Skip to main content

România are șansa de a ocupa o funcție extrem de importantă la nivel internațional, aceea de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organizaţie internaţională creată în 1957 sub egida ONU, pentru care România a fost una dintre membrele fondatoare. Diplomatul român Cornel Feruță (44 ani) și-a depus candidatura pentru funcția de director general al agenției. El este în prezent director general interimar al IAEA, organism în cadrul căruia a ocupat mai multe funcţii în ultimii 11 ani.

Cornel Feruță - Sursa: Facebook, pagina personală

Cornel Feruță – Sursa: Facebook, pagina personală

Mai exact, din septembrie 2008, când a fost numit vicepreședinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA. În 2013, a obținut funcția de Assistant Director General, Coordonator-Șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

  • Din această poziție, el a făcut parte din delegaţia care a negociat cu Teheranul acordul istoric de neproliferare a armelor nucleare, despre care a afirmat că „este unul dintre cele mai complexe acorduri negociate şi agreate la nivel mondial“.

„Pentru România, Agenţia este extrem de importantă, nu doar din prisma dinamicii dintre cele două părţi. România este unul dintre cele 30 de state din întreaga lume care elaborează programe nucleare energetice. România are un profil foarte bine conturat şi respectat la nivel mondial”, declara, în 2013, Cornel Feruță.

Cu cine va concura diplomatul român

AIEA a anunţat, pe 22 iulie, că japonezul Yukiya Amano a încetat din viaţă, lăsând agenţia ONU fără conducere într-un moment de amplificare a tensiunilor între Iran şi Occident, după decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015, care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.

Pentru poziția de director general al AIEA, România va concura cu alte trei țări.

  • Astfel, guvernul slovac a informat că a nominalizat-o pe Marta Ziakova, care în prezent este preşedintele Autorităţii de reglementare în domeniul energiei nucleare din Slovacia.
  • Lassina Zerbo din Burkina Faso a informat AFP că a decis că îşi depună propria candidatură la cererea autorităţilor din ţara sa natală, adăugând că beneficiază de sprijinul statelor africane. În vârstă de 55 de ani, Lassina Zerbo conduce în prezent conduce Organizaţia Tratatului de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare (CTBTO), o agenţie cu sediul la Viena, la fel ca şi cel al AIEA.
  • Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei în Austria şi totodată un expert în domeniul diplomaţiei nucleare, şi-a anunţat încă din luna iulie candidatura postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Termenul limită până la care cei interesaţi de postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică trebuie să îşi depună candidatura este joi la miezul nopţii, însă este puţin probabil să apară şi alţi candidaţi pe ultima sută de metri, notează Agerpres.

  • Consiliul guvernatorilor AIEA intenţionează să aleagă un succesor al lui Yukiya Amano în cursul lunii octombrie, pentru ca noul director general să îşi preia atribuţiile în luna ianuarie 2020.

Biografie Cornel Feruță

Diplomat de carieră, Cornel Feruţă a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Bucureşti, urmând o specializare în Relaţii Internaţionale. A devenit membru al Corpului Diplomatic al României în anul 1998, iar în prezent, deține gradul diplomatic de Ambasador.

Feruţă a fost în perioada ianuarie 2005 – iunie 2007 directorul de Cabinet al lui Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe. În perioada 2007-2012 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena.

Feruţă a primit o diplomă de merit din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru contribuţia la exercitarea Preşedinţiei OSCE de către România.

  • Înainte de a se angaja în structurile Ministerului de Externe, Cornel Feruţă a fost timp de trei ani redactor la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, în perioada noiembrie 1994 – decembrie 1997.

Fostul director general al AIEA, în vizită la Cernavodă

Cernavoda - sursa: Nuclearelectrica. Facebook

Cernavoda – sursa: Nuclearelectrica. Facebook

AIEA regrupează 171 de state și joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului Tratatul de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate. AIEA a fost înființată în anul 1957, perioada de debut a programului nuclear în multe țări, și are ca scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare, îmbunătățirea continuă a standardelor de securitate nucleară, susținerea programelor de schimb de experiență, cercetare și dezvoltare între țări. Romania este una dintre membrele fondatoare, semnatare a statului AIEA în 29 iulie 1957.

  • Fostul director general al AIEA, Yukiya Amano, a vizitat, în aprilie 2016, și centrala nucleară de la Cernavodă. Aceasta a fost prima sa vizită în România și a avut drept scop informarea despre programul nuclear al României și analiza posibilităților de extindere a cooperării cu AIEA prin programe dedicate de cercetare, dezvoltare, training și schimb de experiență cu statele membre AIEA, a informat, la acel moment, Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă.

Energia nucleară asigură circa 18% din producția națională de electricitate. În decembrie 2017, specialistul român Teodor Chirica a fost ales președinte al Forumului Atomic European – FORATOM – organizația europeană a industriei nucleare, al cărui scop este susținerea programelor nucleare naționale, reprezentarea intereselor industriei nucleare în dialogul cu instituțiile legislative europene. Organizația reprezintă peste 800 de companii din Europa care activează în domeniul nuclear și domenii conexe.

ARTICOLE SIMILARE: 

UPDATE: Parteneriatul cu chinezii privind reactoarele 3 și 4, incert. SUA pledează pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare modulare în România

Discuțiile Iohannis – Trump la Casa Albă au vizat gazele din Marea Neagră, Nord Stream 2 și energia nucleară

Adrian Dumitriu, CFO Nuclearelectrica: Fără contractele pentru diferență, nu există potențial de business pentru reactoarele 3 și 4, la actualul preț al energiei

Răzvan Nicolescu a fost promovat partener Deloitte și preia rolul regional de lider al industriei petroliere