Skip to main content

În prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Sofia a fost lansată sâmbătă, 1 octombrie, exploatarea comercială a interconectorului de gaz bulgaro-grec, prin care Bulgaria primește gaze naturale azere, ce ar ajunge și în România. Interconectorul este un „game changer”, aducând „libertate față de Rusia” în regiune, a declarat șefa Executivului de la Bruxelles, la ceremonia de inaugurare de la Sofia, la care au participat liderii Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, României, Serbiei și Macedoniei de Nord.

La ceremonie au participat premierul Nicolae Ciucă, prim-ministrul interimar al Republicii Bulgaria, Galab Donev, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, preşedintele Republicii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.

Evenimentul de ieri a marcat sfârșitul construcției IGB, o rută cheie pentru transportul gazelor din Conducta Trans-Adriatică și Grecia către Bulgaria și țările învecinate. Este un proiect crucial pentru diversificarea aprovizionării cu gaze în regiunea Europei de Sud-Est. Este un proiect de interes comun (PCI) și un proiect prioritar în cadrul Grupului de nivel înalt pentru conectivitate energetică din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC).

Proiectul pentru o interconexiune între Bulgaria și Grecia a început în 2009, într-o perioadă în care Bulgaria era foarte grav afectată de decizia Gazprom de a opri fluxul de gaz prin Ucraina. (…) Această conductă de gaz este o schimbare a jocului atât pentru securitatea energetică a Bulgariei, cât și a Europei. Interconectorul poate acoperi întregul consum de gaz al Bulgariei și aceasta este o veste grozavă în vremuri atât de dificile”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Novinite.com.

Proiectul, susținut de Rețelele Transeuropene de Energie, are o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi/an (în direcția Sud-Nord). IGB a primit 45 de milioane de euro din Programul energetic european pentru redresare (EEPR) și 39 de milioane de euro din fonduri structurale în cadrul Programului operațional „Inovații și competitivitate”, conform datelor Comisiei Europene.

Sursa grafic: e-nergia.ro

Sursa graficului: e-nergia.ro

Interconexiunea dintre Bulgaria și Grecia va juca un rol foarte important în asigurarea securității energetice și a diversificării aprovizionării pentru Europa, a declarat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la ceremonia de deschidere a conexiunii de gaz.

Coridorul Sudic de Gaze este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune. Azerbaidjanul este mândru să inițieze acest coridor și să aducă gaze către consumatori printr-o nouă rută și dintr-o nouă sursă. Până acum, singura sursă este din Marea Caspică, dar mai sunt câteva alte zăcăminte de gaze în Azerbaidjan care în curând vor începe să producă și vor contribui la creșterea cantităților”, a spus Ilham Aliyev, conform Novinite.com.

În iulie, Azerbaidjan a semnat un memorandum de cooperare cu Comisia Europeană și până în 2027, pe baza acestui document, intenționează să dubleze furnizarea de gaze naturale către Europa, a mai spus Aliyev. Pe baza memorandumului de cooperare cu CE, Azerbaidjanul va furniza în curând energie electrică din surse regenerabile Europei, a anunțat președintele azer.

Anterior, Parviz Shahbazov, Ministrul Energiei din Azerbaidjan, prezent pe 22 septembrie la București la Romanian International Gas Conference (2022), a declarat: „România va deveni parte a noului proiect de extindere a Coridorului Sudic de Gaze și vedem România nu doar ca o țară care primește gaz de la noi, ci ca o potențială țară de tranzit, spre exemplu prin proiecte ca BRUA pentru transportul viitor al gazelor către alte țări. Totodată, dacă livrăm cantități mari de energie regenerabilă, verde, inclusiv hidrogenul, prin acest coridor verde prin Georgia, Marea Neagră și România, România va deveni un jucător important și din punct de vedere al țărilor de tranzit pentru noile resurse de energie verde spre alte țări europene”. Detalii, AICI.

Bulgaria salută memorandumul dintre Europa și Azerbaidjan privind cooperarea strategică și creșterea aprovizionării cu gaze.

„Interconectorul va asigura nu doar Bulgaria, ci și întregul transport din Grecia către România, Moldova, Ucraina și Europa Centrală. Potențialul va fi și mai vizibil după ce vor stratifica operațiunile terminalului Alexandroupolis. Operatorul interconexiunii va beneficia de terminalul Alexandroupolis”, a declarat premierul Bulgariei, Galab Donev.

Punerea în funcțiune a interconexiunii cu Grecia este un moment important nu doar pentru Europa de Sud-Est, ci și pentru Europa într-un plan mai larg, deoarece gazoductul va consolida securitatea aprovizionării și energiei pentru toate țările din Balcani și pentru întreaga Europă, a declarat prim-ministrul Greciei Kyriakos Mitsotakis, la Sofia. Mitsotakis a susținut apelul președintelui CE, Ursula von der Leyen, pentru o soluție paneuropeană pentru criza gazului și prețurile ridicate și și-a exprimat speranța că se va ajunge la o soluție la summiturile de la Praga și Bruxelles.

