Skip to main content

OUG 114/2018, aprobată de guvernul Dăncilă la finele anului trecut și care a plafonat preţul gazelor pentru consumatorii casnici, a dus la scumpirea masivă a gazelor naturale pe piaţa angro, iar abrogarea acestor prevederi şi revenirea la situaţia dinainte va fi extrem de grea, a declarat, joi, Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM).

„Ordonanţa 114 a iscat valuri atât de puternice în piaţă, încât orice alte influenţe aproape că au fost doar parazite faţă de aceste mişcări tectonice profunde. Drept care primul efect a fost reducerea dramatică, drastică, a volumului tranzacţionate, ca urmare a expectativei în care au intrat operatorii economici, în principal producătorii, precum şi a restricţiilor privind tranzacţionarea liberă”, a arătat oficialul BRM, citat de Agerpres.

Un alt efect a fost o creştere masivă a preţurilor pe piaţa internă, care au ajuns mai mari decât cele de pe pieţele externe şi decât preţurile de import, deşi situaţia era inversă până acum.

„Prin OUG 114, producătorii au fost obligaţi să vândă aproape jumătate din producţie la preţuri reglementate mult mai mici decât preţul pieţei, astfel că, pentru a avea un echilibru economic, aceştia au fost obligaţi să crească preţul pe piaţa angro”, a explicat Stoica.

Drumul de întoarcere va fi mai greu

El şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare să se revină la situaţia dinainte, după votul de marţi din Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, care a abrogat unele articole din OUG 114. „Numai că, în economie, dacă faci ceva cu impact masiv, nu e simplu să revii. Se întâmplă ceea ce în fizică se numeşte histerezis: drumurile de întoarcere sunt întotdeauna mai grele. Vestea bună e că se doreşte revenirea la preţurile libere, însă vestea proastă este că toate acestea au creat deja costuri suplimentare în sector”, a precizat şeful bursei de mărfuri, conform Agerpres.

  • De asemenea, întrebat cine a avut de câştigat în urma OUG 114, el a răspuns: „Aş vrea şi eu să ştiu. Nu ştiu. Poate că importatorii, implicit. Însă din punctul de vedere al agenţilor economici români sau al statului român, mă îndoiesc că au fost câştigători”.

FPPG: Obstacole majore în evoluția pieței gazelor

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) solicită abrogarea de către Parlamentul României, în actuala sesiune extraordinară, a prețurilor reglementate la producătorii de gaze naturale și eliminarea taxei de 2% pe care companiile din domeniul energetic sunt obligate să o plătească Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Aceste măsuri prevăzute în ordonanță au condus la apariția unor erori ce au provocat distorsionarea și stoparea procesului de liberalizare a pieței de energie”, a transmis ieri organizația, într-un comunicat.

Potrivit FPPG, în ciuda unor progrese substanțiale pe calea liberalizării pieței gazelor din ultimii ani și până la sfârșitul anului 2018, evoluția sectorului gazelor naturale din România către o piață matură și atractivă este îngreunată de obstacole majore cum ar fi:

  • lichiditatea redusă de pe piața angro a gazelor care nu încurajează investițiile în producția de gaze sau concurența pe piața cu amănuntul;
  • lipsa de transparență și predictibilitate în ceea ce privește reglementările și mecanismele care funcționează în piața limitând atractivitatea segmentului pentru posibilii noi actori pe piață;
  • lipsa unei scheme eficiente de protejare a consumatorilor de energie vulnerabili.

Asigurarea unei protecții solide și sustenabile pentru consumatorii vulnerabili de energie este un element esențial pentru liberalizarea pieței cu amănuntul pentru clienți casnici, care permite întregii populații să își satisfacă nevoile energetice la un cost accesibil”, a mai transmis organizația.

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a votat, marţi, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze. OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din această săptămână, însă Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport, astfel că dezbaterile vor continua în sesiunea ordinară.

Guvernul Dăncilă a justificat adoptarea măsurii de plafonare a prețului gazelor pentru consumatorii casnici, pentru următorii trei ani, la nivelul de 68 lei/MWh prin nevoia de protejare a populației. Pe de altă parte, în forma adoptată inițial, măsura era destinată și combinatelor deținute de omul de afaceri Ioan Niculae, implicat deja în dosarul penal cunoscut sub numele „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”. Ulterior, s-a renunțat la această măsură.

ARTICOLE SIMILARE:

ALARMĂ: Autoritățile recunosc, în sfârșit, că rușii ar putea întrerupe livrările la iarnă și nu vom avea destule gaze

ANALIZĂ. Catastrofă pe piața gazelor: factura importurilor rusești, mai mare cu peste 70%; americanii, alungați din M. Neagră; BRUA, întârziată 

România, la un pas de Curtea de Justiție a UE, din cauza restricțiilor de pe piața gazelor

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat