Skip to main content

Grupul german E.ON, prezent și în sectorul de utilități din România, a emis două tranşe de obligaţiuni verzi, în valoare de câte 750 milioane euro fiecare, pentru finanţarea infrastructurii sustenabile şi a proiectelor de eficienţă energetică, a transmis compania, într-un comunicat.

Nivelul crescut al cererii a dat posibilitatea companiei E.ON să îşi asigure dobânzi favorabile pentru fiecare dintre scadenţe:

  • Obligaţiunea în valoare de 750 milioane de euro, cu scadenţa în august 2024, cu dobândă 0%
  • Obligaţiunea în valoare de 750 millioane euro, cu scadenţa în 2030, cu do-bândă 0,35%

Tranzacţia a fost efectuată de către consorţiul de bănci internaţionale care a sprijinit finanţarea achiziţiei E.ON. BofA Merrill Lynch, BNP Paribas, ING, Socie-te Generale au fost subscriptorii activi.

  • Obligaţiunile verzi sunt garanţii cu dobândă fixă, utilizate pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică şi infrastructură. Investitorii au, aşadar, oportunitatea de a participa în (re)finanţarea proiectelor de investiţii sustenabile ale E.ON, care se încadrează în condiţiile Cadrului pentru Obligaţiuni Verzi al E.ON.

În conformitate cu obiectivul E.ON, anume acela de a oferi societăţii electricitate în condiţii sustenabile şi de siguranţă, E.ON a conceput un Cadru de Obligaţiuni Verzi, conform Principiilor ICMA pentru Obligaţiuni Verzi. Acest cadru se concentrează pe proiecte sustenabile atât în domeniul reţelelor energetice, cât şi cel al soluţiilor pentru clienţi.

„Pe partea de reţele energetice, este vorba despre racordarea la reţeaua energetică a surselor regenerabile sau proiecte care fac reţelele noastre energetice mai inteligente, punând astfel piatra de temelie pentru o tranziţie energetică efectuată cu succes. În cadrul segmentului de soluţii pentru clienţi, proiectele includ investiţii în soluţii energetice sustenabile pentru oraşe, contorizare inteligentă şi staţii de încărcare pentru automobile electrice”, se arată în comunicat.

Mașini electrice - sursa: Pixabay

Mașini electrice – sursa: Pixabay

„Sustenabilitatea reprezintă firul roşu în cadrul activităţilor E.ON, al investiţiilor şi finanţelor noastre. Începând de azi, o parte importantă a investiţiilor noastre este orientată către o mai mare eficienţă energetică şi către protecţia mediului. Vom creşte, de asemenea, în mod semnificativ, această parte a activităţii noastre în anii care urmează. Obligaţiunile verzi ne ajută să finanţăm aceste investiţii. Prin intermediul obligaţiunilor verzi, investitorii internaţionali pot acum participa la finanţarea proiectelor noastre, făcând vieţile oamenilor mai sustenabile din punct de vedere ecologic. Dobânzile scăzute aferente ambelor obligaţiuni reduc costurile medii de finanţare ale E.ON şi ajută, în acest fel, la dezvoltarea afacerii noastre”, a declarat Directorul Financiar al E.ON, Marc Spieker.

Schimbări și în conducerea E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre principalii jucători pe piaţa românească de energie, unde este prezent de circa 15 ani. Companiile principale ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei pentru circa 3,1 milioane de clienţi.

  • După mai bine de 15 de ani de activitate în România, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, a decis să părăsească organizația, începând cu data de 30 septembrie a.c. În locul său va veni Manfred Paach, care a ocupat anterior funcția de CFO în compania E.DIS și a cărui experiență include câțiva ani la conducerea Boardului E.ON Bulgaria.

Totodată, începând cu 1 octombrie, Cătălin Iordache, în prezent director general Axpo România, va prelua conducerea E.ON Energie România, devenind totodată şi directorul general adjunct al E.ON România. El îl înlocuiește pe Dan Morari, care a decis să părăsească Grupul E.ON , începând cu 1 octombrie a.c.

ARTICOLE SIMILARE:

Prima cooperativă de energie verde din România își va „deschide porțile” în curând, inclusiv pentru prosumatori

Din subteran, la 100 metri înălțime. O femeie este primul inginer minier care vrea să devină tehnician în industria eoliană

E.ON își mută toți clienții casnici din Marea Britanie pe energie 100% regenerabilă

Grupul ENGIE a lansat ENGIE IMPACT, o companie dedicată sustenabilității

Proiect pilot al E.ON: creșterea ponderii de „gaz verde” în rețeaua de distribuție