Guvernul SUA a anunțat o mișcare surprinzătoare pentru a securiza rețelele de electricitate: utilizarea tehnologiilor „retro”. Acest pas vine după numeroase încercări ale unor actori străini de a lansa atacuri cibernetice asupra așa-numitei infrastructuri critice naționale.
Oficialii Departamentului pentru Securitate Internă (Homeland Security) spun că hackeri ruși au folosit instrumente convenționale pentru a păcăli victimele să introducă parolele, parte a unui efort sofisticat de a căpăta acces la camerele de control pentru utilități din SUA. Victimele au inclus sute de vânzători care aveau legături cu centralele nucleare și rețeaua de electricitate, scrie Forbes.
Sistemele de control pentru sistemul energetic nu au fost construite cu intenția de a fi conectate la internet, iar națiunile au făcut ulterior eforturi să le securizeze.
Acum SUA răspund cu o altă strategie: decât să implementeze noi tehnologii, vor folosi tehnologie de tip analogic și manuală pentru a izola cele mai importante sisteme de control al rețelei. Acest lucru, spune guvernul, va limita ajungerea la o întrerupere catastrofală în alimentare.
„Această abordare este menită să îi împiedice chiar și pe cei mai sofisticați adversari cibernetici. Dacă vor să acceseze rețeaua, ar trebui să atingă fizic, manual echipamentul, astfel că atacurile cibernetice vor fi mult mai dificile”, se arată într-un document intitulat Securing Energy Infrastructure Act (SEIA).
Când au înaintat proiectul de lege în 2016, senatorii Angus King și Jim Risch au spus: „Mai exact, se va examina posibilitatea de a înlocui sistemele automatizate cu sisteme de backup slab tehnologizate, precum proceduri manuale controlate de operatori umani”.
Dacă proiectul de lege va fi aprobat, un proiect pilot pe doi ani va fi implementat în cadrul Departamentului de stat al SUA pentru sectorul energetic (The United States Department of Energy National Laboratories and Technology Centers), pentru a analiza operatorii de rețea și identifica noi vulnerabilități. De asemenea, va avea ca scop dezvoltarea unor echipamente de tip analogic cu abilitatea de a izola sistemele critice în fața atacurilor cibernetice. În plus, va fi construit un grup de lucru pentru a testa aceste echipamente.
- Citiți articolul complet din Forbes AICI.
ARTICOLE SIMILARE:
Tehnologia blockchain și regenerabilele, următorul „power couple”
Noi recomandări privind securitatea cibernetică în sectorul energetic aprobate de Comisia Europeană
Rețelele de electricitate, călcâiul lui Ahile pentru NATO
ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român
Venezuela nu poate ieși din blackout. Experții acuză lipsa investițiilor și pierderea specialiștilor
Regenerabilele pun capăt unei ere a energiei folosite ca instrument geopolitic