Skip to main content

Principalele bănci europene ar putea să fie supuse unor noi reguli care să le oblige să dezvăluie ce parte din afacerile lor contribuie la schimbările climatice, potrivit Agerpres, care citează Bloomberg. Această propunere face parte din eforturile UE de a-şi îndeplini obiectivele asumate la Summitul de la Paris.

„Ponderea activelor verzi” (Green Asset Ratio), propusă spre consultare de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), va fi un indicator cheie care va arăta dacă o bancă face tranziţia dinspre combustibilii fosili spre energiile regenerabile. Propunerea trimisă de EBA către Comisia Europeană se va aplica marilor bănci şi firme de investiţii, inclusiv Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA.

Dacă propunerea Autorităţii Bancare Europene va fi adoptată, fiecare bancă va trebui să dezvăluie cât anume din creditele totale şi deţinerile sale de acţiuni sunt „verzi”, pe baza definiţiilor utilizate de UE.

De asemenea, băncile vor trebui să raporteze comisioanele generate de pe urma afacerilor verzi. În plus, băncile europene cu operaţiuni în ţări străine vor trebui să facă eforturi pentru a spune cât de mult din acele afaceri sunt în linie cu standardele UE, mai scrie Agerpres.

Organismele de reglementare din blocul comunitar introduc obiectivele de mediu în noile standarde pentru bănci, gestionari de fonduri, companii de asigurări, în ideea de a direcţiona mii de miliarde de euro spre o economie mai verde.

ARTICOLE SIMILARE:

Răzvan Nicolescu: Se joacă un deceniu în acest an. Poate să fie un deceniu câștigat sau unul pierdut ireversibil. Trebuie să strângem rândurile

Analiză InfoClima: De ce e relevantă o creștere de 1.5-2 grade Celsius a temperaturii globale

O nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice, adoptată astăzi

Premieră: Electricitatea produsă din surse regenerabile în 2020, în UE, a devansat-o pe cea din combustibili fosili