Skip to main content

Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, săptămâna viitoare, o  vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia va fi semnat un memorandum pe Energie, dar şi un document cu Banca Mondială în domeniul Sănătăţii. Totodată, ea a afirmat că vor avea întâlniri și cu un număr mare de oameni de afaceri, cărora le va vorbi despre avantajele investiţiilor în România și despre predictibilitate.

„Voi pleca duminică în Statele Unite ale Americii, este o vizită de lucru, vom semna şi un memorandum pe Energie, nu ne ducem să facem poze, ne ducem ca să avem rezultate în urma acestei vizite. Ne vom întâlni acolo şi cu un număr mare al oamenilor de afaceri, unde le vom vorbi despre avantajele investiţiilor în România, despre predictibilitate”, a declarat astăzi Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că va fi însoţită de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, de ministrul Apărării, Gabriel Leș, și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Vizita premierului în SUA are loc la o lună după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă cu președintele SUA Donald Trump, în cadrul căreia a fost semnat o declarație comună pentru consolidarea cooperării în sectorul energetic.  

Unul dintre aspectele discutate de cei doi lideri a fost prezența americanilor de la ExxonMobil în Marea Neagră, după ce aceștia au anunțat că vor să renunțe la proiect.

Din cauza instabilității legislative și a lipsei de predictibilitate, investiția în Marea Neagră, cel mai important proiect pentru securitatea energetică a României, a fost înghețată. „Cireașa de pe tort” a fost OUG 114/2018, aprobată de guvernul condus de Viorica Dăncilă în ultimele zile ale anului trecut, fără nicio consultare cu mediul de afaceri, deși impactul asupra acestora a fost uriaș.

  • Mai nou, Guvernul a pus în dezbatere un proiect de modificare a Legii offshore, prin care nivelul de taxare este redus, iar companiile petroliere primesc permisiunea de a vinde gazele și prin contracte directe.

(Sursa foto: Gov.ro)

ARTICOLE SIMILARE:

Nota de plată venită de la Guvern și Parlament: românii au ajuns să suporte prețuri duble la gaze și energie față de state din vest

România a devenit în 2019 importator net de energie. OUG 114 a declanșat o cascadă de efecte negative

Stoica, BRM: OUG 114/20118 a dus la scumpirea masivă a gazelor din producția internă

ANALIZĂ. Catastrofă pe piața gazelor: factura importurilor rusești, mai mare cu peste 70%; americanii, alungați din M. Neagră; BRUA, întârziată 

Discuțiile Iohannis – Trump la Casa Albă au vizat gazele din Marea Neagră, Nord Stream 2 și energia nucleară