Skip to main content

Apetitul românilor pentru mașini mai puțin poluante e în creștere. Numărul autovehiculelor electrice noi pentru care a fost solicitată eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) la Registrul Auto Român (RAR) este cu 50% mai mare în primele șase luni ale anului 2019 față de întreaga perioadă a anului 2018, a transmis instituția.

Astfel, în prima jumătate a acestui an, 1.503 vehicule electrice noi și 97 rulate au fost înregistrate în evidențele RAR. Comparativ, în tot anul 2018, au fost înscrise la RAR  1.050 de mașini electrice noi, dar și 110 rulate.

Totodată, în primele șase luni ale acestui an a fost solicitată înscrierea în evidențele RAR pentru 3.513 vehicule hibride noi și 1.562 rulate.  Pe tot parcursul anului trecut, s-au prezentat 4.580 de vehicule hibride noi și 2.377 rulate.

Astfel, per ansamblu, dacă în 2018, au fost înregistrate la Registrul Auto Român 8.117 vehicule electrice și hibride, în prima jumătate a acestui an numărul lor a ajuns deja la 6.675.

  • Registrul Auto Român recomandă cumpărătorilor să fie atenți ca vehiculul pe care îl achiziționează să fie destinat pieței din Europa, pentru a nu întâmpina dificultăți cu omologarea. În caz contrar, omologarea ar putea fi un proces elaborat, de lungă durată și costisitor.

Una din două mașini noi vândute în Norvegia în 2019, electrică

La nivel european, cea mai evoluată țară în privința adoptării autovehiculelor electrice este Norvegia. Aproape jumătate (48,4%) dintre mașinile noi vândute în Norvegia în primele șase luni ale acestui an au fost electrice 100%, procent aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările de mașini electrice în 2018 au reprezentat 31,2% din total. Agenția Internațională pentru Energie, care ia în calcul și vânzările de mașini hibride plug-in când se referă la electrice, a estimat că 46% din toate mașinile vândute în Norvegia în 2018 au fost electrice, ceea ce face această țară liderul global în această privință.

La nivel global, numărul de vehicule electrice plug-in aflate în circulație la începutul acestui an a atins cifra de 5,6 milioane, incluzând autoturisme, vehicule comerciale ușoare și hibride. Aceasta este o creștere de 64% comparativ cu anul precedent. Anul trecut au fost vândute 2 milioane de mașini electrice.

ARTICOLE SIMILARE:

NEXT-E în România: călătorie 100% electrică pe trei coridoare auto, până în 2020. Care sunt acestea

Cristina Prună, USR: România trebuie să intre în „Alianța Bateriilor” și să promoveze o industrie modernă, bazată pe electromobilitate

Enel X România vrea să dezvolte 2.500 de puncte de încărcare pentru mașini electrice în toată țara

Germania alocă un miliard de euro pentru o nouă generație de baterii destinate mașinilor electrice. Cât a scăzut costul bateriilor în ultimii 8 ani. GRAFIC