Skip to main content

Administrația Fondului de Mediu (AFM) va prelungi sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Totodată, va modifica Ghidul de finanțare, întrucât niciun consiliu județean nu s-a înscris până acum în program, a declarat pentru NewsEnergy președintele instituției, Cornel Brezuică.

Sesiunea de depunere a dosarelor a demarat pe 10 aprilie 2019 și, conform prevederilor actuale, se încheie la 10 iulie 2019.

Termenul va fi prelungit cu trei luni. Vom veni și cu o modificare la ghidul de finanțare e care să deblocheze puțin situația. Până acum nu am primit niciun dosar. Sunt câteva consilii județene care au pregătit dosarele, pentru că unele primării au venit cu dosarele, dar nu cu toate, așa cum prevede în ghid. Ca să nu stea după cei întârziați, vom modifica această prevedere, să poată depune de mai multe ori, în funcție de cum primesc dosarele” , a spus Cornel Brezuică, președintele AFM.

  • Articolul 12 din Ghidul de finanțare arată că „în cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul (unitate administrativ-teritorială care a depus dosar de finanţare la Autoritate, în cadrul programului) poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista prevăzută la art. 10 alin. (1)”.

Potrivit listei de potențiali beneficiari publicate de către AFM, în România există 7.136 de gospodării izolate care au nu acces la electricitate, fiindcă se află la peste 2 km de rețea, eligibile pentru finanțare. Cele mai multe sunt în județe precum Satu Mare (754 gospodării), Bistrița-Năsăud (471), Iași (447), Maramureș (417), Harghita (398), Caraș-Severin (329), Neamț (321), Bihor (301), Brașov (295) și Suceava (281).

În Satu Mare, de pildă, cele 754 de gospodării se află în 11 UAT-uri.

Finanţarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Un sistem va avea 4 panouri de câte 250 Wp fiecare. Puteți citi ghidul complet de finanțare AICI.

Sunt considerate cheltuieli eligibile:

a) achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp, având ca principale părţi componente:

– panou fotovoltaic;

– încărcător;

– baterii (acumulatori);

– invertor;

– materiale conexiuni şi siguranţe;

– modul înregistrare – stocare date şi comunicaţie a acestora;

– structura de montaj a sistemului;

– tablou electric de curent continuu-alternativ;

b) achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil;

c) montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice;

d) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

  • Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

Programul de subvenționare cu 90%, tot blocat

Cel de-al doilea program de subvenții pentru montarea de panouri fotovoltaice, prin care o persoană fizică poate solicita cel mult 20.000 lei, rămâne tot în impas. Nici acum nu se știe când va demara efectiv. Președintele AFM încă nu poate da un termen. Până în acest moment, AFM a depus o cerere de finanțare la Ministerul Dezvoltării și mai are de primit aprobare pentru încă șase cereri, ne-a precizat Cornel Brezuică.

ARTICOLE SIMILARE:

Când demarează programul de subvenții pentru fotovoltaice? Președintele AFM: „Nu pot da termene exacte.”

Consumatorii, supărați că AFM întârzie aplicarea programului de subvenții pentru fotovoltaice: „De ce tot o bâjbâie atât?”

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

Câți instalatori s-au înscris în programul AFM pentru subvenționarea panourilor fotovoltaice