Skip to main content

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat astăzi o hotărâre privind instituirea unor măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus), printre care cea de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării centralei nuclearelectrice CNE Cernavodă.

Măsura are loc în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii, se arată într-un comunicat al Comitetului.

Izolarea preventivă a personalului esențial de la Cernavodă este o măsură fără precedent. Un plan preventiv de același fel a mai fost elaborat când a fost alertă de gripă aviară, în urmă cu 15 ani, însă atunci nu a fost implementat, pentru că nu se ajunsese la o situație de risc care să impună punerea lui în aplicare.

Măsura izolarii personalului esențial face parte din Planul intern de protecție a personalului și de asigurare a continuității operării în condiții de siguranță și a producției și a fost adoptată de conducerea SNN ca măsură suplimentară, în conformitate cu standardele internaționale din industria nucleară, de reducere a riscului de expunere la epidemii/pandemii a personalului esențial în vederea asigurării continue a operării și producției”, au explicat, pentru NewsEnergy, reprezentanții Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Decizia adoptată astăzi de către CNSSU asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a acestui plan de izolare preventivă.

„Conform planului intern al SNN, măsura va fi implementată în funcție de nivelul de risc asociat răspândirii coronavirusului prin raportare directă la funcțiile esențiale ale CNE Cernavodă. De asemenea, planul intern de asigurare a protecției personalului și a continuității operării și producției este elaborat în strictă conformitate cu prevederile și măsurile stabilite de autoritățile statului român și este aplicabil întregului personal al SNN”, au completat reprezentanții companiei.

Măsuri maxime de protecție pentru circa 400 de angajați

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă este o infrastructură critică, asigurând aproape 20% din producția internă de electricitate.

Reprezentanții Nuclearelectrica au transmis miercuri, pe 11 martie, un comunicat de presă, în care anunțau că, „având în vedere importanța strategică a SNN, aceea de asigurare constantă a producției de energie electrică la nivel național, în condiții de siguranță, coroborat cu protecția personalului și a comunității locale, compania a elaborat un Plan de Continuitate a activităților în cazul unei epidemii și a format un Grup de Lucru intern care elaborează, coordonează și implementează măsurile de prevenire și planifică măsuri de protecție în funcție de posibila evoluție a situației”.

  • Planul se aplică gradual, de la măsuri preventive de igienă până la măsuri de asigurare a personalului esențial, a cărui implementare depinde de nivelul de risc asociat, însă este unul proactiv, în așa fel încât să se reducă la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal.

Pentru asigurarea personalului esențial în vederea operării în siguranță a instalației, SNN/CNE are în plan inclusiv măsura organizării unui spațiu special amenajat, cu respectarea tuturor condițiilor necesare, inclusiv hrană și transport, măsura urmând a fi implementată conform legislației în vigoare. Această măsură se va aplica în strânsă corelație cu evoluția răspândirii coronavirusului și are drept scop protejarea personalului esențial și asigurarea continuității operaționale și de producție”, explica SNN miercuri.

Practic, în urma deciziei de astăzi ai CNSSU, cei circa 400 de angajați definiți ca esențiali urmează să fie izolați în acest spațiu special amenajat, în condiții foarte stricte de protecție, care îi ferească de o posibilă contaminare cu COVID-19.

102 de cazuri confirmate la nivel național, dintre care 7 în Constanța

  • România a intrat astăzi în scenariul 3 al epidemiei de coronavirus, declarată oficial pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății.

Comitetul a decis de asemenea restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

  • Până astăzi, 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul Victor Babeș, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.

Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).

NOTĂ: Articolul a fost actualizat cu informații la ora 18:18.

(Sursa foto: Nuclearelectrica)

ARTICOLE SIMILARE:

Centrala Cernavodă asigură acum cea mai mare parte din producția națională de electricitate

Economist ONU: COVID-19 ar putea costa economia globală 1 trilion de dolari în 2020. Europa e în fața recesiunii

Coronavirusul și războiul prețurilor dintre Rusia și OPEC ar putea duce petrolul la 20 dolari pe baril

Coronavirusul scade cererea de petrol din China şi ieftineşte barilul cu 20%

Balada sectorului energetic românesc. Powered by Miorița & Meșterul Manole / OPINIE

România preconizează că un singur nou reactor va fi construit la Cernavodă până în 2030