Skip to main content

Prima licitație cu un nou produs pe termen mediu pentru achiziționarea de gaze în cadrul Platformei energetice a UE a fost finalizată. Licitația a atras oferte pentru un volum total de 97,4 miliarde de metri cubi de gaz, pentru a răspunde cererii consumatorilor europeni, a transmis Comisia Europeană, miercuri, 28 februarie.

Prin intermediul mecanismului AggregateEU, 19 companii – inclusiv consumatori industriali – au depus săptămâna trecută cereri pentru un volum total de aproape 34 de miliarde de metri cubi de gaz. Cererea de GNL reprezintă peste 15,3 bcm, în timp ce mai mult de 18,3 bcm sunt solicitate pentru livrare prin conductă (detalii, AICI).

Aceste volume au fost scoase la licitație, iar livrările oferite sunt aproape de triple față de cerere. Furnizorii și consumatorii au fost acum aliniați prin intermediul platformei AggregateEU, iar întreprinderile vor putea intra în negocieri contractuale bilaterale.

În cadrul acestei prime licitații pe termen mediu, cumpărătorii au putut depune cerere de gaze pentru mai multe perioade de 6 luni, până la maximum 5 ani, în perioada aprilie 2024 – octombrie 2029.

Licitația pe termen mediu este un nou serviciu oferit de Comisie în cadrul instrumentului AggregateEU pentru a corela cumpărătorii și vânzătorii dincolo de criza pe termen scurt cu care statele UE s-au confruntat în ultimele două ierni. Acest nou produs urmărește să asigure stabilitatea și previzibilitatea aprovizionării întreprinderilor participante.

Pe tot parcursul acestui an, vor urma și alte licitații, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. La sfârșitul anului trecut, colegiuitorii UE au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la pachetul privind hidrogenul și gazele decarbonizate, care va transforma achiziția comună de gaze într-un instrument permanent, a explicat Comisia Europeană.

De la începutul războiului în februarie 2022, situația de pe piața gazelor naturale s-a deteriorat progresiv, ajungându-se la o creștere dramatică a prețurilor la gaze. Prețul angro  în 2022 a fost în medie de peste 5 ori mai mare decât nivelul de dinaintea crizei și chiar a depășit 300 EUR/MWh la apogeul crizei din vara anului 2022, arată Comisia.

Ca parte a planului REPowerEU – răspunsul UE la criza energetică cauzată de războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina – Comisia a fost însărcinată să stabilească o platformă de agregare a cererii și de cumpărare comună pentru a reduce dependența de importurile de gaz rusesc și pentru a coordona achizițiile de gaze naturale printre companiile europene.

Lansat în 2023, mecanismul de agregare a cererii și de cumpărare în comun, denumit AggregateEU, a avut ca obiectiv să contribuie la asigurarea aprovizionării cu gaze suficiente și diversificate pentru iarna 2023/2024 în țările UE și ale Comunității Energiei. AggregateEU ​​a urmărit, de asemenea, stabilizarea prețurilor și creșterea predictibilității într-un context de mare volatilitate a pieței, vulnerabilitate a infrastructurilor și transformarea de către Kremlin a exporturilor sale de gaze într-o armă. Acest lucru a fost realizat prin asigurarea pieței cu o mai mare vizibilitate asupra cererii europene de gaze și a livrărilor internaționale disponibile. Detalii, AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

FPPG: Taxarea producției de petrol și gaze a crescut cu 885% în 2022 față de 2020, în România