Skip to main content

Municipiul Turda va trece printr-un proces de evaluare independentă realizat de către România Green Building Council (RoGBC) – Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, coordonatorul European Energy Award din România, care va oferi certificarea „Comunitate Sustenabilă”.

Certificarea „Comunitate Sustenabilă” European Energy Award este un sistem de management al calității și recunoaștere a eforturilor municipalităților și regiunilor, care sprijină autoritățile locale în implementarea de politici privind transparența decizională, comunicarea interdepartamentală, eficiența energetică, cât și planificarea pe termen lung, potrivit unui comunicat de presă al ROGBC.

Între orașele europene care dețin această certificare se numără: Iași, Alba Iulia, Vama Buzăului, Zurich, Basel, Ravensburg, Dunkerque și alte peste 400 de municipalitati.

Municipiul Turda a făcut progrese remarcabile în ultimul timp în ceea ce privește gestiunea politicilor de energie și de climă, mobilitate, planificare și dezvoltare durabilă.

Începerea demersurilor atestă angajamentul autorităților locale pentru îmbunătățirea calității vieții, competitivității și performanței durabile, iar oamenii vor simți imediat efectele benefice ale grijei față de mediul înconjurător.

În cadrul întâlnirii de angajament au participat:

–             Cristian Matei – Primarul Municipiului Turda

–             Conf. Dr. Dorin Beu – Președintele RoGBC Transilvania, Director de proiect

–             Andrei Botiș – Președintele RoGBC (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi).

Prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român care şi-a propus să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finanţat proiectul „Instituţionalizarea European Energy Award în România”, o schemă de certificare recunoscută la nivel european.

Totodată, prin proiectele UE Orizont 2020 CoME EASY și EXCITE s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităţilor.

  • Romania Green Building Council cooperează cu Ambasada Confederației Elvețiene din Romania în procesul de implementare a certificării European Energy Award în România.

Despre Romania Green Building Council (ROGBC)

Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociație non-profit, apolitică, formată din organizații active în întreaga țară. Este cea mai importantă organizație care promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică în proiectarea, construcția, exploatarea și deconstrucția clădirilor din România. Organizația susține îmbunătățirea legislației în domeniul construcțiilor ecologice, oferă educație pentru profesioniști, organizează o selecție extinsă de evenimente de sensibilizare a publicului larg pe tema clădirilor sustenabile.

Green Schools și Green Homes sunt alte inițiative internaționale gestionate de către RoGBC. Programul de certificare GREEN HOMES încurajează construirea de locuințe mai sănătoase și de calitate, oferind în același timp beneficii financiare pentru ocupanți, precum reducerea costurilor lunare totale cu întreținerea proprietății. Prin parteneriatul cu opt bănci se poate beneficia de credite imobiliare verzi pentru proiectele eligibile, cu o abordare integrată a criteriilor „verzi” dincolo de eficiența energetică.

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

Analiză România Eficientă: Sărăcia energetică și calitatea locuirii în România // INFOGRAFICE