Skip to main content

Nimeni nu ar trebui să fie pus în situația de a renunța la mâncare pentru a-și putea permite să se încălzească, a declarat astăzi Theresa Griffin, europarlamentar britanic, în cadrul forumului Dreptul la Energie, organizat la Bruxelles. Totodată, nimeni au ar trebui să fie deconectat pentru că nu a putut să își plătească factura de electricitate, fiindcă aceasta este o problemă socială care trebuie tratată de comunitate, a adăugat aceasta.

„Energia nu este o marfă, este un drept social fundamental. Nimeni nu ar trebui să aleagă între încălzire/răcire și hrană. (…) Trebuie să interzicem deconectările, cauzate de prețul în creștere al energiei. Trebuie să punem pe primul loc oamenii, nu marile companii”, a declarat Theresa Griffin.

Right to Energy Forum - foto: NewsEnergy

Right to Energy Forum – foto: NewsEnergy

Ea a adăugat că măsurile de eficiență energetică sunt cruciale pentru cei aflați în situația de sărăcie, pentru că aceștia au casele slab izolate și, în mod ironic, ajung să plătească cele mai mari tarife. De asemenea, e nevoie de statistici actualizate privind numărul celor afectați, dar și de o definiție comună la nivel european privind sărăcia energetică.

„Am inclus sărăcia energetică în legislația europeană, dar încă nu avem o definiție pentru aceasta (comună la nivelul UE – n.r.) și reglementări obligatorii, privind sărăcia energetică, ceea ce e o problemă peste tot”.

Saskia Bricmont, europarlamentar belgian, a spus, la rândul său, că statele membre sunt obligate ca, până în iunie 2020, să înființeze Fonduri naționale pentru eficiență energetică, prin care să fie luate măsuri inclusiv pentru locuințele sociale.

ARTICOLE SIMILARE:

A început Săptămâna Energiei Durabile în UE

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

EXCLUSIV. Șapte din zece greci nu înțeleg factura de electricitate

Comisia Europeană: OUG 114/2018 încalcă legislația UE și nu protejează consumatorii casnici

ANALIZĂ. Marea ipocrizie a lui Dragnea. Pe cine ajută întoarcerea prețurilor la gaze și energie sub controlul statului

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

Trei povești de succes în domeniul sărăciei energetice și deșeurilor din Peru, Portugalia și Mexic