Skip to main content

Proiectul de lege privind amânarea plății la utilități pentru trei luni se bazează pe o idee corectă de protecție socială, prin care populației afectate de scăderea veniturilor în această gravă criză economică îi este lăsat la îndemână un surplus de lichiditate, care poate fi injectat în economie. Companiile de furnizare vor putea accesa, în mod excepțional, credite de la stat cu dobândă nulă, putând astfel anula riscurile lipsei capitalului circulant.

Totuși, aplicarea ideii riscă să dea greș, dacă condițiile de aplicare nu sunt bine și coerent delimitate, potrivit unei analize publicate de Energy Policy Group (EPG), think tank specializat în sectorul energetic.

Este această inițiativă una anti-economică, „o măsură deșănțată de populism”? Analiza EPG argumentează că, de fapt, ideea este bună, având incontestabile merite de protecție socială și de eficiență macroeconomică, ea fiind aplicată în prezent, cu unele diferențe, în state industrializate ce au fost puternic lovite de criza covid-19, precum Italia și Spania.

  • Pe de altă parte, implementarea ei cu succes depinde esențial de buna delimitare a categoriei beneficiarilor actului normativ. Or, mai ales din acest punct de vedere, potențiala lege riscă, într-adevăr, să aibă efecte neintenționate majore.

Cel mai important, categoria beneficiarilor trebuie delimitată cu claritate, pentru a acoperi strict consumatorii casnici cu venituri diminuate – dar și pe cei care aveau deja venituri sub salariul minim pe economie, respectiv pe cei fără venituri fiscalizate – și întreprinderile mici și mijlocii afectate de criză.

  • Proiectul de lege în forma trimisă la promulgare a ajuns să se aplice practic tuturor consumatorilor casnici – inclusiv celor care nu au nevoie de o astfel de protecție socială – și aproape tuturor operatorilor economici, inclusiv marilor consumatori de energie, pentru care există mijloace separate se protecție și stimulare economică.

Din analiză reiese că proiectul de lege trebuie retrimis în Parlament pentru efectuarea unor necesare corecții.

Citiți analiza integrală: https://www.enpg.ro/amanarea-platii-utilitatilor-pentru-trei-luni-pe-durata-starii-de-urgenta-o-idee-buna-care-risca-sa-dea-gres/.

ARTICOLE SIMILARE:

Criză fără precedent. Prețurile petrolului ar putea deveni negative în unele zone

Iulian Fota: Rusia și China, speculanții crizei generate de COVID-19

Coronavirusul și războiul prețurilor dintre Rusia și OPEC ar putea duce petrolul la 20 dolari pe baril

UPDATE. Macron: „Suntem în război!” Măsuri fără precedent în Franța, care suspendă plata facturilor la energie

Starea de urgență, instituită la nivel național. Prețurile la utilități pot fi plafonate. Ce alte măsuri vizează sectorul energetic