Skip to main content

E trecut de zece seara și ajungem înapoi în București, după un drum lung și obositor dintr-o comună ascunsă în Munții Apuseni, din județul Alba. Mă uit cu uimire în jur, la forfota din fața parcului Herăstrău, unde ne-a lăsat microbuzul. Străzile scăldate în lumina becurilor erau pline de oameni de toate vârstele, care se plimbau pe jos sau pe biciclete, role și trotinete electrice. Cumva, nu mă puteam desprinde de liniștea pe care o trăisem în aceeași zi în munți. Mă cuprinsese un sentiment ciudat că venisem din altă lume, unde timpul era măsurat doar de drumul soarelui pe cer. Trebuia să fie o liniște profundă în Apusenii luminați acum doar de luna plină.

O mașină sport demarează în trombă, cu zgomot, de lângă mine la semaforul de la Arcul de Triumf. Gândul îmi zboară înapoi la căruța cu panouri și alte echipamente fotovoltaice, trasă de doi boi agale, în ritmul lor, preț de vreo oră, în urcușul greu spre două case izolate și fără electricitate din Apuseni, în comuna Întregalde, județul Alba. Situată la poalele Munților Trascău, la o altitudine între 600 și 900 metri, comuna e așezată pe malul a două râuri: Galda și Găldița – de aici și numele localității.

  • De dimineață, după ce am poposit la sediul primăriei Întregalde, împreună cu echipa Asociația Energia Inteligentă și ceilalți voluntari, am luat-o la pas spre cele două case vecine izolate în munte, care nu aveau electricitate.
Ca să ajungem la cele două case izolate din Întregalde, trecem prin curtea unor localnici - FOTO @NewsEnergy

Ca să ajungem la cele două case izolate din Întregalde, trecem prin curtea unor localnici – FOTO @NewsEnergy

Ca să ajungem la ele, am trecut prin curtea unor localnici – casa lor era, de altfel, ultima care mai era legată la rețeaua de distribuție a electricității. Ploile mari din ultimele zile smulseseră podul ce făcea legătura spre locuințele de mai sus, așa că micul pod de lângă casa lor rămăsese singurul element de legătură. Lângă pârăul ce trecea pe lângă casa lor fusese și o potecă, distrusă însă de apă.

„Așa mare cât s-a făcut apa, nu am văzut de 20 de ani de când stăm aici”, spun cei doi soți.

Doamna Victoria Moga, primarul comunei Întregalde (jud. Alba) - FOTO @NewsEnergy

Doamna Victoria Moga, primarul comunei Întregalde (jud. Alba) – FOTO @NewsEnergy

Primărița Victoria Moga, însoțită de viceprimar, e cu noi. După circa două decenii lucrate în primărie sub administrația marilor partide, a câștigat alegerile locale din 2020 candidând ca independent. E soția preotului din zonă, iar localnicii par să o iubească. Nu mă miră: vorbește cu foarte multă căldură despre comunitatea pe care o păstorește și se bucură că cinci familii din comună vor avea energie electrică cu ajutorul Asociației Energia Inteligentă și al partenerilor în acest proiect. Alte 17 familii vor avea același noroc după ce se va finaliza proiectul finanțat de stat prin AFM de racordare a locuințelor izolate aflate la cel mult 2 kilometri de rețeaua existentă.

„Proiectul a început din 2019, când am ales lista de beneficiari. E aprobat, e în derulare, acum se face achiziția publică pentru panouri fotovoltaice. Sperăm că anul acesta se va face”, ne explică primarul Victoria Moga.

Dumitru Chisalita - sursa foto: Dumitru Chisalita Facebook

Dumitru Chisăliță – sursa foto: Dumitru Chisalita, Facebook

Limita aceasta impusă administrativ de 2 kilometri față de rețea a despărțit 5 locuințe din Întregalde de celelalte. Așa că aici a intervenit Asociația Energia Inteligentă. La împlinirea a 5 ani de activitate, asociația a inițiat proiectul ”Energie pentru Viață”, prin care și-a propus să monteze panouri fotovoltaice în cel puțin 5 gospodării izolate, situate în Munții Apuseni.

