Skip to main content

Legea energiei eoliene offshore va fi gata în cel mai scurt timp, în acest an, pentru a permite începerea măsurătorilor pentru viitoarele proiecte, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Marea Neagră are un potenţial energetic uriaş, atât în subsol, prin zăcămintele de gaze, cât şi în privinţa potenţialului eolian. M-am uitat la proiectul de lege din Comisia de industrii şi cred că putem să îl adaptăm în aşa fel încât să avem cât mai repede o lege şi cred că este cel mai rapid mod de a avea anul acesta o Lege a offshore wind. Poate că nu este perfectă, dar să avem o lege ca să putem începe explorările în acea zonă”, a spus Virgil Popescu, citat de Agerpres.

În lege vor fi incluse şi noile metode de subvenţionare, precum contractele pentru diferenţă şi banii din Fondul de Modernizare.

„Cred că, adaptându-le cu noile mecanisme financiare şi noile scheme de ajutor de stat, putem avea rapid o lege a offshore wind în România, modificând-o în Comisia de industrii, dând un raport şi adoptând-o în plen”, a continuat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, fără o lege, investitorii nu se pot apuca de măsurători.

„Hidroelectrica este pregătită să înceapă o investiţie în Marea Neagră şi sunt convins că o să găsească parteneri cu expertiză astfel încât să avem primul parc eolian offshore de 300 de MW cel puţin. Pentru acest lucru este nevoie de întărirea reţelei de transport al energiei şi de închiderea inelului de 400 kV. Am găsit soluţii împreună cu Transelectrica şi o să vedeţi în curând că probabil, Transelectrica va fi printre primii beneficiari ai Fondului pentru Modernizare, poate chiar de anul acesta”, a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a fost prezent la Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei în perioada 6-8 septembrie.

Potențialul Mării Negre, neexploatat

Dacă în privința potențialului eolian, Marea Neagră este încă la început de drum, în privința resurselor de gaze naturale, zăcămintele identificate în zona de mare adâncime sunt încă neexploatate. Nici acum, la aproape 10 ani de la descoperirea istorică din perimetrul Neptun Deep, autoritățile nu au răspuns cerințelor investitorilor de a asigura un cadrul fiscal atractiv, predictibil și stabil.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a transmis recent un apel public către autorități ca specialiștii din întreg sectorul energetic să participe, alături de cei din instituțiile statului, la consultările legate de evoluțiile, dar și la deciziile privind piața de energie din România, înainte de adoptarea acestora.

Asociația atrage atenția că la baza majorărilor de prețuri la energie și gaze din ultima perioadă se află inclusiv incapacitatea Guvernului de a cheltui fondurile europene destinate modernizării parcului de producție, precum și schimbările dese și de substanță ale legislației. Totodată, AFEER semnalează că în continuare există bariere majore în reluarea investițiilor în sectorul energetic.

  • Una dintre barierele în reluarea investițiilor în sectorul energetic o reprezintă neclarități privind viitorul resurselor de gaz din Marea Neagră (în condițiile în care estimările sunt că, în 10 ani, România își epuizează rezervele de gaze naturale, iar importurile din acest an au crescut de aproape 3 ori față de 2020), arată AFEER. Citiți articolul pe acest subiect AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Farul Constanța, primul club de fotbal care își propune atingerea neutralității climatice până în 2030

Ziua Energiei Brașov, conferință dedicată energiei regenerabile, la o nouă ediție

Analiză GDR // Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră: bonanza sau fata morgana?

Conferința Energy Week Black Sea 2021, la București în luna septembrie

Close Menu