Skip to main content

Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al electricității, a anunțat ieri că cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene de 400 kV din ultimii 30 de ani – cel de pe ruta Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, a fost încheiat cu succes. Linia a trecut cu succes proba energizării joi, 29 februarie.

Valoarea totală a proiectului de investiții este de 150 de milioane de lei, lucrările fiind executate de Asocierea Electromontaj S.A. București – Romelectro S.A, cu subcontractanți: Emfor Montaj SA, SC Electromontaj SA Sibiu și SC Electromontaj SA Cluj. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

LEA PF Anina-Resita - la intrare in statia Portile de Fier (sursa: Transelectrica)

LEA PF Anina-Resita – la intrare in statia Portile de Fier (sursa: Transelectrica)

Energizarea liniei nou construite marchează încheierea lucrărilor de execuție, prin probarea funcționării tehnice a instalației electrice. Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este cel mai complex din punct de vedere tehnic și dificil proiect de linie realizat de în România în ultimii 30 ani, traseul acesteia traversând în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat și greu accesibil. Complexitatea tehnică și provocările pe care echipele de proiect, atât ale constructorilor, cât și ale Transelectrica, le-au întâmpinat în procesul de execuție a lucrărilor reflectă efortul extraordinar al specialiștilor care au contribuit la finalizarea acestei linii, notează compania de transport.

Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are o lungime totală de 117 kilometri și este alcătuită din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina), cu o lungime de 81,1 kilometri, și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri.

Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va fi pusă în funcțiune din punct de vedere operațional odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua stație de 400 kV Reșița va permite operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo, mai arată Transelectrica.

FOTO MAIN: LEA Portile de Fier – Anina – Resita (sursa: Transelectrica)

CITEȘTE ȘI:

Materiale transportate pe poteci sau cu elicopterul pentru extinderea rețelei de energie în Parcul Național Ceahlău // FOTO

Electrocentrale Borzești a pus în funcțiune primul megawatt din fotovoltaice