Skip to main content
Deputații europeni urmează să își reitereze sprijinul pentru aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen de liberă circulație, argumentând că acestea îndeplinesc condițiile necesare. Proiectul de rezoluție, care va fi dezbătut marți de eurodeputați în plenul de la Strasbourg și supus la vot miercuri, afirmă că Bulgaria și România ar trebui să fie admise în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. Parlamentul European (PE) îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru apărarea dreptului la libera circulație a cetățenilor români și bulgari și subliniază necesitatea de a analiza acțiunile actuale și potențiale viitoare în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. 
Totodată, PE invită președinția spaniolă a Consiliului să acorde o prioritate ridicată acestui subiect și să programeze un vot pe această chestiune în 2023; invită Consiliul să ia măsuri pentru a evita abuzul de drept de veto.

Un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, în timp ce situația actuală este „instrumentată de propaganda anti-UE” în cele două țări. Textul subliniază, de asemenea, consecințele economice și de mediu ale menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen și îndeamnă Comisia să estimeze costurile neaderării pentru România și Bulgaria și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară, arată PE.

Printre argumentele cuprinse în rezoluția consultată de NewsEnergy se află faptul că „mediul, precum și sănătatea șoferilor, lucrătorilor vamali și a oamenilor care locuiesc în zonele de trecere a frontierei sunt, de asemenea, expuse riscului din cauza poluării crescute de la multe mii de vehicule care stau zilnic la coadă, așteaptă ore sau chiar zile să treacă granița dintre Ungaria și România, România și Bulgaria și Bulgaria și Grecia; (…) informațiile bazate pe dovezi au evidențiat că 46 000 de tone de CO2 sunt emise pe an din cauza eșecului ridicării controalelor la frontierele interne pentru România și Bulgaria”.

PE invită Comisia să estimeze pierderile financiare, câștigurile ratate și daunele asupra mediului suferite de România și Bulgaria, precum și de Uniune ca întreg, din 2011, din cauza faptului că România și Bulgaria nu sunt membri Schengen. Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme pentru compensarea pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza refuzul nejustificat al aderării la spațiul Schengen, ținând cont de situația pierderilor financiare începând din iunie 2011.

Textul integral al rezoluției poate fi citit aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2023-0309_RO.html

Rezoluția care va fi votată în plen a fost anterior adoptată în Comisia pentru petiții pe 27 iunie cu 25 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 0 abțineri. Atunci, europarlamentarii au cerut Consiliului să voteze până la sfârșitul anului 2023 în favoarea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen, având în vedere că ambele țări au a îndeplinit deja cerințele necesare pentru admitere. Ei regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea acestor două țări „fără a prezenta vreo justificare legală legată de criteriile de aderare”. Un spațiu Schengen mai mare, fără controale la frontieră, ar întări UE, susțin europarlamentarii. Detalii, AICI.

Context

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include și statele terțe Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Parlamentul a sprijinit în mod repetat aderarea Bulgariei și a României, cel mai recent în rezoluția din 5 octombrie 2022 și în dezbaterea din 14 decembrie 2022.

Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice (AECCSC) a solicitat formal Consiliului UE să respecte tratatele și regulile UE și să reexamineze decizia din 8 decembrie 2022 privind blocarea accesului României la Spațiul Schengen, având în vedere încălcarea flagrantă a obiectivelor UE privind mediul și clima.

Petiția nr. 0004/2023, adresată de Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, în numele „Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice”, privind aderarea României la spațiul Schengen, a fost pe ordinea de zi a Comisiei pentru petiții a Parlamentului la reuniunea din 22-23 martie 2023, de la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI:

AECCSC: Ținerea nelegală a României în afara Spațiului Schengen afectează clima