Skip to main content

Comisia Europeană a lansat astăzi o consultare publică privind măsurile de stimulare a renovării clădirilor din întreaga UE. Clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie din UE și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul UE. Prin urmare, un parc imobiliar mai eficient din punct de vedere energetic este benefic pentru planetă și poate aduce o contribuție semnificativă la Pactul verde european.

Inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor” (Renovation Wave) este, de asemenea, una dintre prioritățile identificate în recentul „Pachet de redresare” al Comisiei, datorită potențialului ridicat de creare de locuri de muncă și de investiții. Prin această consultare, Comisia dorește să obțină feedback cu privire la modalitățile de sporire a ratei și a calității lucrărilor de renovare a clădirilor, prin intermediul unor instrumente de reglementare, de politică și financiare.

Consultarea se va desfășura până la data de 9 iulie, iar feedbackul primit va contribui în mod direct la propunerile care urmează să fie prezentate de Comisie după sfârșitul verii, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

 „Un cămin confortabil și facturi accesibile la energie se numără printre principalele priorități ale oricărei familii din Europa și dorim ca acest deziderat să devină realitate pentru fiecare dintre acestea. În același timp, dorim să reînnoim clădirile publice, cum ar fi școlile și spitalele, dar și proprietățile comerciale, pentru a ne asigura că sunt eficiente din punct de vedere energetic și al costurilor. „Valul de renovări ale clădirilor” va crea, în întreaga Europă, locuri de muncă și beneficii economice la nivel local”, a declarat Comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Comisia a publicat deja o foaie de parcurs pentru această inițiativă, iar pentru toamnă sunt planificate o comunicare și un plan de acțiune. Mai multe informații sunt disponibile în acest articol, iar consultarea poate fi accesată direct AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19

Programul „Casa Eficientă Energetic”. Cine și pentru ce poate lua bani nerambursabili de la stat

România Eficientă: Noi standarde obligatorii privind temperatura ideală din locuinţe, spitale şi şcoli