Skip to main content

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) condiţionează racordarea prosumatorilor la reţeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar faţă de cel instalat la limita proprietăţii, caz unic în Europa, avertizează Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), potrivit Agerpres. APCE estimează că „o contorizare inutilă şi imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordaţi până astăzi şi pentru cei din 2024) aproximativ 100 de milioane de euro”.

„Până la data publicării acestui comunicat, ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG 163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului, este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea <<taxei pe soare>>. <<Taxa pe soare>> este o posibilitate legală, strecurată abil în legislaţia românească prin Art. 21 alin. 3 din OUG 163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori şi consumată direct de aceştia. Este o taxă pe autoconsum. Această taxă nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în reţea„.

Costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul şi manopera, este de aproximativ 450 euro. În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54.000.000 euro pentru instalarea unor contoare inutile. Estimările pentru anul 2024 sunt de peste 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50.000.000 euro pentru contoare suplimentare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei transmis, luni, Agerpres.

Potrivit APCE, costurile pentru aceste contoare inutile sunt suportate de toţi prosumatorii şi consumatorii de energie electrică din România.

„Operatorii de distribuţie plătesc aceste contoare folosind exclusiv bani din facturile de energie electrică plătite de toţi românii. Într-o perioadă în care România are nevoie de investiţii în infrastructura de distribuţie, ANRE dă ordine pentru contoare inutile în valoare de peste 100.000.000 euro. Am constatat cu surprindere că ANRE a eşuat în a explica motivul pentru care instalează un contor suplimentar pentru autoconsum în cazul prosumatorilor. Nu există un precedent în Europa. Toţi prosumatorii din Europa au un singur contor„, notează asociaţia de profil.

APCE menţionează că, pe data de 28 februarie 2024, a sesizat în scris ANRE pentru a informa exact despre Ordinul emis, prin care operatorii de distribuţie ar fi obligaţi să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului.

În context, Asociaţia solicită abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG 163 (taxa pe soare), precum şi eliminarea Ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori, mai scrie Agerpres.

Știrea completă poate fi citită AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

Greenpeace: Comunitățile de energie nu mai pot fi ținute pe loc

Statul ar putea limita creșterea capacității instalate de prosumatori