Skip to main content

Investiția pentru construirea reactoarelor 3 și 4 cu chinezii de la China General Nuclear Power pare tot mai puțin probabilă. Ministrul Energiei, Anton Anton, spune că România poate construi singură un reactor, iar americanii fac lobby puternic pentru dezvoltarea în România a propriei tehnologii, de reactoare modulare.

UPDATE: China General Nuclear Power (CGN), gigantul chinez de stat partener al Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a fost plasat de autoritățile americane pe o „listă neagră” cu companii despre care se consideră că acționează „împotriva securității naționale și intereselor de politică externă” ale SUA, cu circa o săptămână înaintea întâlnirii de la Casa Albă dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, a scris vineri Profit.ro.

Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump la Washington au inclus dezvoltarea centralelor nucleare mici, modulare, care sunt „mult mai sigure” decât ce avem noi la Cernavodă, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

„Întâmplător, citind printre rânduri, şi chestia asta o să-mi fie confirmată probabil mai încolo, ce s-a discutat este un subiect abordat de mai multe ori la minister cu partenerii strategici din SUA, <<small nuclear reactors>>, un subiect extrem de modern. Noi, prin Nuclearelectrica, avem un memorandum de înţelegere cu o firmă din SUA pentru dezvoltarea de aceste mici reactoare modulare, care ar rezolva destul de multe lucruri foarte eficient. Ele sunt mult mai sigure şi mult mai puţin complicate, ca să mă exprim politicos, faţă de ceea ce avem noi şi cred că acesta este subiectul abordat de cei doi preşedinţi”, a spus Anton Anton, citat de Agerpres.

  • Potrivit sursei citate, reprezentanţii ministerului şi partenerii strategici americani au abordat un alt subiect pe tema energiei nucleare, respectiv retubarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă.

România poate face singură unul dintre reactoarele 3 și 4

Ministrul Energiei, Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton

În ceea ce priveşte proiectul reactoarelor 3 şi 4, pentru realizarea cărora partea română negociază cu o companie din China, Anton a reiterat faptul că România poate face singură unul dintre cele două reactoare.

„Avem un acord al investitorilor care a fost semna în mandatul meu şi care este un pas înainte în construcţia celor două reactoare, dar aşa cum am mai spus suntem în negocieri, nu înseamnă că vin şi spun că avem o certitudine şi se va întâmpla nu ştiu ce. Suntem în negocieri. În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, nu o să fie niciun fel de problemă să facem singuri un reactor. Dar subliniez că suntem în negocieri şi negociem în continuare cu partenerul chinez”, a mai susţinut ministrul Energiei, citat de Agerpres.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți o întrevedere la Casa Albă cu președintele SUA, Donald Trump. Statele Unite vor lucra cu România pentru îmbunătăţirea climatului său de investiţii şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele sale vaste de gaze naturale, dar și pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile, a transmis Casa Albă, într-un comunicat.

Cei doi lideri au semnat o declarație comună în care se menționează că „încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”.

Nuclearelectrica, parteneriat cu NuScale Power

  • Pe 19 martie, Nuclearelectrica anunța într-un comunicat de presă că a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale.

„Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR), ca o potențială soluție pe termen lung pentru România. Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare”, a transmis, la acel moment, Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă.

Primirea lui Klaus Iohannis de catre presedintele SUA Donald Trump, iunie 2017 – sursa: presidency.ro

„NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleară sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale in viitorul energetic al României”, a declarat John Hopkins, Presedinte și Director General al NuScale.

Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România”, a spus Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry.

Citiți comunicatul de presă integral AICI.

  • Energia nucleară asigură 20% din consumul intern de electricitate din România. În paralel cu lobby-ul puternic făcut de americani pentru implementarea acestei tehnologii, care nu a fost încă certificată de Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite, declarațiile ministrului Energiei arată că parteneriatul cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation devine tot mai puțin probabil, în contextul în care această companie a fost acuzată de spionaj în SUA și al războiului comercial SUA-China dezvoltat sub administrația Trump.

ARTICOLE SIMILARE:

Discuțiile Iohannis – Trump la Casa Albă au vizat gazele din Marea Neagră, Nord Stream 2 și energia nucleară

Adrian Dumitriu, CFO Nuclearelectrica: Fără contractele pentru diferență, nu există potențial de business pentru reactoarele 3 și 4, la actualul preț al energiei

ANALIZĂ. Acord controversat cu chinezii pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Politică de stat la Nuclearelectrica în 2018: preț majorat cu 20%, investiții nerealizate și tot profitul confiscat

Nuclearelectrica avertizează că rămâne fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a plătit o jumătate de milion de dolari ca să vadă dacă poate prelungi durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 3 ani