Bulgaria va insista să creeze o interconexiune și cu Serbia, menținând cooperarea cu România, a declarat președintele Bulgariei, Rumen Radev.

„Trebuie să privim regiunea noastră într-o perspectivă mult mai largă. Războiul din Ucraina schimbă dramatic lanțurile globale de aprovizionare și singura rută de încredere pe uscat din Asia și Africa către Europa este prin Turcia, Bulgaria și Grecia, până la Serbia și România. Trebuie urgent să creștem și să ne modernizăm punctele de control, drumurile și căile ferate. Să ne consolidăm eforturile către coridorul numărul 8, care leagă Marea Neagră de Marea Adriatică, precum și coridorul de transport Salonic-Rousse”.

Radev a spus că Europa ar trebui să se concentreze pe proiectarea și construirea de noi conducte de petrol și gaze, precum și pe dezvoltarea infrastructurii digitale.

Nicolae Ciucă: Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluții

Participarea premierului Nicolae Ciucă la ceremonia de inaugurare a IGB, Sofia - sursa foto: Guvern (gov.ro)

Participarea premierului Nicolae Ciucă la ceremonia de inaugurare a IGB, Sofia – sursa foto: Guvern (gov.ro)

Premierul român Nicolae Ciucă a cerut accelerarea diversificării surselor de aprovizionare în Europa. La ceremonia oficială de la Sofia pentru punerea în funcțiune a conexiunii de gaze Bulgaria-Grecia, Ciucă a dat asigurări că România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere pentru securitatea energetică europeană.

Iată principalele declarații ale premierului român, conform gov.ro:

„Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii.

Orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și – la o scară mai largă – a Europei are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă și sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență. Trebuie să continuăm colaborarea cu partenerii noștri în vederea sporirii capacităților lor de producție. De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest.

Punerea în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale.

Criza energetică resimțită de întreaga Europă ne-a unit și mai mult în eforturile noastre de a găsi soluții pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât și pentru viitor, respectând principiile sustenabilității și protecției mediului.

În plus, cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei.

În același timp, toți cei prezenți aici suntem conștienți de faptul că investițiile în exploatarea gazelor naturale și în infrastructura de transport aferentă sunt investiții pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050.

Includerea gazelor naturale și al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenți politici, oameni de afaceri și investitori, predictibilitatea mult dorită.

România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei. Acesta aduce valoare nu doar Coridorului Sudic, ci și Coridorului Vertical și gazoductului BRUA, proiect de mare importanță pentru România, Bulgaria, Ungaria și Austria”.

Din delegația oficială a României au mai făcut parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector vor reprezenta o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României şi altor state aflate pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), a explicat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Moldova, Ucraina – etapă esențială pentru deblocarea coridorului de gaze transbalcanic

O altă veste importantă pentru regiune este că Moldova a implementat o procedură tehnică critică la granița cu Ucraina, care va debloca fluxuri alternative de gaze de-a lungul uneia dintre cele mai importante rute de tranzit al gazelor din Europa, a scris ICIS.com. Operatorul ucrainean de transport de gaze GTSOU a confirmat că Moldova nominalizează volume în modul invers virtual pe conducta transbalcanică din 28 septembrie, permițând celor două țări să compenseze volumele.

Pe termen lung, coridorul transbalcanic, care a permis istoric tranzitul gazelor rusești din Ucraina către Balcani și Turcia prin Moldova și România, este acum pe deplin operațional și în sens invers datorită acestei noi introduceri a fluxului invers (backhaul). Capacitatea totală nord-sud a conductei este de peste 20 de miliarde de metri cubi (bcm)/an. 

  • În termeni practici, aceasta înseamnă că într-un scenariu în care Ucraina ar fi interesată să importe gaz sub formă de GNL prin terminale turcești sau grecești, volumele ar fi exportate fizic în sudul Moldovei prin conducta transbalcanică. În schimb, Ucraina – care tranzitează gazul rusesc în Moldova – ar reține cantitatea echivalentă pe partea sa de graniță. Citiți articolul complet AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

RIGC 2022: Viitorul securității energetice, hotărât la București, într-o întâlnire fără precedent

RIGC 2022: În fața unei ierni dificile, România este avantajată de propriile resurse energetice

RIGC 2022 // IOGP: Trebuie să lăsăm deoparte ideologiile și să ne consolidăm producția locală de gaze naturale

RIGC 2022 // Avertisment: Intervențiile asupra pieței de energie din România ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării țării la iarnă

RIGC 2022 // Virgil Popescu, Ministrul Energiei: Vrem să ne dezvoltăm pe gaz natural, pentru că îl avem

RIGC 2022 // Franck Neel, președinte FPPG: Pandemia, războiul din Ucraina și seceta severă au creat furtuna perfectă