Skip to main content

La 5 ani de la inaugurarea primei şcoli smart din mediul rural din România, Primăria comunei Ciugud va construi o şcoală „verde”, printr-o finanţare de peste nouă milioane de euro obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat instituția.

„În 2019, am deschis la Ciugud prima şcoală smart din mediul rural din România, iar în câţiva ani ne-a rămas mică. Am decis să căutăm surse de finanţare pentru a construi o nouă şcoală şi ne bucurăm că am reuşit să câştigăm prin PNRR peste 9 milioane de euro pentru acest proiect. (…). Noua clădire va fi în totalitate independentă energetic şi va folosi soluţii inovative pentru producerea energiei, răcirea şi încălzirea claselor, dar şi pentru împrospătarea continuă a aerului din spaţiile folosite de elevi şi profesori”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei, într-un comunicat de presă.

Lista finală a proiectelor care vor intra la finanţare a fost anunţată zilele trecute, iar comuna Ciugud este pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de şcoli verzi.

„Proiectul este cu atât mai deosebit pentru că a implicat atât echipa primăriei, cât şi o echipă de experţi coordonată de o persoană cu deficienţe de vedere. Ovidiu Tuduruţă şi-a folosit atât experienţa în accesarea fondurilor europene, cât şi ideile de a crea o unitate de învăţământ cât mai accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi„, arată sursa citată.

Proiect de scoala verde in Ciugud - sursa: https://www.facebook.com/primariaciugud

Proiect de scoala verde in Ciugud – sursa: https://www.facebook.com/primariaciugud

Noua şcoală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren de peste 5 hectare, urmând să fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni.

„În proximitatea școlii se va afla o bază sportivă modernă, care, în prezent, se află în așteptarea finanțării de la Compania Națională de Investiții. Școala va presupune concepte moderne de predare, care vor îmbina atât tehnologia, cât și deschiderea spre natură, astfel că unele dintre sălile de clasă vor avea pereți cortină care se pot deschide pentru ca, în timpul verii, orele să se mute în natură. În tot procesul educațional îmbinăm respectarea identității rurale cu folosirea tehnologiei și inovației”, arată instituția, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Proiect de scoala verde in Ciugud - sursa: https://www.facebook.com/primariaciugud

Proiect de scoala verde in Ciugud – sursa: https://www.facebook.com/primariaciugud

În 2019, la Ciugud a fost deschisă prima şcoală inteligentă din mediul rural din România. Localitatea mai este cunoscută şi pentru că este comuna din România care a atras cele mai multe fonduri europene, respectiv aproape 60 milioane de euro, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI:

Tranziția rurală. Cum unim cele două Românii, cea urbană și cea de la sate, pe drumul spre net-zero?

Ghid interactiv cu toate oportunitățile de finanțare pentru zonele rurale din UE