„Vrem să aducem o rază de speranță acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri  fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni în vârstă care și-au petrecut întreaga viață în aceste locuri și pentru care traiul în aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei înaintate. În momentul de față, folosesc lămpi cu gaz și lumânări pentru a face lumină în case, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Și au trecut la treabă. Pe 25-27 iunie, asociația și partenerii implicați în proiect au adus energie în toate cele cinci case.

Sistem fotovoltaic pentru casa din Apuseni - sursa foto Dumitru Chisalita, Facebook

Sistem fotovoltaic pentru case din Apuseni, instalat prin proiectul Energie pentru Viață – sursa foto: Dumitru Chisalita, Facebook

Viața e aspră în casele din munți, cu drumuri greu accesibile, pe care de multe ori nu poți merge decât pe jos sau cu calul. Așa se face că locuințe răsfirate și izolate pe aceste vârfuri nu au nici acum acces la electricitate, iar în această situație sunt mii de locuințe în România. Potrivit estimărilor Asociației Energia Inteligentă, circa 9.000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică. Oamenii s-au învățat să trăiască așa, luminați doar de soare sau de lumina lunii. Cei mai mulți sunt bătrâni. Au crescut copii care au plecat la oraș pentru un trai mai bun, iar ei au rămas în locurile astea cu care s-au obișnuit. Viața grea i-a îmblânzit.

Puțin peste 500 de locuitori au mai rămas în comuna din munți, față de peste 2.000 mii acum aproape trei decenii. Tinerii au plecat cu familiile lor, așa că numai 8 copii și trei preșcolari mai sunt în cele cinci sate ale comunei, ne spune primarul.

  • Prima casă care a primit energie prin proiectul asociației este cea a domnului Dumitrașcu, de 86 de ani. Stă singur în această casă în care și-a trăit anii, însă îl vizitează periodic copiii. Toată viața lui a fost cioban. Din primăvară până în toamnă mergea singur la pășunat cu oile lui, însoțit de o armată de 16 dulăi ciobănești, ne povestește pe drum Dumitru Chisăliță. La vârsta lui, sprijinit de baston, nea Dumitrașcu tot mai urcă și coboară spre vale din când în când.
Urcușul spre locuințele izolate din Întregalde (jud. Alba) - FOTO @NewsEnergy

Urcușul spre locuințele izolate din Întregalde (jud. Alba) – FOTO @NewsEnergy

Sub un soare deja arzător, urcăm și noi spre casa lui, oprindu-ne tot mai des să ne tragem sufletul. „Hai, că nu e așa de greu, ăsta e chiar un drum ușor”, spune râzând Dumitru Chisăliță.

Drumul spre cele două locuințe izolate - FOTO @NewsEnergy

Drumul spre cele două locuințe izolate – FOTO @NewsEnergy

Președintele Asociației Energia Inteligentă este pasionat de munte, fiind autorul a patru volume dedicate drumețiilor montane, denumite „Cu familia prin România”. Așa a și descoperit cele cinci case izolate din Întregalde și s-a hotărât să le ajute să aibă acces la electricitate, montându-le sisteme fotovoltaice.

Echipamente fotovoltaice urcate într-un car tras de boi, pentru a fi duse la locuințele spre care nu există căi de acces auto - FOTO @NewsEnergy

Echipamente fotovoltaice urcate într-un car tras de boi, pentru a fi duse la locuințele spre care nu există căi de acces auto – FOTO @NewsEnergy

Pentru că nu există cale de acces rutier spre cele două case, echipamentele au fost urcate într-un car tras de boi. Acolo, în sălbăticia muntelui unde mașinile nu pot ajunge, doar animalele pot fi de ajutor. Continuăm să urcăm prin iarba presărată cu flori de toate culorile, sub cerul albastru ca marea. Din când în când mă întorc și admir crestele superbe ale muntelui din zare.

Fundalul superb al munților - FOTO @NewsEnergy

FOTO @NewsEnergy

Cu răsuflarea grea deja, mulți dintre noi fiind obișnuiți doar cu străzile orașului, am poposit lângă un izvor care ne-a mai dat energie când credeam că nu mai putem urca. Așa că iată-ne și lângă cele două locuințe, destinația noastră. Sosim la casa lui nea Dumitrașcu, bătrânul cioban. În solitudinea aceea, singurul „dulău” era cățelușa Mini, un ghemotoc alb tăcut și de o blândețe infinită. Urcase alături de noi tot drumul, uimită și bucuroasă parcă de atâția oaspeți deodată. Un cocoș mic ne arăta foarte vocal că el e stăpânul, iar câțiva pui de găină rătăceau pașnic alături de doi pisoi jucăuși.

