Skip to main content

Manfred Weber a fost ales joi, la Helsinki, cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, ceea ce îl face pe politicianul german favorit la preşedinţia viitoarei Comisii Europene (2019-2024).

Weber a fost votat de 492 de delegaţi PPE (79,2%) şi declarat câştigător în dauna fostului premier finlandez Alexander Stubb, care a obţinut 127 de voturi (20%).

Profilul lui Manfred Weber

În vârstă de 46 de ani, germanul Manfred Weber are un profil personal diferit de cel al celui pe care l-ar putea înlocui la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, notează presa internațională.

Eurodeputat din anul 2004 şi desemnat joi la Congresul Partidului Popular European (PPE) cap de listă al acestui grup politic la alegerile europene şi de asemenea candidatul popularilor europeni la şefia Comisiei Europene, este o persoană tradiţională, cu o convingere catolică puternică şi un politician prudent care şi-a construit un renume prin capacitatea de a găsi consensuri, scrie Agerpres, care citează agenţia EFE într-o prezentare a profilului său. Citiți CV-ul lui Weber AICI.

În discursul de la finalul Congresului PPE, Weber a insistat asupra importanţei conservării şi afirmării moştenirii creştin-democrate unite. În acest sens, el s-a declarat mândru că, oriunde am merge, ”în centrul oricărei localităţi din Europa găsim întotdeauna o biserică creştină”.

  • Prin urmare, „Turcia nu poate fi membră a UE”, a punctat Manfred Weber.

Cea mai mare parte a carierei sale politice coincide cu cea de membru al Parlamentului European (PE), unde s-a evidenţiat prin capacitatea de a articula majorităţi parlamentare şi de a gestiona – în calitate de lider actual al grupului PPE – un grup europarlamentar eterogen, în care printre formaţiunile membre regăsim Fidesz-ul lui Viktor Orban, Forza Italia, Partidul Popular spaniol sau partidele germane CDU şi CSU, ultimul fiind şi partidul său.

Weber a ştiut să gestioneze atât marea coaliţie din PE între populari şi social-democraţi, precum şi aşa-numitul „grup al celor 6”, un front comun creat de toate forţele politice din hemiciclul de la Strasbourg pentru a scoate din joc euroscepticii la voturile cele mai importante.

  • Deşi este german, lui Weber îi place să-şi formeze echipe în care să se regăsească europeni proveniţi din ţările din sud şi est, iar în timpul dezbaterilor este înclinat mai mult să asculte decât să vorbească.

Apropiaţii săi afirmă că el nu-şi face griji în privinţa şanselor de a ajunge şeful Comisiei Europene, întrucât este susţinut de cancelarul Angela Merkel.

Opinia lui Weber despre Putin și Nord Stream 2

Dacă va fi ales succesorul lui Juncker, unul dintre obiectivele mărturisite de Weber este să „creeze punţi” între instituţiile europene şi cetăţenii europeni şi să susţină unele schimbări la Bruxelles, cum ar fi aceea ca în Consiliu deciziile să nu se mai ia prin unanimitate, ci doar prin majoritate calificată.

Într-o postare pe Twitter din 19 martie 2018, Manfred Weber a scris:

„Putin conduce un război modern împotriva Vestului. O linie a fost depășită. Noi, europenii, trebuie să ne trezim și să încetăm a fi naivi. Trebuie să ne apărăm”.

De asemenea, deși Germania este puternic dependentă de gazul rusesc și este partenerul Rusiei în proiectul Nord Stream 2, care a creat disensiuni între statele membre, opinia lui Weber despre acest proiect a fost defavorabilă. Într-o scrisoare adresată în mai 2016 lui Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei, și lui Miguel Arias Cañete, comisarul pentru Energie, Weber a criticat proiectul Nord Stream 2, afirmând că va submina țintele de securitate ale UE, prin creșterea dependenței de Gazprom. El a recomandat atunci Comisiei Europene să accelereze eforturile de a importa gaze prin Turcia din Marea Caspică sau chiar poate din Iran și Irak. În opinia sa, prioritar trebuie să fie Coridorul Sudic, exprimându-și speranța ca acesta nu va avea aceeași soartă precum Nabucco.

Sursa foto: EPPGroup.eu

ARTICOLE SIMILARE:

Bruxelles, iertător cu Gazprom. Sfârșitul solidarității europene

Diplomat german: SUA să stea deoparte de politica energetică a Europei!

ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român

Petro Poroşenko: Dacă Europa va susține Nord Stream 2, va hrăni monstrul care o urăște