Asociația Română a Energiei Eoliene (RWEA) și Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) organizează conferința RESinvest, pe 17-18 mai, la București. Ediția de anul acesta va avea ca temă centrală o problemă arzătoare pentru industria eoliană și fotovoltaică: crearea unei infrastructuri locale funcționale a lanțului de aprovizionare. Evenimentul se concentrează asupra Europei de Sud-Est (SEE) și va reuni miniștrii Energiei și Economiei din SEE, industriile eoliene și solare și instituțiile financiare.
Pactul Verde al UE, alături de pachetul Fit for 55, impulsionează un al doilea val fără precedent de investiții în energia eoliană și solară în Europa de Sud-Est. Statele membre ale UE urmăresc obiective extrem de ambițioase.
România, de exemplu, își va dubla cu mult capacitatea de energie curată, fiind preconizată să ajungă de la 4,5 GW instalați în prezenți în centrale eoliene și fotovoltaice la circa 11 GW, până în 2030.
În același timp, marii producători de turbine se luptă să țină pasul cu cererea la nivel european, ceea ce duce la timpi lungi de livrare și costuri mai mari.
Europa de Sud-Est poate și ar trebui să își joace rolul în eficientizarea lanțului de aprovizionare european. Regiunea beneficiază de o serie de stimulente fiscale favorabile, de forță de muncă bine pregătită, precum și de o serie de servicii și tehnologii adiacente pentru a completa ciclurile de producție.
Regiunea SEE oferă un potențial puternic pentru energie regenerabilă, cu numeroasele sale avantaje care trebuie consolidate:
- Costurile de investiții pentru surse regenerabile sunt mai mici în țări precum România și Bulgaria.
- Poziționarea strategică și porturile maritime ale țărilor pot fi valorificate pentru fabricarea și instalarea de turbine eoliene și panouri solare, iar regiunea ar putea funcționa ca un hub energetic.
- Populațiile bine educate și centrele universitare sporesc potențialul de cercetare și inovare în domeniul energiei. Programul Orizont Europa, printre altele, deschide calea pentru investiții mari în cercetare și inovare energetică, ca parte a „Strategiei pentru energie curată”.
Invitații la conferință vor analiza această oportunitate, respectiv previziunile de investiții, mecanismele financiare ale UE și naționale și subsegmentele lanțului valoric.
La conferința RESinvest aduc contribuții WindEurope, SolarPower Europe și asociații naționale de energie regenerabilă din diferite țări. Aflați mai multe detalii pe pagina evenimentului: https://resinvest.ro/.
- NewsEnergy.ro este partener media al conferinței.
ARTICOLE SIMILARE:
Regiunea Mării Negre se dezvoltă ca un centru de energie regenerabilă