Hydrogen Partnership sprijină activitățile de cercetare și inovare (C&I) în domeniul tehnologiilor  bazate pe hidrogen în Europa. Scopul său este de a accelera dezvoltarea aplicațiilor avansate pe bază de hidrogen curat gata de introducere pe piață, în sectoare precum energia, transporturile, construcțiile și industria, consolidând în același timp competitivitatea lanțului valoric al hidrogenului curat. Membrii Parteneriatului sunt Comisia Europeană, industria pilelor de combustie și a hidrogenului reprezentată de Hydrogen Europe și comunitatea de cercetare reprezentată de Hydrogen Europe Research.

Despre ERM

Fiind cea mai mare companie globală de consultanță în domeniul sustenabilității, ERM colaborează cu cele mai importante organizații din lume, creând soluții inovatoare la provocările legate de sustenabilitate și deblocând oportunități comerciale care să răspundă nevoilor de astăzi, păstrând în același timp oportunități pentru generațiile viitoare. Echipa diversă a ERM de 8.000+ experți de clasă mondială în peste 150 de birouri din 40 de țări și teritorii combină transformarea strategică și livrarea tehnică pentru a ajuta clienții să operaționalizeze sustenabilitatea într-un ritm constant și la scară. ERM numește această abordare a sa „boots to boardroom” – un model cuprinzător de servicii care ajută organizațiile să accelereze integrarea sustenabilității în strategia și operațiunile lor. ERM este coordonatorul de proiect al proiectelor JIVE și JIVE 2.

Despre Energy42

Energy42 este un grup integrat de profesioniști, oferind servicii de consultanță, marketing și vânzări, evenimente și comunicare pentru clienții din domeniul energiei și al tehnologiilor curate (energy42.ro)

(Sursa foto: Clean Hydrogen Partnership)

ARTICOLE SIMILARE:

MOL inaugurează cea mai mare fabrică de hidrogen verde din regiune

Monsson a inaugurat în Constanța cea mai mare baterie de stocare a energiei instalată și produsă în România