Skip to main content

Astăzi a început Săptămâna Europeană a Mobilității, campanie care are loc anual între 16 și 22 septembrie, oferind orașelor mari și mici ocazia de a încerca alternative de transport durabile. Ediția din acest an pune în prim-plan mersul pe jos și cu bicicleta și beneficiile pe care le aduce sănătății, mediului înconjurător și finanțelor noastre. Modurile active de transport nu doar că nu generează emisii, dar ne mențin inima și corpul sănătoase.

S-a constatat și că orașele care promovează mersul pe jos și cu bicicleta în locul autoturismelor sunt mai atractive, au un trafic mai descongestionat și o calitate mai ridicată a vieții, se arată în prezentarea campaniei susținute de Comisia Europeană.

  • În total, 48 de țări din toată lumea participă la campania din acest an, însemnând 2.849 de orașe – cele mai multe din Spania (531), Austria (473) și Ungaria (291).

31 de orașe din România participă la campanie

România este și ea înscrisă pe listă, cu 31 de orașe, iar majoritatea acestora vor derula campanii specifice în Săptămâna Mobilității: Aiud, Alba Iulia, Bacău, Băile Herculane, Bistrița, Buhuși, Buzău, Cehu Silvaniei, Codlea, Constanța, Dărmănești, Făgăraș, Gherla, Iași, Ineu, Isaccea, Jibou, Mioveni, Moinești, mun. Hunedoara, Onești, Pitești, Rm. Vâlcea, Reghin, Sibiu, Sighișoara, Slănic Moldova, Sovata, Timișoara, Topoloveni și Tulcea.

  • Găsiți lista tuturor orașelor înscrise în campanie și proiectele ce se vor desfășura pe site-ul evenimentului mobilityweek.eu, iar detalii despre orașele românești găsiți AICI.

„Dă-te cu mașina SmartCity” în Alba Iulia și „Alege autobuzul” la Constanța

Saptamana europeana a mobilitatii Alba Iulia - sursa: Facebook, primarie

Săptămâna europeană a mobilității la Alba Iulia – sursa: Facebook, Municipiul Alba Iulia

Alba Iulia, de pildă, va organiza toată săptămâna evenimente sub sloganul „Un miliard de pași înainte”. Administrația locală a pregătit o serie de evenimente menite să promoveze mersul pe jos sau cu bicicleta, în detrimentul transportului cu mijloace auto. Printre evenimentele programate se află:

  • „Povești pe roți” este o campanie care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive provocate de traficul rutier.
  • „Dă-te cu mașina SmartCity” – localnicii au ocazia să testeze mașina electrică „Smart City”. Este o campanie de conștientizare asupra utilității folosirii mijloacelor de transport nepoluante.
  • „EcoParcarea” – în perioada 16-22 septembrie – parcarea auto din fața Primăriei Alba Iulia se va transforma într-un spațiu al vehiculelor nepoluante. Vedeți programul complet pe Alba24.ro.

În Constanța, municipalitatea şi o unitate bancară au lansat astăzi primul serviciu de car sharing 100% electric din oraș. De asemenea, constănţenii şi turiştii care au maşini electrice sau hibrid vor beneficia în această săptămână de parcare gratuită atât în municipiul Constanţa, cât şi în staţiunea Mamaia.

  • Vineri, Primăria Constanţa va relua campania „Alege autobuzul”, zi în care toţi angajaţii instituţiei se vor deplasa la serviciu cu autobuzul. Citiți mai multe detalii AICI.

Între 16 septembrie și 6 octombrie 2019, ieșenii care iubesc să meargă cu bicicleta sunt provocați să participe la competiția europeană intitulată Social Biking Challenge! Detalii găsiți AICI.

  • NOTĂ SPECIALĂ: Pentru că la NewsEnergy ne place să promovăm transportul sustenabil, susținem și noi Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 septembrie), astfel că în fiecare zi a campaniei vom publica un articol pe această temă. Vă invităm să ne urmăriți.

ARTICOLE SIMILARE:

NEXT-E în România: călătorie 100% electrică pe trei coridoare auto, până în 2020. Care sunt acestea

Cluj-Napoca, orașul cu cea mai mare flotă de autobuze electrice din România

Numărul vehiculelor electrice noi înregistrate în șase luni în România, cu 50% peste nivelul din 2018

Standarde mai stricte de emisii de dioxid de carbon pentru autovehicule