Compania de stat Transgaz și compania americană Black Sea Oil & Gas (BSOG) au semnat ieri un contract pe 15 ani de transport pentru producţia de gaze naturale provenită din perimetrul offshore Midia (proiectul MGD). Contractul va fi aplicabil doar în cazul obținerii deciziei finale de investiție din partea acționarilor BSOG, în condițiile în care Parlamentul a aprobat prea târziu cadrul legislativ pentru investițiile offshore pentru a mai putea fi luată o hotărâre în acest an.
- Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani şi are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an, în condițiile în care rezervele estimate acum în perimetrul Midia sunt de 10 miliarde metri cubi (din zăcămintele de gaze Ana şi Doina, descoperite în anul 2007, respectiv 1995). Durata de viață a zăcămintelor este evaluată la 10-15 ani.
Investiție de 400 milioane de dolari
Potrivit companiei BSOG, obţinerea deciziei finale de investiție ar genera o investiție de 400 de milioane de dolari, mare parte cheltuită în România. Compania ar avea nevoie de doi ani pentru construirea platformei de producţie offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore şi de uscat şi construirea terminalului de procesare a gazelor.
Punerea în exploatare a zăcămintelor offshore din petrimetrul Midia va presupune lucrări tehnice subacvatice complicate. De pildă, va fi nevoie de o conductă submarină de 121 km ce va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, cu supratraversarea unor conducte subacvatice de gaz și de țiței ale OMV Petrom, utilizând saltele flexibile din beton. Apoi, de la țărm, urmează 4,5 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor. Mai multe detalii tehnice găsiți în clipul creat de BSOG de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=fzAFI0QDsfc
„Având în vedere zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră în ultima perioadă, Transgaz intenţionează extinderea SNT cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Mării Negre”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, într-un comunicat de presă.
Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze cu diametrul de 20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gazele naturale la o presiune de 55 bari, în lungime totală de aproximativ 24,37 km şi va conecta ţărmul Mării Negre cu conducta de transport Tranzit 1 pe direcţia ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina.
„Proiectul va contribui la dezvoltarea sustenabilă a zonei şi toate gazele naturale provenite din acest perimetru vor intra în SNT”, a adăugat Ion Sterian.
Incertitudini privind continuarea investițiilor
Din cauza aprobării cu întârziere a cadrului legislativ aplicabil operațiunilor petroliere offshore, investitorii, atât BSOG, cât și consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom, au amânat luarea unei decizii finale de investiții, programate inițial pentru acest an.
„BSOG continuă, în paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi. Aceste activităţi includ îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare”, a declarat Mark Beacom, CEO al BSOG, în același comunicat.
„Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, a adăugat Mark Beacom.
Opinia ARCOMN față de varianta finală a Legii offshore
Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) a criticat, în urmă cu câteva zile, ultima variantă a Legii Offshore, aprobate de Parlament.
„Votul din Camera Deputaților, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției”, se arată într-un punct de vedere publicat pe site-ul asociației.
- Potrivit ARCOMN, „importanța unui cadru fiscal stabil și competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar, precum și respectarea dreptului de a comercializa liber producția proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant” în toate consultările cu instituțiile statului din ultimii doi ani.
„ARCOMN se așteaptă ca, după publicarea variantei finale, fiecare investitor din industria offshore să evalueze impactul legii asupra businessului propriu și asupra viabilității oricăror oportunități de investiții offshore”, se mai arată în punctul de vedere al asociației.
Sursa foto: BSOG
ARTICOLE SIMILARE:
Noi schimbări la ACROPO. Clișeru, eliberat din funcție. Cine conduce instituția
Parlamentul a decis: 50% din producția de gaze, obligatoriu la bursă, însă cu o „portiță”!
Expertul în deșeuri de la Oil Terminal a primit încă două funcții-cheie în domeniul gazelor naturale
Un gigant prezent și în România a câștigat primul contract de la ExxonMobil pentru Neptun Deep