La locuința domnului Dumitrașcu (86 ani) - FOTO @NewsEnergy

La locuința domnului Dumitrașcu (86 ani) – FOTO @NewsEnergy

Urcăm și noi în casa veche de lemn, unde atârna de grinzi o lampă veche pe gaz. Îmbrăcată în ie, o femeie, rudă a bătrânului, se grăbește să ne ospăteze cu plăcinte calde scoase din ștergare, iar fiul lui ne răcorește cu apă din izvor. Ne e bine.

FOTO @NewsEnergy

FOTO @NewsEnergy

În urma noastră, ajunge carul cu echipamente tras de cei doi boi, așa că echipa tehnică se apucă de treabă. Noua instalație electrică înlocuiește panoul montat de copiii bătrânului, care nu ținea însă mai mult de niște becuri.

FOTO @NewsEnergy

FOTO @NewsEnergy

Cu noile echipamente, în casă va putea fi instalat și un frigider, alimentat din energia soarelui: în micuța casă din munți, tot natura e la putere. Cu ajutorul tehnologiei fotovoltaice, soarele poate da energie și căsuțelor izolate din Apuseni.

FOTO @NewsEnergy

FOTO @NewsEnergy

La coborâre, drumul nu mai e așa de greu, dar tot simt nevoia să îmi răcoresc fruntea în apa rece a pârâiașului ce curgea iute prin curtea familiei de unde pornise călătoria noastră. Le mulțumim că ne-au lăsat să le trecem pragul și le lăsăm în urmă chipurile brăzdate de riduri, blânde și bucuroase de oaspeți. Trecem iar peste râul ce, umflat de ploi zilele trecute, luase cu el podul către lumea de sus în care fusesem și eu mai devreme. Mă opresc să îi admir apele repezi și strălucitoare în soare. Stau pe loc ascultându-l cum curge, gândindu-mă că nu aș vrea să îi uit frumusețea și energia.

La sediul primăriei Întregalde, gazdele ne așteptau cu masa plină de mâncare gătită de doamna primar și pâine bună, coaptă fără grabă. Preotul, soțul doamnei primar, spune rugăciunea Tatăl nostru și sfințește masa. Primărița Victoria Moga ne servește cu mâinile ei și nu stă locului până nu suntem toți sătui.

În fața primăriei comunei Întregalde (jud. Alba) - sursa: Dumitru Chisăliță, Facebook

În fața primăriei comunei Întregalde (jud. Alba) – sursa: Dumitru Chisăliță, Facebook

Mulțumindu-le de ospeție, ne luăm rămas bun și de la ei, pornindu-ne pe drumul lung spre București. La un moment dat, colegul nostru Alex, tot jurnalist, ne spune: „Haideți să vă arăt ceva!” și scoate dintr-o pungă o ie. Era ia pe care o purta femeia ce ne servise cu plăcinte calde în munte. I-a oferit-o în dar fiicei lui Alex, însă asta e deja altă poveste. Am zâmbit: în ziua aceea, Dumnezeu ne „îmburdase” în Rai.

Muntii Apuseni - sursa foto: Dumitru Chisalita, Facebook

Munții Apuseni – sursa foto: Dumitru Chisalita, Facebook

SURSA FOTO MAIN: Dumitru Chisalita, Facebook

***

Proiectul „Energie pentru Viață”, care își propune să monteze panouri fotovoltaice în cel puțin 5 gospodării izolate situate in Munții Apuseni, este implementat de Asociația Energia Inteligentă, cu sprijinul companiilor Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, E.ON, OMV Petrom, EM360 Group, România Durabilă și VERTIK. Din echipa care a montat instalația electrică a făcut parte și Electroscape Mediaș.

ARTICOLE SIMILARE:

Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea I

Loteria luminii. Oamenii pe care statul i-a uitat în întuneric – Partea a II-a

EXCLUSIV: Povestea nucleariștilor de la Cernavodă care aprind, din izolare, lumina în România