Skip to main content

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES aniversează 10 ani de activitate pe piaţa de energie din România. PATRES şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de investitori nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. Organizația patronală numără acum 118 companii membre, ce reprezintă producători de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro şi biomasă, cu o putere instalată de aproximativ 2,5 GW și cu investiții în sistemul energetic de 3 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al PATRES.

Aniversarea PATRES a fost marcată împreună cu reprezentanții companiilor membre, în cadrul Adunării Generale, organizată astăzi, 11 aprilie.

Invitat la eveniment, Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a afirmat: “Vă felicit pentru eforturile constante și permanente pentru a reuși să reglementăm și să ajutăm piața de energie să se dezvolte, să atingem țintele asumate în cadrul PNIESC, să realizăm tranziția energetică, respectiv Green Deal”. 

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei lucrează acum la modificarea Legii 123, la modificări în legislație în interesul prosumatorilor. „Am lansat ghidurile pentru sprijinirea prosumatorilor industriali și a producătorilor independenți de energie. Actul normativ privind mecanismul Contractelor pentru Diferență a fost publicat în Monitorul Oficial. Într-adevăr, există provocări pe piața de echilibrare, suntem atenți la ce se întâmplă. Pe partea de stocare, vom veni  – pe Fondul pentru Modernizare – cu o schemă de sprijin dedicată”, a completat secretarul de stat.

PATRES împlinește 10 ani de activitate. Este un moment de referință pentru patronatul nostru. În cadrul Adunării Generale, așa cum se obișnuiește, am făcut un bilanț al activității noastre și am trasat obiective pentru următorii ani. Avem rezultate notabile, datorate implicării, în permanență, în schimbările din piața energiei, precum și cele legislative. Ne poziționăm ca profesioniști, oferind expertiza noastră în inițierea, elaborarea și modificarea actelor cu caracter legislativ în domeniul energiei”, a spus Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Producătorii din sectorul regenerabilelor au nevoie de predictibilitate legislativă. Într-un top al nevoilor, aș pune predictibilitate legislativă pe locurile 1, 2 și 3. Apelul nostru către autorități este să renunțăm la modul de “a moșmondi” în permanență la legi și reglementări, care nu este sănătos pentru piață și pentru România. Alte urgențe sunt: stocare, design de piață adecvat RES, piață competitivă de furnizare, creștere consum (electrificare transport și încălzire). Îndemnul nostru este că  trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor”, a precizat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES.

Reprezentanții organizației patronale participă în mod activ în procesul de consultare publică privind legislația primară în domeniul energetic, precum și reglementările secundare ANRE și procedurile OPCOM și Transelectrica.

„Prin acțiunile întreprinse, PATRES a militat și continuă demersurile pentru atenuarea impactului negativ al măsurilor luate de către autorități în contextul creșterii prețurilor la energie asupra producătorilor, eliminarea barierelor legislative pentru dezvoltarea de noi capacități ERES; dezvoltarea de noi capacități de producție cu finanțare prin Fondul de Modernizare și CfD, dezvoltarea  și sprijinirea prosumatorilor”, se mai arată în comunicat.

PATRES a mai anunțat că va continua demersul său susținut pentru dezvoltarea unei piețe de energie sănătoase, a unui mediu de afaceri corect și echilibrat în beneficiul producătorilor de energie din surse regenerabile și a celoralați actori din sectorul energetic.

(SURSA FOTO: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

Apel RWEA, PATRES și RPIA către legiuitori: Nu puneți în pericol securitatea energetică a României!