Skip to main content

Joi dimineață, Comisia Europeană va susține o declarație în fața eurodeputaților pe tema restituirii tezaurului românesc, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial, a anunțat Parlamentul European (PE).

  • O rezoluție conexă va fi adoptă în timpul sesiunii de vot de joi la prânz – intervalul 12.00-14.00 ora locală la Strasbourg, 13.00-15.00 ora României, potrivit sursei citate.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național (ce a inclus cantități însemntate de aur, obiecte de partimoniu, colecții de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupației teritoriului național. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi. Detalii, AICI.

Agenda sesiunii plenare de la Strasbourg din 11-14 martie

Pe agenda sesiunii plenare din perioada 11-14 martie se află reducerea emisiilor industriale, diminuarea deșeurilor de produse textile și a risipei de alimente.

Planurile de reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră ale clădirilor vor fi  votate marți în plenul Parlamentului European. Revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilorconvenită cu Consiliul în decembrie, vizează reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie în clădirile din UE până în 2030 și realizarea neutralității climatice până în 2050, a transmis instituția.

  • Tot marți va avea loc o dezbatere privind evaluarea riscurilor climatice la nivelul UE, luarea de măsuri urgente pentru îmbunătățirea securității și rezilienței în Europa.

De asemenea, Parlamentul European va adopta miercuri noi reguli (Euro 7) pentru reducerea emisiilor din transportul rutier pentru autoturisme, camionete, autobuze, camioane și remorci.

(Foto: sediul PE de la Strasbourg, sursa: NewsEnergy.ro)

CITEȘTE ȘI:

Directiva privind performanța energetică a clădirilor, la vot marți în plenul PE